Gazdaság

Komoly vetélytársat kap a Telekom azzal, hogy a 4iG és az állam megvásárolja a Vodafone-t

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

715 milliárd forintért megvenné a Vodafone Magyarország Zrt. százszázalékos részvénycsomagját a Vodafone Europe BV-től az állam (49 százalékban) és a fénysebességgel bővülő 4iG Nyrt. (51 százalékban). Már meg is kötötték az előzetes, ám nem kötelező érvényű megállapodást. A bejelentés komoly szándékot tükröz, nemzetstratégiai jelentőségű tranzakcióvá minősíthetik, és az év végéig le is zongoráznák az üzletet. Szakértőt kérdeztünk, mit is jelenthet a csillagászati összegű tranzakció a magyar távközlési piacon.

A vezetékes piacon a Telekom sarkában lehet a 4iG

Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatója szerint ez lehet az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési üzlete, hasonló léptékű, mint a Matáv privatizációja volt a rendszerváltás után, amivel nem lehet vitatkozni. A Concorde vezető részvényelemzője, Gaál Gellért szerint ha az utóbbi évek telekommunikációs tranzakcióit nézzük, akkor a DIGI megvásárlása mérhető csak hozzá (akkor szintén a 4iG volt a vevő), de az jóval szerényebb összeg volt, 625 millió euró (mintegy 230 milliárd forint).

Ez érdemi ugrás a 4iG számára, és a hatása is jelentős lehet – közel kétpólusú piacot hoz létre a vezetékes szegmensben, azaz a vezetékes telefon-, a tv-, és a széles sávú internetszolgáltatásban.

Az elérhető információk alapján a 4iG felér a másik nagy szereplő, a Magyar Telekom szintjére. A legfrissebb, 2021-es adatokból az derül ki, hogy

  • hangban (vezetékes telefon) a Telekomnak 50 százalékos piaci részesedése van, míg az új entitásnak 42 százaléka lehet.
  • Az internetszolgáltatásnál közel 40 százalék a Telekom részesedése, az új piaci szereplőé 43 százalék.
  • A tévészolgáltatásnál pedig végképp a Vodafone-nal kibővülő 4iG lesz a vezető, 55 százalékkal, a Telekom 33 százalékos piaci részesedése mellett.

És ha azt nézzük, hogy a vezetékes telefont egyre kevésbé használjuk, és egyedül abban nagyobb a Telekom, akkor egyértelmű, hogy a cégvásárlással a 4iG utoléri őket, illetve komoly vetélytársuk lesz a vezetékes szegmensben – magyarázta Gaál Gellért.

A mobilszolgáltatásban is kétpólusúvá válhat a piac

Ami a mobilpiacot illeti, ott a Telekom a vezető, a 2022-es adat szerint 44 százalékos piaci részesedése van, míg a Vodafone-é 31 százalék.  De mivel nagy keresztértékesítési potenciál van a DIGI és a Vodafone piacán, ezen a területen is veszélyeztethetik hosszabb távon a Telekom vezető státuszát. A DIGI nem tudott mobilfrekvenciát vásárolni, így nem tudott belépni a mobilpiacra, de a vezetékes szolgáltatásban jelentős az előfizetői bázisa. Ezeknek az előfizetőknek pedig a Vodafone megvásárlásával fel lehet kínálni a mobilszolgáltatást is, csomagban – ezt hívják keresztértékesítésnek, amivel sokat tud nyerni a Vodafone-nal kibővülő 4iG. A cégvásárlást bejelentő közleményükben pedig megemlítik, hogy 150 milliárd forintnyi szinergia jöhet létre, ami elsősorban költségcsökkentést jelenthet az átfedésben lévő területeken.

Szajki Bálint / 24.hu

A Telekom előfizetőinek száma jelenleg közelíti a tízmilliót, a 4iG által megvásárolt cégeknél pedig 7,6 millió körül van ez a szám. Hogy sikerül-e a mobilpiacon beérni vagy megelőzni a Magyar Telekomot, az elemző szerint kérdéses. De az valószínű, hogy a két nagy versenytárs arra törekszik majd, hogy növelje előfizetői számát, ezáltal mindkét cég piaci részesedése nőhet. Akár le is darálhatják a mobilpiacot. Ha a szolgáltatások sokszínűségét, széles spektrumát nézzük, kis túlzással azt lehet mondani, hogy létrehozzák a Magyar Telekom 2-t.

Nyugat-európai árat terveznek fizetni

Eddig a 4iG nem vásárolt olcsón, például a legutóbbi tranzakciójuknál, a DIGI -vásárlásnál 12-es volt az EV/EBIDTA arány. Az EV/EBIDTA azt jelenti, hogy hogyan viszonyul a teljes cégérték az eredménytermelő képeséghez. A Vodafone-t 7,7-es értéken kívánják megvenni, miközben a kisrészvényes számára a tőzsdén megvásárolható piacvezető, legjobb pénztermelő képességű Magyar Telekomot közel 3,5-ös EV/EBIDTA értéken jegyzik. Vagyis

dupla olyan drágán tervezik a vásárlást, mint amilyen áron a Magyar Telekom forgott a tőzsdén, a múltban.

Viszont ha előre tekintünk, és azt nézzük, hogy a Vodafone megvásárlásában van egy 150 milliárd forintos értékteremtési lehetőség (szinergia és keresztértékesítési potenciál), akkor Gaál Gellért szerint vonzóbb lehet a kép, kevésbé tűnik drágának a befektetés, vehetjük úgy, hogy 7,7 helyett 6-os értéken szerzik meg a Vodafone-t. Ez nagyjából a Deutsche Telekom szorzójának közelében van, és még mindig nincs benne, hogy Kelet-Közép-Európában vagyunk, ahol kockázat, hogy az állam bármikor belenyúlhat a piacba. Igazából megfizetik a nyugat-európai cégek árát, és elesnek a szokásos közép-kelet-európai diszkonttól. Ez is azt mutatja, hogy drágán vásárolnak, még akkor is, ha referenciaként tekintünk a Magyar Telekomra.

Nemzetstratégiai jelentőségű vásárlás

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a tervezett tranzakcióval kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a 2010 utáni Orbán-kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt erőteljesen növelni a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát. Ez a cél a bank-, az energia- és a médiaszektorban már teljesült, most lehetőség mutatkozik arra, hogy a távközlési piacon is komoly szereplővé lépjen elő egy magyar, állami tulajdoni részesedést is maga mögött tudó vállalat.

Varga Jennifer / 24.hu Nagy Márton

A miniszter kezdeményezi, hogy közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítse a kormány a tranzakciót. Valószínűleg így is lesz – ez pedig gyorsíthatja, megolajozhatja a vásárlás nyélbe ütését. Nyilván nem véletlen, hogy a 4iG közleményében is 2022 év végéig tervezi lezárni az ügyletet. Ami az elemző szerint meglehetősen optimista megközelítés – ennél sokkal hosszabb időbe telhet normál menetben egy hasonló léptékű tranzakció beteljesítése.

A hangsúlyos nemzeti célokon túl valószínűsíteni lehet, hogy az állam is profitál majd a 49 százalékban saját cég nyújtotta szolgáltatásokból. A szolgáltató oldaláról nézve – mint az elemző rávilágított – az állami megrendelések inkább presztízsértékűek, nem igazán nagy marzzsal.

Számos kérdés felmerülhet a tranzakció kapcsán

Gaál Gellért szerint kérdés, hogy a versenyhatóság hogyan fogja megítélni a tervezett vásárlást, aminek eredményeként közel kétpólusúvá válik a távközlési piac. Vajon versenytorzítónak fogják-e ítélni, ha jóvá kell hagyniuk. A másik izgalmas kérdés szerinte, hogy mi lesz a Yettellel. Az nyilvánvaló volt, hogy a mobilpiacon is részesedést akar majd szerezni a 4iG, miután megvette a vezetékes piacon jelentős szereplőnek számító DIGI-t.

De az elemző arra számított, hogy a 4iG a Yettelt fogja megvenni, hiszen a Yettelben 25 százalékos részesedése van az Antenna Hungária Zrt.-nek, annak a többségi tulajdonosa pedig a 4iG.

Logikus lépés lett volna a Yettel teljes megszerzése, amennyiben a 75 százalékban tulajdonos cseh PPF el akarná adni.

Mivel a Yettelnek csak 20 százalékos a mobilpiaci részesedése, a Vodafone-nak pedig 31 százalékos, egy nagyobb piacot sikerülhet megszerezni a 4iG-nek az 1,8 milliárd eurós tranzakcióval. Ráadásul míg a Yettelnek nincs vezetékes szolgáltatása, a Vodafone-nak lett vezetékes üzletága is, elkezdett abban is terjeszkedni, miután 2017-2018-ban megvásárolta a UPC-t. Gaál Gellért csodálkozik, hogy nem az olcsóbb vásárlás felé mentek – feltehetőleg azért, mert nem volt eladó a Yettel, míg a Vodafone igen. Kérdés, mi lesz a Yettel-pakettel most, hogy a 4iG megvásárolja a Vodafone-t.

A Vodafone-vásárlást a Budapest Bank megvásárlására létrehozott állami tulajdonú Corvinus Zrt.-re bízta Nagy Márton. A Corvinus birtokolja egyébként 15 százalékban az Erste Bankot is. Valószínűleg az állam tőkét emel majd a cégben a vásárláshoz. De vajon hogyan tudja az állam kifizetni a 715 milliárdos vételár ráeső 49 százalékos részét, 350 milliárd forintot most, amikor nagyon pénzszűkében van a költségvetés, a kormány alig várja az uniós pénzeket, és még az eddig sérthetetlennek tűnő rezsicsökkentéshez is hozzányúltak?

Minimum váratlan, hogy amikor nincs pénz az államkasszában, nekiugranak egy ilyen kaliberű vásárlásnak.

Arról még nincs hír, hogy vajon milyen néven futnak majd tovább a cégvásárlással nyújtott vezetékes és mobilszolgáltatások, de az elemző nevetve megjegyezte, nem kizárt, hogy visszahozzák a Pannon GSM-et. Ha belegondolunk, „nemzeti oldalról” közelítve teljesen korrekt lehet egy ilyen régi-új név.

Földi Imre / MTI A magyar csapat tagjai a jégkorong Pannon GSM Kupa első fordulójában, a Magyarország-Szlovénia mérkőzésen a Budapesti Koriközpontban 2006. február 10-én.

2021 a növekedés éve volt 4iG Nyrt. számára

Tőzsdei jelentése szerint a 4iG az informatikai szegmens mellett jelentős expanziót hajtott végre a hazai és nemzetközi távközlési piacokon is 2021-ben, stratégiájában a nyugatbalkáni régió kiemelt fókusszal szerepel.

  • Az informatika területén eredményesen zárták a Poli Computers PC Kft. (100%), valamint a kiemelt Cisco partner ACE Network Zrt. (korábbi nevén SpaceNet Zrt.) többségi tulajdonának (70%) megszerzésére irányuló tranzakciókat, illetve pénzügyi befektetőként kisebbségi (24%) tulajdont vásároltak a drónfejlesztő Rotors&Cams Zrt.-ben.
  • A hazai és nemzetközi távközlési piacon a vállalat új stratégiát jelentett be, illetve valósított meg az elmúlt évben. Ennek eredményeként többségi befolyást szereztek Magyarország és a régió meghatározó, saját infrastruktúrával rendelkező távközlési szolgáltatójában, a HungaroDigitel Kft.-ben (75%), illetve megvásárolták az egyik vezető hazai telekommunikációs és infrastruktúra megoldás-szállító vállalat, az Invitech ICT Services Kft. 100 százalékos tulajdonrészét. Megállapodást kötöttek a RCS&RDS médiakonszernnel a DIGI magyarországi csoportjának (DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., Invitel Zrt., Digi Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt.) 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról. (A 625 millió euró értékű tranzakció 2022. január 3-án zárult.) A társaság nyugat-balkáni stratégiájának megfelelően eredményesen zárta megállapodását a cseh PPF Csoporttal, amelynek köszönhetően 100 százalékos tulajdont vásárolt a montenegrói mobilszolgáltató vállalatban, a Telenor Montenegroban. Emellett végleges adásvételi szerződést kötött az Albán 4P szolgáltató ALBtelecom többségi (80,27%) tulajdonának megszerzésére, valamint a szintén Albánia területén működő mobilszolgáltató, a ONE Telecommunications (100%) megvásárlására is (az akvizíciók 2022. első negyedévében zárultak). A 4iG a részvényesek és a kötvénytulajdonosok támogatásával szerződést kötött az izraeli tőzsdén jegyzett műholdszolgáltató társaság, a SpaceCom 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére is, a tranzakció zárása az izraeli hatóságok jóváhagyására vár.
  • Az Opten adatai szerint a 4iG 2021-ben 72 milliárd forint árbevételt szerzett, 30 százalékkal többet, mint 2020-ban. Adózott eredménye szűk 4 milliárd forintnyi volt, bő 25 százalékkal haladta meg az előző éveit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik