Gazdaság

Ha kell, a kormány által kijelölt, ideiglenes szolgáltatók vehetnek át benzinkutakat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
AZ ITM folyamatosan tárgyal a MOL-lal a kutak átvételéről.

A zavartalan ellátásbiztonság érdekében az üzemszünetet hirdető benzinkutak működtetését átmenetileg nyilvántartott szolgáltatók vehetik át, amelyek minisztériumi kijelölés alapján minden esetben gondoskodnak arról, hogy egyetlen magyarországi település lakosai se maradjanak üzemanyag nélkül – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében. Az írásból kiderül, hogy a tárca folyamatosan egyeztet a MOL-lal, ami jelenleg is készen áll a feladatok átvételére.

A rezsicsökkentési politikájához hűen a kormány tavaly novemberben a 95-ös benzin és a gázolaj árát legfeljebb literenként 480 forintos szinten rögzítette, először három hónapra. A beavatkozás nélkül, a világpiaci folyamatok miatt ma jóval 500 forint feletti áron tankolhatnánk a benzinkutakon. Az intézkedésnek köszönhetően a magyar emberek a gázhoz és áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában, áll a közleményben.

A benzinárstopot a napokban újabb három hónapra hosszabbították meg, az így május 15-éig érvényben marad, így a választásokig még biztosan a rögzített áron tankolhatunk.

A jövőben ha egy töltőállomás nem képes a vásárlók megfelelő kiszolgálására, és ezért üzemszünetet hirdet, úgy az innovációs tárca a hatályos szabályozásban foglaltak alapján, az ellátásbiztonság szempontjait szem előtt tartva megvizsgálja a kijelölés szükségességét. Amennyiben ez indokolt, a feladatok átmeneti ellátására egy nyilvántartott szolgáltatót jelölnek ki. A minisztérium közlése szerint mostanáig nem volt egyetlen olyan vállalkozás sem, aki helyett mást kellett volna kijelölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik