Gazdaság

Elképesztően felhízott megint a kórházak adóssága

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Május végén a fekvőbetegeket ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága 58,9 milliárd forintra nőtt az április végi 51,6 milliárd forintról – olvasható a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatsorában, amit a Napi.hu szúrt ki. Az 58,9 milliárdos tartozás csaknem egészét az intézményeknek beszállító vállalkozók kénytelen hitelezni, 58,8 milliárd forintnyit. Ebből 1,1 milliárd forint pedig az államháztartáson belülre irányult.

A négy egyetemi klinikával együtt becslések szerint 75 milliárd forint is lehet az intézményekben felhalmozódott adósság – április végén ez még 70 milliárd forint volt. Az orvosegyetemek a modellváltás miatt már nem szolgáltatnak adatot a MÁK-nak, ezért nem szerepelnek a kincstár hivatalos adatsorában.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Ráski László a portálnak azt mondta, az elmúlt hetekben több olyan kisvállalkozóval beszélt, aki közölte vele, hogy vagy feladja a beszállítói tevékenységét, egyszerűen bezár. Ugyanakkor van olyan is, ahol a tulajdonosok komoly dilemma előtt állnak: érdemes-e tovább folytatni az akár több évtizede elkezdett munkát? Van olyan cég is, ahol az a tulajdonos, aki nem vesz részt a napi tevékenységben, kiszáll a vezetésből: ebben a helyzetben nem nagyon lehet befektetőt találni – véli a főtitkár. A kis cégek kiesésével elsősorban a rugalmasság sérül, de például az informatikai területen a feladatellátást is komolyan veszélyezteti a nemfizetés.

A kórházi beszállítók érdekeit képviselő Rásky László szerint a lejárt adósság nagyjából egyharmada az energiaszolgáltatók, legalább fele pedig az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn.

Mára elmondható, hogy nincs olyan, a kórházak által megrendelt áru vagy szolgáltatás, ahol ne lennének lejárt adósságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik