Gazdaság

Be kell-e mutatni a forgalmit? Mi történik az automata kutakon? Nem egyszerű megfelelni az új tankolási rendeletnek

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Pár napja megírtuk, hogy a benzinkutak pénztárosai panaszkodnak, mert az autósok durva megjegyzésekkel nehezményezik, hogy be kell mutatniuk forgalmijukat. Erre azért van szükség, hogy el tudják dönteni, jár-e a hatósági áras (480 forintos) üzemanyag, vagy piaci árat (720 forint körül) kell fizetni.

Május 27-től ugyanis hatósági áron már csak a magyar rendszámmal és forgalmival rendelkező autósok tankolhatnak a normál kútoszlopokon. Aki nem tudja, vagy nem akarja bemutatni a pénztárnál az autó forgalmiját, az számíthat rá, hogy kifizettetik vele a piaci árat a tankolásért. Egyik olvasónk szerint azonban a jogszabály alapján nem kötelezhetőek az autósok arra, hogy bemutassák a forgalmit a tankolásnál. Tényleg így lenne?

A rendelet nem írja, hogy be kell mutatni a forgalmit

Kétségtelen, hogy a kormányrendelet szó szerint nem tartalmazza, hogy minden, hatósági áron tankolni szándékozó autósnak be kell mutatnia a forgalmit, azt viszont igen, hogy az üzemanyagtöltő-állomás üzemeltetője, vagy képviselője kétséget kizáróan meg kell hogy állapítsa a gépjármű honosságát. De hogy ennek mi a módja, arra nem tér ki az előírás. Csak azt rögzítik, hogy ha a honosság nem állapítható meg, akkor a benzinkút képviselője „felhívja” a vásárlót arra, hogy okirattal igazolja azt. A honosság a gépjármű hatósági jelzéséből (rendszám, H betű) is megállapítható. És a hatósági jelzés ritka kivételtől eltekintve biztonsági okokból a jármű ablakain gravírozással, vagy hologramos címkén (H betűs regisztrációs matrica, ami a hatósági jelzés valódiságát igazolja) is megjelenik.

Olvasónk szerint ebből az következik, hogy forgalmi nélkül is megállapítható a honosság. Persze a pénztárosoknak ebből is bőven adódhat nehézségük, hiszen ha nem látnak ki az autóig, akkor minden forgalmit nem „villantó” autóhoz ki kell menniük, hogy rendszámot, hologramos matricát ellenőrizzenek. Ez pedig jelentősen lassíthatja a kiszolgálást.

A közúti közlekedés szabályai szerint egyébként mindenkinél kell hogy legyen forgalmi, akkor is, ha csak tankolni megy. Az okmányt a közúti közlekedési igazgatási feladatokról szóló kormányrendelet szerint csak az ellenőrzésre jogosult szerv nevében eljáró személy kérheti el, arról természetesen nincsen szó (és ilyen módosító sem került a jogszabályba), hogy a benzinkúton tankolásnál a pénztárosnak (aki nem hatósági személy) be kellene mutatni például a forgalmit.

A veszélyhelyzeti rendelet viszont azt rögzíti, hogy ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak nem hatósági áron, azaz piaci, teljes áron értékesíthető. A tét nem kicsi, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint akár 12 ezer forintot spórolhat meg egy autós egy 50 literes tankolásnál.

Megkérdeztük a Technológiai és Ipari Minisztériumot, illetve a Belügyminisztériumot is, hogyan kell a benzinkutakon kétséget kizáróan megállapítani a jármű honosságát, illetve hogy ehhez kötelező-e bemutatni tankolásnál a forgalmit, de választ nem kaptunk.

Marjai János / 24.hu

Ahány kút, annyi szokás

Kollégáink beszámolói alapján a kutak különböző gyakorlat szerint igyekeznek megoldani a problémát:

  • Múlt pénteken Budaörsön a Mol-kúton elkérték a forgalmit. Egy másik magyar autósnál viszont nem volt ilyen irat, „mert csak leugrott tankolni”. Ebben az esetben elnézték neki a mulasztást, de figyelmeztették, legközelebb a teljes árat kell kifizetnie, ha nem hozza magával az okmányt.
  • Múlt szombaton a Budaörsi úton kifelé az M1 irányában a Mol-nál a pénztáros azt mondta, ő ugyan nem kéri a forgalmit senkitől, bár a kútra ki volt írva, hogy a belföldi rendszámot igazolni kell a forgalmival.
  • A piliscsabai Mol-kúton viszont elkérték a forgalmit. Vissza is kellett menni érte a kocsihoz.
  • Kollégánk egyik ismerősénél viszont nem volt forgalmi, amikor egy Mol-kúton tankolt – ki is kellett fizetnie a teljes árat.
  • Bag határában az OMV-kúton a kutas csak annyit kérdezett, hogy „magyar a papír?” A pénztáros is ugyanígy tett, majd kiadta a nyugtát, hatósági árat kellett fizetni.
  • Szegeden az M5-ösnél az egyik kútnál a pénztáros kérte a forgalmit, ráadásul úgy, hogy a kamera is lássa.

Megkérdeztük a témában a kútláncokat is. Az OMV álláspontja szerint a forgalmit csak akkor kell elkérnie a pénztárosnak, ha a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg. Hozzátették, az egyértelmű a rendeletből, hogy ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, akkor az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető. Ha ezt nem tartja be a kút, akkor egy NAV-ellenőrzés során 6-15 millió forintos büntetést is kiszabhatnak. Hozzátették, „a gépjármű honosságát hitelt érdemlően igazoló okirat” nemcsak a forgalmi engedély lehet, hanem egyéb okirat is, pl.: ideiglenes forgalomban tartási engedély, ideiglenes forgalmi engedély vagy törzskönyv is. Ők is hivatkoztak továbbá a közúti közlekedésről szóló rendeletre, amely szerint a járművezetőnél a töltőállomáson is ott kell hogy legyen a jármű forgalmi engedélye, legfeljebb nem a kasszánál, hanem a gépjárműben. Így azt rövid időn belül be lehet hozni a kasszához, amennyiben ez bármilyen okból szükséges lenne (vagy egyéb olyan fent hivatkozott dokumentumot, amely a gépjármű honosságát hitelt érdemlően igazolja).

A Mol válaszában hangsúlyozta, a forgalmi engedély bemutatása érdemben könnyíti meg a jogosultság ellenőrzését munkatársaik számára és a vásárlók minél gyorsabb és zavartalanabb kiszolgálásához is hozzájárul, így a forgalmi bemutatása közös érdek.  Hozzátették, ha a vásárló nem tudja bemutatni a forgalmi engedélyét, mert nincs nála, de a töltőállomáson dolgozó kolléga egyértelműen meg tud győződni arról, hogy magyar rendszámú autóval tankolt, akkor ilyen kivételes esetekben is jóvá tudják hagyni a hatósági áras tankolást.

Az automata kutakon még nehezebb a megfelelés

A személyzet nélküli, automata benzinkutakon még kevésbé van támpont, hogyan kell(ene) kétséget kizáróan megállapítani a gépjármű honosságát. Egy a kutaknak szoftvert gyártó cég vezetője a rendelet megjelenése óta próbálja kideríteni ezt. Információja szerint mintegy 200 automata benzinkút működik Magyarországon, szóval egyáltalán nem marginális kérdésről van szó. Arra is emlékeztetett, hogy sok töltőállomás  pályázott és nyert a magyar falu programban tankolóautomatára 70 százalékos állami támogatást ez év elején, összesen 5 milliárd forintnyit. És most ezek sem tudják, hogyan működjenek jogszerűen.

Róka László / MTVA Automata üzemanyagtöltő állomás Kőbányán, a Maglódi úton.

A szoftvergyártó cég vezetője abban bízott, lehetséges valamiféle automatikus, elektronikus lekérdezés, amivel a kútautomaták is eleget tudnak tenni a jogszabályi követelménynek, de egyelőre úgy tűnik, a jogalkotó erre nem gondolt. Írt a kormányzati információs e-mail címre, hogy van-e tömeges gépi lekérdezéssel mód arra, hogy megállapítsák, visszajelezzék a jármű honosságát, illetve azt, hogy a jármű 7,5 tonna alatti-e. Kiderült, csak egyenkénti lekérdezésre van mód, ami az automata kutak számára nem megoldás.

Kérdezte a Technológiai és Ipari Minisztériumot is, ahonnan a Belügyminisztériumhoz irányították azzal, hogy a közúti nyilvántartással kapcsolatban ők az illetékesek. A választ még várják. Útmutatás híján így egyelőre nincs egyszerű, szoftveres beazonosítás annak érdekében, hogy az automata kutak megfeleljenek az előírásnak.

Ennek ellenére egy részük kinyitott. Van, ahol teljes áron értékesítenek, pénzvisszatérítési lehetőséget biztosítva, máshol – úgy tudjuk – biztonsági őröket fogadtak, hogy ellenőrizzék a honosságot, és a szerint tereljék a 480-as illetve a piaci árú kútfejhez a tankolókat. Az Envi automata kúthálózatánál nem láttak más jogszerű megoldást, mint hogy kizárólag piaci áron biztosítsák a tankolást, és utólag adjanak visszatérítést az árból, ha az autós 24 órán belül beküldi a nyugtája és a forgalmija másolatát a megadott e-mail-címre.

Az ENVI-kutak tulajdonosa, Egri Gábor elmondta, jogászaik egy alkotmánybírósági határozat alapján jutottak arra az álláspontra, hogy más módon nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani egy automatás tankolásnál a jármű honosságát, csak dokumentumokkal. Ők is hiányolják, hogy nincs végrehajtási rendelet, útmutatás arra, hogyan lehetne biztosítani a jogszerű működést.

Szerinte ahol van személyzet, ott sem felel meg a „kétséget kizáró honosság-megállapítás” feltételének a rendszámra, vagy a forgalmira vetett pénztárosi pillantás. Ha a rendőr megállít, az sem pusztán ránézésre állapítja meg, hogy a forgalmi az adott autóhoz tartozik-e, hanem ellenőrzi azt a járműnyilvántartásban – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik