Gazdaság

Energiaválság: hatalmas áremelés jön a gáztárolási díjaknál

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A hatályban lévőnél április 1-től bő négy és félszer nagyobb tarifával számol a Magyar Földgáztároló Zrt. a létesítményeibe történő gáz betárolásért, és hétszer nagyobbal a kitárolásért. Mégsem fog rajta nyerni – írja a vg.hu.

Felháborodás helyett megértéssel reagáltak a Világgazdaság érdeklődésére a gázkereskedők arra, hogy a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) április 1-től a jelenlegi 4,64-szeresére emeli a földgáz betárolásáért, és a 7,1-szeresére a kitárolásáért a következő 12 hónapban elszámolandó díjat. Bő ötödével megnöveli azt a szorzót is, amelyet a tárolóiban lévő gáz után fizettet.

Az új, megawattóránként 786,75, illetve 130,66 forintos árak és a 0,3906-os tárolási szorzó, már megjelent az MFGT oldalán, a hivatal korábbi, hasonló határozataiból pedig kiolvasható, hogy akkor milyen tárolói költségelemeket vett figyelembe.

A mostani, hatalmas áremelést rendkívüli körülmények indokolták.

A legrosszabbkor drágult a gáz

A földalatti gáztárolók üzemeltetéséhez szükséges áramot és a gázt az MFGT közönséges piaci szereplőként szerzi be, mégpedig az adott év szeptemberében kezdődő és a következő év március 31-ig szóló tárolási időszakra. Már egy évvel korábban akkora mennyiségeket köt le, amekkorákra a tőle megrendelt szolgáltatás teljesítéséhez várhatóan szüksége van. Tavaly lényegében ezzel járt rosszul: az áram- és gázárak a nyáron, vagyis éppen akkor voltak a csúcson, amikor a társaságnak a termékekből a lekötöttön felüli, nagy tételeket kellett beszereznie.

Extra igények jelentek meg

Az egyik ilyen plusz igény az volt, hogy Szerbia számára Magyarországon kell tárolni félmilliárd köbméter gázt. Akkorra, amikor ez kiderült, már befutottak az MFGT-hez azok a 2022/2023-as tárolói évre vonatkozó igények, amelyek alapján lekötötte a működéséhez szükséges gázt. Ezért a társaságnak a szerb igény kielégítéséhez további áramot és gázt kellett vásárolnia. A társaság e termékekhez kizárásos alapon a spot piacon juthatott hozzá, az aktuális csúcs-árakon.

Hasonló hatása lehetett annak, amikor az MFGT-nél a saját testvércége, az MVM CEEnergy jelentkezett az eredetinél nagyobb tárolási igénnyel. Magyarország ugyanis az MVM CEEnergy-n, mint állami vállalaton keresztül tehetett eleget annak az uniós kötelezettségnek, amely szerint az Ukrajnában folyó háborúból adódó kockázatok mérséklésére a kitárolási időszak kezdetére 80 százalékig fel kell töltenie a gáztárolóit. Ez az európai parlamenti döntés 2022 júniusa végén született, így az MFGT-nek ismét a magas áron kellett spotpiaci vásárlásokat nyélbe ütnie.

Kegyelemdöfés a piaci spreadektől

Ha pedig ez még mind nem lett volna elég, akkor 2022 októberében úgy változott a földgáz ára, hogy az azonnali szállítású (spot) terméké esett, a határidősé (forward) azonban még nem. A két termék között emiatt megnövekvő árkülönbözet a kereskedőket spotpiaci beszerzésekre és későbbi eladásokra ösztönözte, ügyleteik pedig további tárolókapacitások igénybevételével jártak.

Az MFGT az új tarifáival az elmúlt tárolói évben terven felül, fogyasztói kérést teljesítve jelentkezett extra tárolási költségeit igyekszik fedezni, valamint azt, hogy az általános tendenciák miatt a tavalyi tárolási évhez képest drágábban kötötte le az áramot és a földgázt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik