Belföld

Elemző: Komoly kiigazítás vár a költségvetésre, csak vánszorogni fog jövőre a magyar gazdaság

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Jelentős, a GDP egy-másfél százalékát kitevő költségvetési kiigazításra lesz szüksége a magyar kormánynak idén, majd a 2023-as büdzsében tovább kell lefaragni a hiányt – ez hangzott el a Raiffeisen Bank háttérbeszélgetésén, amelyről a portfolio.hu számolt be.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető szerint az intézkedéseknek lesz még egy további negatív következménye: romlik majd a gazdaság növekedési képessége, így jövőre már csak 2 százalékos bővülést jósolnak.

Az okokról a következőket mondta az elemző:

  • Magyarország kitettsége jelentős Oroszország és Ukrajna felé, az exportunk érezhető részét teszi ki a két országba irányuló kivitel, nem is beszélve az importról.
  • Nem új dolog a magas infláció, erre még egy nagy lapáttal rátett a háború miatti áremelkedés. A miniszterelnök szerdai szavai alapján van arra szándék, hogy az árstopokat meghosszabbítsák valamilyen formában. Ha ez nem történne meg, akkor drámai lenne az áremelkedés, nyáron akár 12-13%-os inflációt is láthatnánk
  • A Raiffeisen Bank az idei évre átlagosan 10 százalékos, de még 2023-ra is 6 százalékos inflációt várnak.

Elhangzott: 1-1.5 százalékos kiigazításra van szükség, ha tartani akarjuk a 4,9 százalékos hiánycélt.

A 24.hu kérdésére tegnap Orbán Viktor azt mondta: nem lesz megszorításokra szükség a költségvetési egyensúly fenntartására.

Kapcsolódó
Orbán: Nem lesznek megszorítások, Zelenszkij ne mondja meg nekünk, hogy mit csináljunk
A miniszterelnök telefonon beszélt Putyinnal, azonnali tűzszünetet javasolt neki. Lázár János visszatérhet a kormányba, de az csak május végén alakul meg. Percről percre Orbán nemzetközi sajtótájékoztatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik