Gazdaság

Kikészíti a magyar gazdaságot a dollár erősödése?

Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images
Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images
A forintot a kanyarban hagyta a dollár az elmúlt hónapokban, és bár az amerikai fizetőeszköz súlya ma már kisebb a külkereskedelemben, mint volt a kilencvenes években, mindenki arra kíváncsi, mekkora a baj. A válaszunk az, hogy nagy, de lehetne nagyobb is.

Elbocsátásokkal próbál a felszínen maradni az a vendéglátásban beszállítóként működő vállalkozó, akit a dollár erősödése nullázott le az elmúlt időszakban. Azt mondja, nem tudja már hol megfogni a költségeit, tovább árat emelni nem lehet, az importja után pedig dollárban kell fizetnie.

Nem ő az egyetlen, akit a forint gyengülése erre a lépésre kényszerít: bár a dollár szerepe évtizedek alatt csökkent a magyar külkereskedelemben, de az Európán kívüli országok esetében a helyi devizák mellett a dollár maradt az elszámolás alapja. Releváns adatot nehéz felkutatni a behozatal devizális megoszlásáról, de például Kína esetében az importon belül a dollár súlya 66 százalékos volt a múlt év végén egy jegybanki ábra szerint, amit a Központi Statisztikai Hivatal adataira alapoztak. Vagyis az onnan importáló cégek komoly árfolyamkockázatot futnak. Akik nem tudják vagy nem akarják bebiztosítani magukat fedezeti ügyletekkel, nagy bajba kerülhetnek. Főleg a kisebb vállalkozások, mert a nagy cégeknél megvannak erre a technikák.

A forint összecsuklása nagyon látványossá vált az elmúlt napokban, úgy a dollárral, mint az euróval szemben történelmi szintre gyengüt. A dollár egy év alatt 308 forintról jutott el a rekordnak számító 435 forint fölé, az euró pedig a tavaly október eleji 356 forintról indulva 426 forint felett is járt a napokban. Hosszan lehetne sorolni ennek az okait, nem kihagyva a sorból a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerepét, amellyel az itt működő multik emelkedő bérköltségeit igyekezett ellensúlyozni, illetve az exportáló cégeknek is jól jött a forint hosszú ideje tartó gyengülése. Már annak, akinek a gyártáshoz szükséges importhányada – ami után devizában kell fizetni – egy bizonyos szint alatt maradt.

Mindazonáltal nem csak a forintot ütik a befektetők. A dollár az euróval szemben is izmosodik, valamint a közép-európai térség devizái (horvát kuna, lengyel zloty, cseh korona) is leértékelődnek az amerikai fizetőeszközzel szemben. Igaz, nem olyan mértékben, mint a forint.

A kuna egy év alatt 22 százalékot gyengült a dollárral szemben, a forint 40-et.

A forint befektetői megítélését jelzi, hogy a dollárral párhuzamosan az euróval szemben is gyengül.

Surányi György volt jegybankelnök (aki a vendégünk lesz az október 4-én induló gazdasági podcastunk, a Della első adásában) szerint két hatás érvényesül a dollár globális erősödésében. Egyrészt az amerikai fizetőeszköz úgynevezett „fly to quality” deviza, vagyis oda menekülnek a befektetők, ha viharfellegek gyűlnek a világgazdaság égboltján. Ezzel keresletet támasztanak a dollár iránt, miközben eladják azokat az eszközeiket, amelyeket kevésbé tartanak biztonságosnak. Az Egyesült Államok gazdasági erejében látják ugyanis a biztosítékát annak, hogy befektetésük nem értéktelenedik le annyira, mintha, mondjuk, a feltörekvő gazdaságok devizájában tartanák megtakarításaikat.

A másik okot, amiért beindult a dollár, a jegybanki kamatok közti különbözetben kell keresni. Miközben az Európai Központi Bank (EKB) irányadónak tekintett kamatszintje 1,25 százalék a szeptemberi ülésük óta, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED 3–3,25 százalékos sávba emelte a kamatot néhány napja. Ez jóval vonzóbb ajánlat az egy ideje amúgy is pánik üzemmódban élő befektetőknek, mint az EKB-é.

Róna Péter közgazdász, egyetemi tanár azzal magyarázza a kamatok közti különbözetet, hogy az EKB nem tud olyan szigorral fellépni az inflációval szemben, mint a FED. Ez persze nem jelenti azt, hogy az USA már túljutott a nehezén – Jerome Powell FED-elnök a legutóbbi ülés után nem győzte küldeni a figyelmeztető üzeneteket, mint fogalmazott, a kamatokat olyan tartományba fogják emelni, ami már korlátozza a reálgazdaságot –, ezzel együtt a FED mégis megnyugtatóbb képet tud festeni az ottani gazdaságról, mint amit az EKB az európairól. Amit kétségtelenül sokkal jobban megtépázott az energiaválság, illetve az ukrajnai háború.

Kapcsolódó
Keresi a kormány az EU-s pénz alternatíváját: folyamatos a kapcsolat Kínával
Az ország devizatartalékai kritikus szintre csökkentek, az EU-s pénzről egyelőre nem tudható biztosan, hogy megérkezik-e, így a kormány egyéb megoldásokban is gondolkodik, mert devizához kell jutnia. Kormányzati forrásunk szerint az IMF nincs a képben, de Kínával folyamatos a kapcsolat, és hamarosan újabb zöld Panda-kötvényt bocsátunk ki.

A jegybankok döntéseiben most az okozza a nehézséget, hogy fő küldetésük szerint az infláció letörésére kell törekedniük a kamatemelések által, de közben a gazdaságok az ellátási láncok rendezetlensége, a hiánygazdasági tünetek megjelenése miatt recesszió közelébe jutottak, amit viszont a magas kamatokkal nem lehet orvosolni, sőt csak ront a helyzeten ez a monetáris politika.

Varga Jennifer / 24.hu

Fontos, hogy a dollár drágulása önmagában nem jelenti azt, hogy összedől a magyar gazdaság, ebben egyetért Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is. Mint jeleztük, a külkereskedelemben nagy az euró súlya, kiterjedtek az üzleti kapcsolatok az uniós tagországokkal: a behozatal több mint kétharmada innen érkezik. De nem szabad lebecsülni a dollárt sem. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy 2020-ban a teljes behozatalunk dollárra átszámolt értéke 113,4 milliárdos volt, ezen belül az USA-ból mindössze 2,9 milliárd dollár értékben érkezett import.

Csakhogy a nyersanyagok, áruféleségek, egyes energiahordozók, a kőolaj egy részének beszerzése, tőzsdei árjegyzése még mindig dollárban történik, aminek az erősödése értelemszerűen drágítja az importot

– említi meg Surányi György.

Hogy lássuk a trendeket: az energiahordozók, nyersanyagok súlya a teljes behozatalunkban meghaladta a 13 százalékot 2021 egészében (közel 4800 milliárd forint), míg idén az első félévben már 16,5 százalékot tett ki (4450 milliárd forint). Majdnem annyit költöttünk tehát ezekre a termékekre hat hónap alatt, mint tavaly az egész évben. Csaba László közgazdász is arra hívja fel a figyelmet, hogy a dollár még mindig domináns elszámolási alap a világpiacon. És bár az eurózóna tagországai felé értelemszerűen euróban fizetünk, a dollár használatának mély kulturális gyökerei vannak, ezért is maradt meghatározó ez a deviza a számlaforgalomban a mai napig.

A forint gyengülése semlegesítheti azt az előnyt, amit a világpiaci árak csökkenése jelent

Ma még keveset beszélnek erről, de a forint gyengülése az euróval és a dollárral szemben a kamatpolitikai fordulatot is megakaszthatja. A monetáris tanács a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy az alapkamat 13 százalékra emelésével befejezettnek tekinti a kamatemelési ciklust. Az indoklásuk szerint a nemzetközi áraknál (például az agrártermékeknél) már mutatkoznak az árcsökkenés jelei, ezért nincs szükség további kamatemelésre. Csakhogy a múlt keddi ülésük után lódult meg igazán az árfolyamgyengülés, így amit nyernek a réven, azt elveszthetik a vámon: a forint gyengülése semlegesítheti azt az előnyt, amit a világpiaci árak csökkenése jelent.

Az állományok átértékelődése is rontja az összképet. Amikor az állam nem euró alapú devizakötvényt bocsát ki – hanem dollár, jen, vagy kínai zsenminpi (renminbi) alapút –, akkor a pénzt nem abban a devizában tartja, amiben a kibocsátás történt, hanem devizaswap ügyletekkel átváltja euróra. De ettől még a kötvénytulajdonosok felé a kibocsátás devizájában kell elszámolni.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kimutatása szerint augusztus végén 8 525,29 milliárd forint volt a devizakötvény-állomány értéke. Az aktuális árfolyamokkal átszámolva az jön ki, hogy a teljes állomány több mint 50 százalékát teszik ki a dollárban kibocsátott kötvények. Másképpen:

ha minden, a magyar államadósságba számítható tételt (tehát a forintos lakossági papírokat is) figyelembe veszünk, és ehhez a jelenleg 44 239 milliárd forinthoz viszonyítunk, akkor kijelenthetjük, hogy annak 12 százalékát teszik ki a dollárkötvények.

Ez szemmel látható tétel, még ha nem is lehet ráfogni, hogy aránytalanul nagy terhet jelentene az adósság kezelése során.

Ami miatt mindenki a leginkább aggódik mostanában, az a jegybanki devizatartalék alakulása. Ennek értéke jelenleg 28,4 milliárd euró, a teljes nemzetközi tartalék (ideértve az aranyrudakat és más eszközöket) pedig 36,5 milliárd eurót tesz ki. A tartalék mérete azért fontos indikátor, mert adott állam fizetőképességének megítélésekor ezt nagy súllyal veszik figyelembe a befektetők. Ha ez az állomány nem fedezi az ország rövid távú adósságát, illetve legalább három havi importnak megfelelő összeget, akkor megszólalnak a vészcsengők.

Koszticsák Szilárd / MTI Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án.

Magyarország esetében ez még nem történt meg, de nem sok választ el minket ettől. A háromhavi importunk 33–34 milliárd euró, ami megnyugtatónak nem nevezhető. A tartalékot nyolcféle devizában tartotta 2021-ben a jegybank (ennél frissebb adat nincs): dollárban, euróban, angol fontban, ausztrál dollárban, kínai renminbiben, japán jenben, lengyel zlotyban és cseh koronában – az utóbbi három esetében kizárólag állampapírokban. Az arányokat nem részletezik, de a tartalék gerince – ahogy a 2021-es éves jelentésükben fogalmaznak – euróban van, utána a sorban a dollár következik. Az árfolyamkockázatot úgynevezett derivatív – származtatott – eszközök használatával igyekeznek minimalizálni.

Az árfolyamok alakulása a nemzeti bank eredményére is hatással van: minél nagyobb a különbség a bekerülési és a hivatalos árfolyam között, annál nagyobb nyereséget könyvel el az MNB. A tavalyi évet leszámítva ez eddig szépen hozott a konyhára: egyebek mellett az így elért nyereségből indították útjukra a jegybanki alapítványokat, amelyek vagyona a legendás bonmot szerint „elvesztette közpénz jellegét”. Tavaly aztán megfordult a szélirány, csökkent a devizatartalékon elért árfolyamnyereség, összességében pedig veszteséges lett a jegybank. Például azért, mert a devizakötvények kibocsátásával az állam bebiztosította magát a lejáró kötvények kifizetésére, és nem az MNB-nél vásárolt devizát. Erre idén nem kerül sor, nincs kifutó lejárat, de a nyári devizakötvény-kibocsátással besöpört 3 milliárd dollárt, valamint 750 millió eurót részben a jövőre lejáró törlesztésre kívánják fordítani, vagyis a nemzeti bank megint eleshet egy üzlettől, ami javítaná az eredményét.

Fizetési haladék Moszkvából

Hétfői bejelentés szerint az MVM-nek fizetési haladékot sikerült elérnie a Gazpromnál, amitől azt várja a kormány, hogy az előttünk álló hat hónapra sikerül tehermentesíteni az országot a folyó fizetési mérleget rontó számla kifizetésétől egy bizonyos összeg felett. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint, aki nemrég Moszkvában járt, ennek eredményeként a forintról is lekerülhet a nyomás, mert az oroszok által szállított gáz ellenértékét euró közbeiktatásával kell rendezni (aztán az oroszok által nyitott rubelszámlára kell befizetni az összeget), ami növeli az uniós közös pénz iránti keresletet, ebből fakadóan pedig leértékeli a forintot. A miniszter szerint az elmúlt időszak forintgyengülése mögött ez a hatás is meghúzódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik