Gazdaság

1,6 milliárd forint ömlött offshore paradicsomba a magyarok vérplazmáján megkeresett pénzből

Balogh Zoltán / MTI (illusztráció)
Balogh Zoltán / MTI (illusztráció)

Egyre jobban pörög a vérplazmabiznisz, a Tiborcz István üzleti köréhez kapcsolódó Plasma Expert Kft. 1,6 milliárd forint osztalékot fialt a néhány hete leadott mérlege szerint. Hogy pontosan kinek, az az Egyesült Arab Emírség offshore homályába vész: a Plasma Expert tulajdonosa Dubaj közelében, az Umm el-Kajvajn szabadkereskedelmi övezetben bejegyzett cég, a Golden Bay Trading FZE.

Az emírségek offshore paradicsomaiban nagyon kedvező kondíciókkal vehető ki a cégekből a pénz, a konkrét esetben a nyomott áron megvett, majd sokszoros áron exportált magyar vérplazmával elért nyereség után nem kell adóznia a tulajdonosnak. Erről, és a plazmakereskedőtől a magyar milliárdosokhoz, Tiborcz Istvánhoz és Paár Attilához vezető szálakról itt írtunk részletesen.

Magyarország egyik legnagyobb, emberi vérplazmával kereskedő cége némi csúszásban van, mivel február végén még csak a 2020-as eredményét adta le a cégbíróságon. Ugyanakkor az adatokból úgy látszik, még nagyobb sebességre kapcsolt. A nagy múlttal nem rendelkező,  2016-ban alapított cég 2019-ben már  3,6 milliárd forint árbevételt ért el, egy év alatt megduplázta a forgalmát, a nyereségét pedig megnégyszerezte: 810 millió forint profitot mutatott ki. Erre rátett még egy lapáttal 2020-ban: a két részletben leadott mérlegben összesen 6,8 milliárd forint bevétel és 895 millió forint adózott eredmény szerepel. 2019-ben szerény osztalékot vettek ki a cégből, most azonban

a teljes nyereséget kifizették, és kiseperték az eredménytartalékot is, összesen 1,6 milliárd forint osztalék folyt a magyar plazmakereskedőből az emírségekbeli offshore anyacéghez, a Golden Bay-hez.

A forgalom duplázódása mellett más változások is történtek a Plasma Expertnél. Négy leányvállalatot alapított, amelyekkel már behálózzák az országot, ezek a Vértes Plazma Kft. (Tatabánya), a Körös Plazma Kft. (Békéscsaba), a Pelikán Plazma (Szolnok) és a Hírös Plazma (Kecskemét). Alapításuk óta a Plasma Expert vagyonkezelésre váltott, ügyvezetője pedig a hódmezővásárhelyi illetőségű Szabados-Szilvási Árpád lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik