Gazdaság

Az infláció belerondít az év elején ígéretesnek tűnő béremelésekbe

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az idei év elején 13-14 százalékkal nőtt az átlagkereset, amely igen impozáns emelkedésnek mondható. Csakhogy a magas infláció súlyosan erodálja a fizetések vásárlóerejének növekedését, az év elején látott 8% körüli pénzromlásban pedig még nyoma sincs a háború negatív hatásának. Miután az infláció az év egészében magas lehet, így sokkal kevesebbeknek nőhet az életszínvonala, mint korábban várni lehetett – állapítja meg a Portfolio.hu.

A legfrissebb gazdasági előrejelzések szerint Magyarországon lesznek olyan hónapok, amikor kétszámjegyű, 10%-os lesz az infláció idén.

Kapcsolódó
Még ennél is vadabbul elszabadulhatnak az árak a következő hónapokban
Nagyon kemény lesz a második negyedév, ami az áremelkedéseket illeti.

Összességében tehát a következő hónapokban nem valószínű, hogy az átlagbérek növekedési üteme érdemi lendületet venne, a 12-15% közötti sávban ingadozhat (a nem állami szektorban), miközben az infláció 10 százalékhoz közeli emelkedésére egyre nagyobb az esély. Nemcsak a következő néhány hónapot, hanem az év egészét hasonló tendencia írhatja le, amelynek hatására a korábban várt, kifejezetten jelentős reálbéremelkedést „megeszi” a növekvő infláció. És ha emellé tesszük, hogy a dolgozók egy része jóval 10 százalék alatti nominális béremelést kapott, akkor a portál szerrint népes lesz azok tábora, akiknek csökken a reálkeresetük.

A minimálbér és a bérminimum jelentős (20 százalékos) növelése miatt az alacsony keresetűek reálbére nő idén, miközben úgy vélik,

a magasabb keresetűek egy részének biztosan érdemben csökken. Egész szektorokban eshet vissza a keresetek vásárlóereje

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik