Gazdaság

Nagy csapásnak érzik a bankok a bejelentett extraprofitadót

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Óriási a nyomás az IT-fejlesztéseken a hazai bankoknál: az üzleti területek felől jelentkező időkényszer, a folyamatos munkaerőhiány, az ügyféligények emelkedése és az anyagi forrásokért folytatott verseny mellett most még a különadó bevezetése is sújtja őket. A keddi Financial IT 2022 konferencián is téma volt mindez.

Nagy csapás a különadó a banki informatikai fejlesztésekre

Foltányi Tamás (operációs igazgató, Erste) szerint egy lassan gyógyuló seb lesz az új különadó, a legrosszabb az benne, hogy rontja a globális piacon szereplő bankrendszer versenyképességét, de nem tudnak mást tenni, folytatják az eddigi úton. Kuhárszki András (ügyvezető igazgató, OTP) szerint a bank felsővezetése pontosan látja, hogy az informatikának folyamatosan nő a jelentősége, és más választás nincs, mint továbbra is beruházni. A különadó azonban versenyképességi hátrányt jelent a magyar bankok számára: a bejelentéskor pezsgőt bonthattak a külföldi kihívó irodáiban. Ákos Tamás (vezérigazgató-helyettes, CIB) szerint a legfőbb kihívás az, hogyan szerez erőforrást a nemzetközi poolból a fejlesztésekhez: a bank mindent megtett azért, hogy eséllyel induljon a leánybankok közötti versenyben a fejlesztési forrásokért, a mostani döntés azonban megnehezíti a magyar bank dolgát. Vinnai Balázs (elnöki főtanácsadó, Bankholding) szerint a legnehezebb időszakokban is a gáz nyomása a megfelelő stratégia: a digitalizáció továbbra is a hatékonyság- és versenyképességnövelés első számú eszköze.

Kapcsolódó
800 milliárd forint extraprofitadót szed be a kormány, csak a magyar rendszámú autóknak jár a kedvezményes benzin
A legtöbbet a bankok és az energiaszektor fizeti, visszatér a reklámadó is, közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. Annak ellenére, hogy május van, a teljes évre szeretnék beszedni az extraprofitot. Adóemelések jönnek, a nyelvvizsga-amnesztia megy, az árstopok maradhatnak, de erről külön döntenek.

Érezhető a munkaerőhiány a pénzintézeti informatikában

Kuhárszki András (OTP) szerint a legnagyobb hazai bank a mérete miatt nem szembesül élesen a talent gap problémájával. A fejlesztési erőforrások jelentős része korábban kívülről jött, a 2010-es évek közepén határozták el, hogy sokkal nagyobb erőforrásokat építenek ki házon belül. Az utóbbi időben „minden posztra a legjobb játékost próbálják leigazolni”, most pedig a fiatal utánpótlás képzésére kell nagyobb hangsúlyt fektetniük. Ákos Tamás (CIB) szerint borzasztóan küzdenek az új munkaerő megszerzéséért, „egy babzsákfoteltől és egy csocsóasztaltól nem lesznek vonzó fintech cég”, a tehetségek megtartásában azonban sokat fejlődtek az utóbbi években. Vinnai Balázs (Bankholding) szerint mindenki szenved a digitális talent management kérdésben, nagyon nehéz betölteni a hiányt, és nekik is ez az egyik legnagyobb kihívás. Különösen kiélezi a helyzetet, hogy egyszerre mindenki digitalizálni szeretne. Foltányi Tamás (Erste) azt mondta: az innovatív jellegű projektekre még könnyebb tehetségeket bevonzani, működtetésre már sokkal nehezebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik