Gazdaság

Euróban gurul a profit az emírségekbe abból, amit a magyarok vérplazmáján keresnek

Rolf Vennenbernd / picture alliance / Getty Images
Rolf Vennenbernd / picture alliance / Getty Images

Egyre többet fial a vérplazmabiznisz: a Tiborcz István miniszterelnöki vej holdudvarához sorolt Plasma Expert Zrt. a tavalyi eredmény után 1,8 milliárd forint osztalékot fizetett tulajdonosának. Ez felülmúlja az eddigi csúcsot, a 2020-ban, a Covid-járvány kitörésének évében kifizetett 1,6 milliárd forintot. Így a Plasma Expertből 2016-os alapítása óta, öt év alatt összesen bő 3,6 milliárd forint profitot vettek ki.

A vérplazmabizniszről és arról, hogy a cég milyen személyi szálakon kapcsolódik Tiborcz köreihez, itt írtunk részletesebben. A Plasma Expert friss mérlegéhez fűzött kiegészítésben ilyesmiről nincs szó, azt írják magukról, hogy „a tulajdonosok a fordulónapon kizárólag külföldi illetőségű személyek.” A cégpapírokból annyi látszik, hogy a 100 százalékos tulajdonos változatlanul a Golden Bay Trading FZE, amely az Egyesült Arab Emírségekben, a dubaji repülőtér közelében van bejegyezve Umm el-Kajvajn szabadkereskedelmi zónájában, ahol igen kedvezők a cégműködtetés feltételei. Például nem kell adót fizetni a nyereség után, és – az offshore-világhoz hasonlóan – a tulajdonosi összetétel is homályban marad. Sokkal több nem olvasható ki a nyilvános iratokból, minthogy a Golden Bay Trading FZE-t Ládi Szabolcs Zoltán képviseli a cégpapírokon, azon is, amelyben a méretes osztalékkifizetésről döntöttek:

Az alapító (…) elfogadja, hogy 1 845 128 ezer forint osztalék kerüljön kifizetésre a tag részére (a 2021. 12. 1-jei határozat alapján már megfizetett osztalékelőleg levonásával) a társaság likviditásának megőrzése mellett (akár több részletben is) Euró pénznemben a fizetéskori árfolyamon.

Ebből nemcsak az derül ki, hogy már decemberben megkezdték a nyereség kilapátolását a cégből, hanem az is, hogy euróban történik meg a több mint 1,8 milliárd forintnyi osztalék kifizetése. (A jegyzőkönyv szerint az alapító egyébként még márciusban döntött a mérleg elfogadásáról és az osztalék mértékéről, de csak szeptemberben jelent meg a beszámoló az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában, a cégek számára kötelező május végi határidőnél jóval később.)

A Plasma Expert egy ideje már vagyonkezelőként működik, négy leánya az ország különböző pontjain működő centrumokban (Ajkán, Békéscsabán, Kecskeméten, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán és Veszprémben) gyűjti a vérplazmát, tőlük folynak be a százmilliók. A legjobban a tatabányai Vértes Plazma Kft. muzsikált tavaly, összesen több mint 628 millió forint osztalékkal gazdagította az anyavállalatot.

Ami az árbevételt illeti, a Plasma Expert összes bevétele tavaly megközelítette a 6 milliárd forintot, és ennek közel fele, 2,7 milliárd a leányvállalatoknak nyújtott szolgáltatásból adódik, a plazmagyártásból 1,7 milliárd folyt be, szerelékértékesítés címén 1,4 milliárd forint szerepel az összesítésben. Az export 1,7 milliárd forintot tett ki, a teljes összeg gyógyszeralapanyag-gyártásból származik.

A beszámolóból az is kiderül, hogy a vérplazmás cég 282 millió vissza nem térítendő támogatást kapott, annyit közöl róla, hogy ez központi támogatás, és tavaly még csak a kisebb részét használták fel. Hogy mire kapták a szubvenciót, uniós vagy a központi költségvetés a forrása, azt nem részletezik, mert „jogszabály támogatásokkal kapcsolatos kiegészítő információk közlését a Plasma Expert Kft. számára nem írja elő.”

Néhány éve Hadházy Ákos független képviselő egyik vezette le (még az LMP társelnökként) a plazmabiznisz megteremtését: kormányzati intézkedéssel korlátozták a plazmadonoroknak kifizethető pénzt, innen fogva az alapanyaghoz olcsón hozzá lehetett jutni, viszont jó áron értékesíthető a piacon, mert a plazma keresett alapanyag, számos gyógyszer készül belőle. Hadházy a történteket így fordította le:

Azért, hogy sok kispénzű ember számára kevesebbet kelljen fizetni a Tiborcz Istvánhoz közeli vállalkozásnak, a minisztérium csendben kiadott egy masszívan versenyt korlátozó rendeletet.

A Plasma Expert, mint a mérlegéből látható, jól keres a Magyarországon nyomott áron elérhető plazmán, a profit viszont nem marad a határokon belül, ha hinni lehet a cégpapíroknak, akkor a pénz az emírségek offshore-homályába vész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik