Gazdaság

Egy kisvállalkozónak sem kell kiégnie a munkában

Homoky Dorka Facebook
Homoky Dorka Facebook
Homoky Dorka tokaj-hegyaljai borász a digitális megoldásoknak köszönhetően már külföldről is irányítani tudja a cégben zajló folyamatokat, ha a helyzet úgy kívánja. Így nemcsak az üzleti hatékonyságot és az adatbiztonságot növeli, hanem közben az időprés szorítása is enyhül. Mint fogalmazott, a koronavírus-járvány felerősítette a digitalizáció fontosságát, amelynek sok szegmensben, köztük a borászatban sem tulajdonítottak megfelelő jelentőséget. Egy kutatás kimutatta, hogy a vállalkozók közel fele – akkor is, ha túl sok a munkája – tudatosan figyel arra, hogy kikapcsoljon, miközben többségük ritkán szakít időt a munkán kívül másra, mert úgy vélekedik, hogy személyes jelenléte nélkül megáll az üzlet.

Minden második magyar kisvállalkozó tudatosan próbál figyelni arra, hogy a vállalkozásán túl más dolgokra is legyen ideje, ténylegesen viszont ritkán adódik lehetősége a munkán kívüli feltöltődésre – derül ki a Telekom Hello Biznisz közösségi oldalán végzett, nem reprezentatív 4967 vállalkozó válaszait tartalmazó minikutatásból.

A kérdőívet kitöltő vállalkozók közel fele – akkor is, ha túl sok a munkája– tudatosan figyel arra, hogy ki tudjon kapcsolni.

A felmérés ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a megkérdezett válaszadók több mint egyharmada legalább fél éve nem volt szabadságon. Ezt a legtöbben azzal indokolták, hogy nincsen, aki helyettesítse őket, illetve tartanak attól, hogy távollétükben ügyfeleket veszítenek.

A digitalizáció, mint áldás

Homoky Dorka tokaj-hegyaljai borász családba született, de sokáig elképzelni sem tudta, hogy egy napon ő is szőlőművelőnek áll. Az ELTE film-filozófia szakán végzett, de ekkoriban elkezdte komolyabban érdekelni a borkóstolás és készítés is. Bejárta a borvidékeket, itthon és külföldön, végül pedig a szőlész-borász szakot is elvégezte: tanult szőlészetet és borászatot Franciaországban, Lyonban, Új-Zélandon pedig egy szüreten vett részt. Kitartásának és folyamatos kísérletezésének eredménye, hogy saját borait, amik Tállyán és a közeli dűlőkön készülnek, ma már a nemzetközi piacon is megállják a helyüket.

A külföldön is egyaránt elismert fiatal borász az RTL Klubon képernyőre került Cápák között című üzleti showműsorban tűnt fel és megnyerte a Telekom Digitálisan Tettrekész Díját is 2021-ben. Dorka nagybirtokot épít, de mint fogalmazott, a digitális megoldások nélkül nemcsak az élete, a vállalkozás fejlesztése is sokkal nehezebb feladat lenne a számára. A hétköznapokban használt technológiák azon túl, hogy a vásárlókkal és a kereskedőkkel történő kapcsolattartásra alkalmasak, a pincén belül is rendkívül hatékony segítséget nyújtanak, hiszen nem feltétlen kell minden pillanatban ott lennie ahhoz, hogy a munka haladjon. Példaként említette, hogy a járvány alatt indított webshopjuknak köszönhetően például már automatizáltabban mehetnek a rendelések, kiszállítások.

A január a kevesebb szőlő- és pincemunka miatt csendesebb időszak a borászatban, de ilyenkor sem állunk le teljesen, csupán átalakulnak a folyamatok. A digitalizáció lehetővé teszi, hogy kicsit én is kikapcsolódjak, az így felszabadult időt pedig főként tanulásra, új eljárások, módszerek elsajátítására, valamint utazásra, családi kikapcsolódásra használom fel. Utóbbi hozzásegít a korai kiégés elkerüléséhez is, hiszen bár sokan hajlamosak elfelejteni, de vállalkozóként is ugyanakkora szüksége van az embernek a pihenésre, mint bárki másnak. A hosszú távú siker titka is részben ebben rejlik

– mutatott rá.

Dorka a sport szerelmese, hétköznapoként a futás a meghatározó, ilyenkor a dűlők között rója a kilométereket, nyáron pedig, ha teheti, de nyaraláskor mindig, rengeteget úszik.

A digitális eszközök használata szerinte azért is nevezhető áldásnak, mert olyan új kapuk nyíltak ki előttük, amik korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Kollégáik számos online továbbképzésen vehetnek részt, legyen az nyelvtanulás vagy szakmai kurzus. Az új piacok megtalálásában is nagy segítségükre vannak ezek az új eszközök közvetve is, hiszen egy új nyelv ismeretével további országokban lehet kapcsolatokat építeni könnyedebben.

Hozzátette, előfordult a közelmúltban olyan is, hogy akár kereskedelmi célból, akár borkóstolók miatt rövidebb-hosszabb időre külföldre kellett utaznia, de ilyenkor is ugyanolyan gördülékenyen tudnak haladni, mint amikor személyesen felügyeli a munkát. A teljesség igénye nélkül megjegyezte, a naptárszinkronizáció, az online meetingek és a webkamerás felügyelet mind-mind olyan lehetőségek, mellyel rengeteg időt tud megspórolni.

Megjegyezte, a koronavírus-járvány csak ráerősített a digitalizáció fontosságára, amely előkerült egy olyan szegmensben is, ahol egyébként az korábban kevésbé volt elterjedt. Ma már a borászok is ráébredtek, hogy számtalan olyan előnye van az innovatív fejlesztéseknek, melyeket nemcsak a saját, hanem a vállalkozásuk javára is fordíthatnak egyaránt.

A Telekom digitális megoldásokkal kívánja csökkenteni a vállalkozókra nehezedő terhelést, hogy jusson idejük más fontos dolgokra is, így például feltöltődésre, miközben az üzlet zavartalanul és hatékonyan megy tovább. A Magenta 1 non-stop Business egy olyan szolgáltatásokkal és képességekkel összeállított csomag, amelyet a Telekom kifejezetten a vállalkozások igényeihez és elképzeléseihez igazított. További részletek itt és itt.

 

„Olyan „non-stop biznisz” megoldásokra törekedtünk, amelyek térben és időben is kitágítják a vállalkozók lehetőségeit, hogy a szabadabb időbeosztás, a kevesebb teher és a rugalmasság miatt több idejük jusson más fontos dolgokra.” – mondta Iski István, a Telekom kkv szegmens igazgatója.

 

A cikk a Telekom támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik