Gazdaság

Tiborcz-üzlet: a felszámoló szmájlival válaszolt arra, hogy kétmilliárdos kölcsön mellett érdemes volt-e most kiszállni

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Egy Békés megyei felszámolóbiztos a Quaestor-ügy után kapott lehetőséget arra, hogy Orbán Viktor vejével és Jellinek Dániellel üzletelhessen. Kétmilliárdos kölcsönt vett fel, mielőtt beszállt a NER nagy játékosai mellé.

Kulcsszerep jutott egy Békés megyei felszámolóbiztosnak abban, hogy Tiborcz István újabb területen kezdhet hódításba. A miniszterelnök veje az ingatlanbiznisz és a szállodaipar után a Gránit Bankkal és a Diófa Alapkezelővel a pénzügyi szektorba is bevásárolta magát, nemrég pedig a szállítmányozás lett az újabb célterülete. A legnagyobb magyar kamionos vállalat, a Waberer’s International Nyrt. július 1-jén jelentette be, hogy részvényei 21 százalékát megszerezte Tiborcz központi érdekeltsége, a BDPST Group egy tőzsdén kívüli ügylettel.

A milliárdokat érő részvénycsomag eladója Mike Ferenc volt. A tranzakcióról kiadott tőzsdei közleményből annyi tudható, hogy Mike cége, az MHB Optimum Zrt. július 1-ején több mint 3,7 millió darab részvényre kötött adásvételi szerződést a BDPST Equity Zrt.-vel. Tiborcz ezzel a lépéssel a régi üzlettársa, Jellinek Dániel ingatlanguru és a Waberer’s-be visszaszálló Wáberer György partnere lett, ők hárman együttesen 72 százalékos többséggel rendelkeznek a társaságban.

Megkerestük a vésztői illetőségű Mike Ferencet, miért döntött a csomag eladása mellett, hiszen másfél éve, amikor a nagy játékosok oldalán feltűnt a vállalat főrészvényesei között, azt nyilatkozta, hogy hosszú távú befektetésként tekint a szállítmányozási cégre.

Mike azt írta:

Pénzügyi befektetőként valóban azzal számoltam, hogy a Waberer’s-nek évekre lesz szüksége ahhoz, hogy az általam elvárt fejlődésen/átalakuláson átmenjen. A rendkívül elkötelezett, szakmailag és emberileg kiemelkedő managementnek is köszönhetően a társaság teljesítménye és így piaci megítélése mára elérte azt a szintet, ami mellett racionális döntés a profit realizálása. (…) Emellett olyan újabb befektetési lehetőségek merültek fel, ahol a kihívások csábítóak, időm és erőforrásaim viszont végesek, így döntenem kellett.

A magát befektetőnek leíró Mike arról nem ejtett szót, hogy fő foglalkozása szerint felszámolóbiztos, aki a Quaestor bukása után igazán nagy megbízásokhoz jutott. A feladata az volt, hogy a 2015-ös csőd után a cégcsoport egyik nagyobb darabjánál, a Quaestor Investnél rendezze a tartozásokat, és zárja le az ügyeket. Az itt végzett tevékenységének azonban az lett a nem elhanyagolható mellékterméke, hogy a NER főoligarchája, Mészáros Lőrinc, majd rajta keresztül a Tiborcz-féle BDPST Group jutányos áron megszerezte a quaestoros örökség egyik ékkövét, a Mátraházán található 4 csillagos Lifestyle Hotelt.

Kapcsolódó
Hogyan kerül egy bűnügyi zár alatt lévő szálloda Mészáros Lőrinchez, aztán Tiborczhoz?
Miközben a NER nagyjai adják-veszik a mátraházi szállodát, az ingatlan évek óta rendőrségi és bírósági kényszerintékedés alatt van.

Mike arról sem beszélt, hogy egy több mint 2 milliárdos banki hitelre volt szüksége ahhoz, hogy a kamionos részvényügyletbe beszálljon.

Felszámoló körökben korábban megbízható iparosként tartották számon Mike Ferencet, „tíz éve még nem néztük ki belőle, hogy valaha komoly, saját vagyonnal rendelkező befektetővé válna és milliárdos részvénypaketteket tologathat” – fogalmazott egy, a felszámolópiacot belülről ismerő forrásunk. Az utóbbi időben a felszámolásokból és végelszámolásokból előszeretettel szemezgető Jellinek kapcsolataként beszéltek róla, az ingatlanguru pedig időnként üzletel Tiborcz-cal – forrásunk ilyen egyszerűen húzott vonalat a felszámoló és Orbán Viktor vejének kamionbiznisze között.

Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images A Wáberer’s budapesti telephelye 2021. augusztus 31-én.

Hotelbiznisz a Quaestortól Mészároson keresztül Tiborczig

Nem először kapcsolódnak össze Mike Ferenc és Tiborcz ügyletei, bár korábban a Quaestor-hotel esetében nem közvetlen adásvételről volt szó. A 24.hu végigvette a kacifántos történetet, hogy a 2015-ben bedőlt Quaestor-birodalom egyik értékes vagyondarabja a kisbefektetők kártalanítása helyett hogyan landolt végül a miniszterelnöki család közvetlen közelében.

Részletes cikkben tártuk fel, a felszámolás alatt hogyan került ki lépésről lépésre a quaestoros vagyonkörből a bejáratott és teljesen felszerelt 114 szobás Lifestyle Hotel annak ellenére, hogy a rendőrség és a bíróság bűnügyi zárlatot is bejegyzett rá.

A szálloda a quaestoros időkben a Bérc Hotel Kft. tulajdonában volt, és ez a cég végezte az üzemeltetést is. A Mike és az általa vezetett felszámoló cég, a Sonten Kft. végelszámolást kezdeményezett a Bérc ellen, majd hamarosan, 2016-ban át is adta az üzemeltetést egy Mészáros-közeli kft.-nek.

Mike 2017-ben egy másik felszámolócéggel karöltve eltüntetett közel másfél milliárd forint adósságot, amellyel a hotel „házon belül” tartozott a Quaestor-csoport főbb cégeinek. Mike konkrétan egy 550 milliós kölcsönt árverezett el alig több mint 30 millió forintért. „Kifejezetten bizonytalan” követelésként hirdette meg, amitől nyilván nem sok érdeklődőnek jött meg a kedve a licitáláshoz. Ez egyébként azért érdekes, mert valójában Mikétől függött, hogy a tartozást kifizetik-e. A házon belüli tartozás miatt ugyanis úgy adódott, hogy mind a hitelt nyújtó, mind az adós hoteles céget ő képviselte felszámolóbiztosként, a szálloda értékesítéséből pedig még bőven lett volna lehetősége, hogy kiegyenlítse a tartozást.

2018-ban Mike a felszámolás keretében végül eladta a hotelt, csakhogy abból nemigen folyt be pénz a régi tulajdonoshoz. A felszámolóbiztos egy árverésen kívüli, közjegyző előtt lebonyolított eljárásban ugyan 2,1 milliárdos áron adott túl az ingatlanon, de pénz helyett egy korábban, vélhetően 400-600 millió forint közötti összegért megszerzett, 2 milliárd forintról szóló régi banki kölcsön beszámításával kötötték meg az üzletet. A hotel a Mészáros-birodalomhoz tartozó Wellnesshotel Kft.-hez került, amely 2021-ben továbbadta a gyors expanzióba kezdő BDPST-nek. Mike a hotelügylet után két évvel került bele a Waberer’s-bizniszbe.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu A Lifestyle Hotel Mátra épülete 2020. június 9-én.

Jellinek osztotta a részvényeket

2020 őszén a Waberer’s külföldi befektetője, a Mid Europe Partners alap (MEP) úgy döntött: akár komoly veszteség árán is, de megszabadul a pandémia idején egyre nehezebb helyzetbe kerülő, és a Budapesti Értéktőzsdén is egyre rosszabb eredményeket produkáló szállítmányozási cégtől. A MEP a 72 százalékos részesedésére egyfajta versenytárgyalást indított a magyar milliárdosok körében, amelyre a Matolcsy-rokonsághoz tartozó Szemerey Tamás, Leisztinger Tamás és a magát 2016-ban nyugdíjazó egykori névadó-tulajdonos, Wáberer György is benevezett.

A tárgyalásokból végül Jellinek Dániel Indotek-csoportja került ki győztesen, alig néhány hónappal azután, hogy a BDPST Zrt. Appeninn Holdingbeli részesedését is átvette. Tiborcz 2020 májusában váratlanul szállt ki a dinamikusan fejlődő ingaltancsoportból, amely többek között a Club Aliga államilag támogatott fejlesztését is végezte. Orbán veje akkor azt nyilatkozta, hogy „nem kíván olyan cégben tulajdonos lenni, amely állami és önkormányzati támogatások elnyeréséért indul”.

Jellinek a Waberer’s-csomagból végül 24 százalékot vett meg magának, a fennmaradó 48 százalékról pedig opciós megállapodást kötött a MEP-pel arra, hogy saját maga vonhasson be újabb társakat az üzletbe. 2021-re végül úgy alakította ki a részvényesi szerkezetet, hogy az érdekeltségébe tartozó Trevelin Holding és Geraldton Invest 26, illetve 5 százalékos tulajdonos lett, az üzletbe bevont Wáberer György pedig a High Yield Vagyonkezelőn keresztül kapott 20 százalékot.

A fennmaradó 21 százalékos részvénycsomag került aztán Mike egyszemélyes cégéhez. A frissen alapított MHB Optimumnak a részvénycsomag megvásárlásához hitelre volt szüksége, és úgy tűnik, nem okozott gondot a kölcsön előteremtése a csupán 2020 novemberében bejegyzett társaságnak. A Magyar Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásában legalábbis alig két hónappal a cég alapítása után, tavaly január közepén 2,25 milliárd forint tőkeösszeg és járulékai erejéig jelzálogjogot jegyeztek be. A fedezet a Waberer’s részvénypakett volt. A hitelnyújtót sem kell a részvényügylet szereplőitől messze keresgélni, a kölcsön a Gránit Banktól érkezett. A Gránit Bank akkoriban már Tiborcz kedvenc pénzszerző helye volt – például a turai kastélyszálló beruházására is innen kapott 2 milliárdot –, 2021 végén pedig közvetlenül Tiborcz István érdekeltségébe került.

Mohos Márton / 24.hu

Kérdésünkre, hogy a hatalmas összegű kölcsön mellett megérte-e most kiszállni, Mike így válaszolt:

Erre a kérdésre a tőzsdei árfolyamgrafikon ad egyértelmű választ! :)

A tőzsdén kívül, egymás között kötött megállapodások miatt nem tudható pontosan, hogy a szerencsés felszámoló mennyit nyerhetett az üzleten. A részvények hivatalos tőzsdei árfolyammozgása azért némi támpontot adhat arról, hogy mekkora nyereségről lehetett szó. 2020 decemberében, amikor Jellinek megállapodott a MEP-pel, a Portfolio adatai szerint 1650 forint körül jegyezték a részvényeket, az árfolyam tavaly nyár végén 2450-re is felment, július 1-jén pedig 1800 forintra süllyedt vissza. 3,7 millió részvény esetében azonban még rossz ütemezéssel is százmilliós nagyságrendű összeget hozhattak a papírok.

Az árfolyam egyébként pont akkor ugrott újra 2000 fölé, amikor nyilvánosságra hozták, hogy Orbán Viktor veje beszállt a vállalatba.

Tiborczék nem akarnak belefolyni az operatív irányításba

Megkérdeztük Tiborcz Istvántól, most miért döntött úgy, hogy beszáll az állami támogatást is igénybe vevő Waberer’s-be, ha két éve még éppen erre az etikai megfontolásra hivatkozva adta át a helyét az Appeninn Holdingban Jellinek Dánielnek. A Waberer’s ugyanis tavaly csaknem 3 milliárd forintos állami támogatást kapott olyan fejlesztésekre, amelyek még jelenleg is zajlanak. A BDPST Grouptól érkezett válasz szerint a támogatást a vállalat független menedzsmentjének döntése alapján nyerték el még a mostani akvizíciós tárgyalásokat megelőző időszakban.

 

„A nemzetközi piacon is versenyképes logisztikai vállalat 6000 munkavállalójával, több mint 320 ezer négyzetméter raktárkapacitásával és 2800 teherautóból álló flottájával a jövőben is dinamikus fejlődési pályán kíván maradni, amely cél eléréséhez minden olyan fejlesztési lehetőséget ki kíván aknázni, amely az összes magyar vállalkozás számára nyitva áll ma Magyarországon. Fontos kiemelni, hogy a logisztikai társaság irányításáért, valamint stratégiai célkitűzéseinek megvalósításáért a tranzakció zárását követően is a szakértő menedzsment felel majd, változatlanul Barna Zsolt vezérigazgató irányításával. A társaság stratégiai, valamint operatív döntéseibe a BDPST Equity Zrt. nem kíván belefolyni a jövőben sem” – írta a BDPST.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik