Nagyvilág

Offshore paradicsomba ömlenek a magyarok vérplazmáján megkeresett százmilliók

Hatalmas üzlet a vérplazma, de a nagy pénz a donorok helyett a begyűjtő cégeknél csapódik le. Tiborcz István köreitől az Egyesült Arab Emirátusok különleges gazdasági zónájába vezetnek a szálak.

Megtáltosodott Magyarország egyik legnagyobb, emberi vérplazmával kereskedő cége, a Plasma Expert Kft. Alig négy éve alapították, és tavaly már 3,6 milliárd forint árbevételt ért el, így egy év alatt megduplázta a forgalmát, a nyereségét pedig megnégyszerezte: 810 millió forint profitot mutatott ki. A cég beszámolója szerint a teljes összeg exporttevékenységből származik, ezek szerint a plazmát az utolsó cseppig külföldre adták el. A nyereség is oda tart, az Egyesült Arab Emírségekbe, egy szabadkereskedelmi övezetben bejegyzett céghez, a Golden Bay Trading FZE-hez.

Ez a vállalkozás a 100 százalékos tulajdonosa a Plasma Expertnek, és az idén tavasszal úgy döntöttek, hogy az eddig termelt profitból 268 millió forint osztalékot kivesznek. A Plasma Expert fennállása óta nem nyúlt a nyereségéhez, ez volt az első alkalom, hogy osztalékot fizet a tulajdonosának. Jó ritmusban, hiszen az emírségekben bejegyzett tulajdonos igen kedvező kondíciókkal veheti ki a pénzt a leányvállalatból.

A Golden Bay székhelye Umm el-Kajvajn szabadkereskedelmi zónájában van, alig egyórányira a dubaji nemzetközi repülőtértől, az ország legfontosabb kikötői mellett, ebben az épületben:

Nagy vonzerőt jelent a külföldi befektetők számára, hogy ebben a zónában nem kötelező az alaptőke befizetése, sőt nem szükséges beszámolót és adóbevallást sem benyújtani. Mindenekelőtt pedig az, hogy – ahogyan például egy offshore cégek alapításában utazó cég is bemutatja – a szabadkereskedelmi zónáknak saját adórendszerük van,

és nem adóztatják a nyereséget.

Ez a konkrét esetben azt jelenti, hogy a nyomott áron megvett, majd sokszoros áron exportált magyar vérplazmával elért nyereség után nem kell adózniuk a tulajdonosoknak.

Bombaüzlet a vérplazma Magyarországon, nem függetlenül a kormányzati intézkedéstől, amellyel maximálta a donornak fizetett díjat, és ezzel alaposan leszorította a vérplazmagyűjtő cégek költségét, illetve felsrófolta a nyereségüket. Egy 2017 elejétől érvényes rendeletmódosítással a korábban jellemzően 8-12 ezer forintos alkalmankénti térítési összeg mértékét a minimálbér alapján számolt órabér ötszörösében maximálták, ez akkor 3665 forintos felső határt jelentett.

Ekkoriban jelent meg a színen a Plasma Expert, amelynek megalapításáról elsőként a Világgazdaság számolt be azzal, hogy személyi szálakon összeköthető az Elios Zrt.-vel és így az Orbán Viktor veje, Tiborcz István körül kialakult üzleti körrel. A Plasma Expert ügyvezetője induláskor Hauberl Gergely volt, ő azzal vált ismertté, hogy az Elios igazgatósági tagja lett. A települési közvilágítási projektek sorát – az unió hivatala szerint csalással – elnyerő Elios Tiborcz érdekeltségébe tartozott, amíg ki nem vásárolta Paár Attila győri milliárdos. Hauberl akkor jelent meg az Eliosnál, amikor Paár beszállt a WHB Befektetési Kft.-n keresztül a közvilágításszerelő cégbe, és úgy tartották, hogy ő az operatív kapcsolat a milliárdoshoz. Paár visszautasította, hogy köze lenne a vérplazmacéghez, de a Plasma Expert alapítója, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. nem esett messze a WHB-csoporttól, akkoriban biatorbágyi fióktelepének a címe megegyezett a csoport főcégének, a West Hungária Bau Kft.-nek a székhelyével.

Vigye a kurzort az oszlopok fölé!

Néhány hónap múlva Hadházy Ákos országgyűlési képviselő (akkor az LMP társelnöke) vezette le az említett jogszabálymódosítás és plazmabiznisz összefüggését. Olvasatában

azért, hogy sok kispénzű ember számára kevesebbet kelljen fizetnie a Tiborcz Istvánhoz közeli vállalkozásnak, a minisztérium csendben kiadott egy masszívan versenyt korlátozó rendeletet.

Nem tudni, összefüggött-e Hadházy bírálatával, de sajtótájékoztatója után néhány héttel, 2017 áprilisában a Plasma Expert gazdát cserélt,

  • a FÉSZ Zrt.-től a Plazmazóna Kft. tulajdonába került,
  • majd 2019. április végén a Q-Capital Kft. vette át,
  • 2019. május vége óta pedig az említett Golden Bay Trading FZE. birtokolja.

Négy év alatt négy tulajdonos váltotta tehát egymást. A Plazmazónát alapító Ládi Szabolcs Zoltán neve a daganatos betegek csodaszereként hirdetett B-17 terápia kapcsán vált ismertté, az Átlátszó a magyarországi B17-hisztéria egyik kulcsfigurájaként mutatta be. A Plazmazóna ügyvezetője, Szabó László Imre lakcíme pedig a világ eddigi legnagyobb adatszivárogtatási botrányáig vezet. (A Panama Papers néven elhíresült ügyről bővebben itt olvashat.) Az Opten céginformációs adatbázisa szerint a Hungária körúti lakcím tucatnyi, különböző profilú cég székhelye egyben, ide van bejegyezve a Plasma Expert mellett a Midden Owner Kft. is, amelynek az ügyvezetője Szabó, a tulajdonosa pedig a Panamában bejegyzett és a Panama Papersben szereplő Midden Line S.A.

Ládi doktor tavaly áprilisban adta tovább a Plasma Expertet a Q-Capital Kft.-nek, amely május végén már tovább is passzolta az emírségekben bejegyzett Golden Bay Trading FZE-nek. A nagy jövés-menés közepette azonban maradtak stabil pontok: Szabó mindvégig maradt a Plasma Expert ügyvezetője, a Golden Bay kézbesítési megbízottja pedig Ládi Szabolcs Zoltán cége, a Plazmazóna. Hogy ki áll a Golden Bay mögött, azt legfeljebb találgatni lehet, mivel a különleges státuszú zónákban bejegyzett cégek nem szerepelnek az emírségek nyilvános cégregiszterében, így a végső tulajdonos kilétét homály fedi.

Mi az a plazmaferezis, és hová kerül az emberi plazma?

A véradásnál a teljes vérre, annak minden komponensére szükség van, a plazmaferezisnél – így hívják azt az eljárást, amivel a donoroktól leveszik a plazmát – viszont bár ugyanúgy vénát szúrnak, a vért zárt rendszerben, egy gépen engedik keresztül, amely centrifuga segítségével elválasztja a plazmát a vér többi alkotóelemétől. A plazmától elválasztott komponenseket visszajuttatják a donor szervezetébe, a sárgás folyadék pedig a vállalkozásnál marad, illetve később jó eséllyel külföldre, egy gyógyszercéghez kerül. A plazma a gyógyszergyártás értékes nyersanyaga, amelyet mesterségesen nem lehet előállítani, felhasználásával azonban olyan gyógyszerek készülnek, amelyeket például a hemofíliás betegeknél alkalmaznak.

Kiemelt kép: Google Maps

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik