Gazdaság

Már az élelmiszer megvásárlása is gondot okoz az egészségügyi szakdolgozók háromnegyedének

Hartyányi Norbert /24.hu
Hartyányi Norbert /24.hu

Egy hete döntött a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szakmai egyeztető nagygyűlése arról, hogy sztrájktárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal, a Népszava értesülése szerint a szervezet most levélben kéri a kórházi főigazgatókat, ne akadályozzák, hogy a tiltakozó akciók szervezéséről tájékoztathassák tagjaikat.

Az érdekképviselet ugyanis elfogadhatatlan tartja, hogy nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést a szakdolgozók. Ráadásul ez az emelés is igen csekély, az infláció pótlására sem elegendő. Elkezdték felmérni a munkavállalók körében, hogy milyen nyomásgyakorló eszközt támogatnának a bérek azonnali emeléséért, és világossá tették, hogy csak úgy kezdenek bele bármilyen tiltakozó akcióba, ha ahhoz a dolgozók legalább 10 százaléka előzetes nyilatkozatban csatlakozik.

Ezeket a személyes nyilatkozatokat néhány napja kezdte el terjeszteni a szakszervezet, volt azonban olyan kórház, ahol megtiltották a tájékoztatást és a nyilatkozatok osztogatását, mondván, nincs rá vezetői engedély. Ezt követően született meg az a levél, amelyben a szakszervezet elnöke jelzi, hogy törvény biztosítja számukra, hogy a tiltakozó akció részleteivel, szervezésével kapcsolatban tájékoztathassanak.

Soós Adrianna, a FESZ elnöke a Népszavának elmondta: alig két napja gyűjtik csak a nyilatkozatokat, ám eddig már elég sok, több száz érkezett vissza. A legtöbben a tiltakozás valamennyi megfontolásra ajánlott formáját támogatta: sokan voksolnak a sztrájkra és a felmondások ügyvédi letétbe helyezésére is.

A FESZ belső felmérése szerint a jelenlegi bérezés mellett a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani gyermeke ruházkodását. Valamivel több mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét és körülbelül hasonló arányban vannak , akiknek problémát okoz a hiteltörlesztés. Tizedük nem tudja fizetni a lakhatás költségeit, míg mindössze négy százalékuk állította azt, hogy vannak tartalékai, vagy a családja támogatása miatt nincsenek problémái.

Arra a kérdésre, hogy a magas infláció és a béremelés elmaradása miatt romló életkörülményei okán mit kíván tenni,

  • 32 százalékuk válaszolta azt, hogy Magyarországon belül keres jövedelmező munkát,
  • 20,5 százalék külföldi munkavállalást tervez,
  • 40 százalékuk többletmunkát vállalna
  • és 2,3 százalékuk állította azt, hogy nem tesz semmit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik