Gazdaság

Orbán: Lakossági kamatstopot vezetünk be

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Rendkívüli bejelentést tett a miniszterelnök.

Októberi szinten rögzítjük a lakossági jelzáloghitelek kamatait

– jelentette be Orbán Viktor szerda délután a Facebook-oldalán. A miniszterelnök hangsúlyozta, manapság egész Európa szenved a növekvő energiaáraktól. Magyarország ebben a helyzetben védi a családokat, ami a kormányfó szerint abból is látszik, hogy emelték a minimálbért és a nyugdíjakat, valamint a kormány fenntartja a rezsicsökkentő politikáját, és az üzemanyagoknál is rögzített árakat vezetett be.

De az infláció más területeket is érint, például a korábban felvett hitelek kamatait is, ezért új védelmi vonalat kell megnyitnunk, így lakossági kamatstopot vezetünk be,

tette hozzá. Ennek értelmében a kormány október végi szinten rögzíti a jelzálogalapú hitelek kamatait. Az intézkedés január elején lép hatályba, és az év első felének végéig tart. Így a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak.

A bejelentés időzítése azért elég szokatlan, mert Orbán éppen egy nappal korábban, kedden állt ki a sajtó elé, ő tartotta ugyanis 2021 utolsó kormányinfóját. A miniszterelnök ekkor a többi közt arról beszélt, hogy a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról szólt az idei év, ami ugyan nehéz volt és gyötrelmes, de a járvánnyal szemben nem voltunk olyan eszköztelenek, mint tavaly. A legfontosabb bejelentés ugyanakkor mégis az volt, hogy Orbán Novák Katalin családügyi minisztert jelöli köztársasági elnöknek.

A sajtótájékoztatóról szóló összefoglaló videónkat itt tudják megnézni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik