Gazdaság

Akár 22 százalékkal is megemelhetnek a globális élelmiszerárak az oroszok által indított háború miatt

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint súlyosan negatív következményekkel jár a globális élelmiszerpiacra az Ukrajna elleni orosz háború. Oroszország és Ukrajna ugyanis jelentős mezőgazdasági nyersanyag- és élelmiszertermelő, illetve -exportőr.

A FAO előrejelzése szerint az Ukrajnából és Oroszországból származó gabona- és napraforgómag-export hirtelen és meredek visszaesése várható, és ennek lehetséges hatásait a 2022/2023-as mezőgazdasági szezonban csak részben tudják majd ellensúlyozni az alternatív források. Számos más exportáló ország termelési és ellátási képességét korlátozhatják a magas termelési és ráfordítási költségek – áll a szervezet közleményében, amely szerint ebből eredően globális kínálati hiány várható, és ez 8-22 százalékkal növelheti az amúgy is emelkedő nemzetközi élelmiszer- és takarmányárakat .A szervezet szakértői szerint a 2022/2023-as mezőgazdasági szezonon túl is fennmaradhat jelentős kínálati hiány a gabona- és napraforgópiacon, ha az orosz invázió magasan tartja a kőolaj árát, és meghosszabbítja a két ország világexportban való részesedésének csökkenését. Ez akkor is megtörténik, ha az alternatív termelő országok a magasabb termékárakra válaszul bővítik termelésüket.

A logisztikai kockázatokat kommentálva a FAO megjegyezte, hogy Ukrajnában a szárazföldi szállítás és a tengeri kikötők infrastruktúrájának romlásától, valamint a raktározási és feldolgozási infrastruktúra károsodásától tartanak. A FAO szakértői szerint Ukrajnában az őszi vetésű gabona 20-30 százaléka maradhat betakarítatlan és jelentős a bizonytalanság a tavaszi vetési kampány kapcsán is.Oroszországban az őszi vetésű gabonával nem lesz gond, de a bevezetett szankciók miatt bizonytalanok az export kilátásai. Az exportpiacok bármilyen elvesztése a gazdálkodók alacsonyabb jövedelméhez vezethet, ami kedvezőtlenül befolyásolja a jövőbeni vetéssel kapcsolatos döntésekeiket – áll a jelentésben.

A nemzetközi szankciók miatt megszakadhat az Oroszországba irányuló olyan mezőgazdasági termékek, különösen növényvédő szerek és vetőmagok szállítása, amelyektől az ország jelentősen függ. Ez a vetésterület, a terméshozamok és a minőség csökkenéséhez vezethet.

A FAO adatai szerint Oroszország és Ukrajna együttes részesedése a 2016/2017 és 2020/2021 közötti mezőgazdasági szezonban

  • a globális árpatermésből 19 százalék,
  • a búzatermésből 14 százalék,
  • kukoricából pedig 4 százalék volt.
  • Az olajos magvak kategórián belül a napraforgóolaj-termelés több mint felét adták. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik