Gazdaság

Trükkös rendszer a különadó, nehezen észleljük majd, hogy valójában mi fizetjük

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Persze, hogy lesz áthárítás – mondja a csaknem 2000 milliárdos kormányzati megszorító csomaggal kapcsolatban Büttl Ferenc közgazdász. A Népszava idézte Új Egyenlőség podcast-adásban a közgazdász úgy fogalmazott, hogy a – nyolc szektort érintő – különadó trükkös rendszer.

  • Az egyik oldalon látványosan meg lehet mutatni, hogy ez vagy az a cég, bank, biztosítótársaság különadót fizet.
  • A másik oldalon viszont ez átcsorog mondjuk a számlavezetési díjba (bizonyos csomagok drágulnak), vagy a kereskedelemnél az árakba (a MOL-kutaknál például az ablakmosó folyadék drágul). Ez utóbbiak viszont olyan tételek, amelyek nehezen észlelhetők, mert belesimulnak az általános, most már 10 százalék körüli szintre kúszó inflációba.

Szerinte a kormány szempontjából ezért zseniális a különadós rendszer, hiszen meg lehet mutatni, hogy elvonja a profitot, miközben a lakosság észre sem fogja venni, hogy ez milyen pluszterhet jelent neki.

Büttl Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankadóval vagy a biztosítási adóval már bevált rendszert vesznek elő újra, amikor a nyereséget megvágják. A másik logika viszont az, hogy onnan vesznek el és ott csökkentik a jövedelmezőséget, ahol a magyar tulajdoni arányt akarják növelni, ezzel ugyanis olcsóbb lesz a térfoglalás. A kiskereskedelemben régóta hangoztatja a kormány, hogy fontos a magyar tulajdoni arány erősítése. Az elvonások miatt pedig a külföldiek esetleg olcsóbban megválhatnak a tulajdonoktól.

A légi közlekedésben tervezett különadóknak pedig az lehet a logikája, hogy magát a repülőteret szeretné „leértékelni” a kormány, amely amúgy is jelezte, hogy átvenné az üzemeltetését. Vagyis egyrészt a jól bevált dolgokhoz nyúlt a kormány, másrészt viszont oda raktak terhet, ahol szeretnék, hogy a jövedelmezőség csökkenjen és olcsóbbá váljon az adott piaci terület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik