Élő Belföld

Reméli, a harmadik oltás működik, a negyedik oltás már nehezen menne Orbánnak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A miniszterelnök válaszol az újságírók kérdéseire az év utolsó Kormányinfóján a Karmelita kolostorban. Az eseményről élőben tudósítunk.

Foci

Lassabban haladunk, mint kellene – mondta arra, hogy 2007-ben 7-8 évre tette, mire 50 magyar focista is topbajnokságban futballozik majd. De ez még mindig nem történt meg.

Omikron

Az egészségügyi kapacitásokban Magyarországon jól állunk népességarányosan. Ennyiben merült ki annak a megválaszolása, hogy az omikron-hullámra hogyan készül fel a magyar kormány.

Polgármesterek béremelése

A parlament döntött a polgármesterek béremelésére, de forrást nem biztosított hozzá. Hogyan oldják meg? A kérdésre Orbán azt mondta: ügyesek, majd megoldják.

Bigéről magas labdát dobtak fel

Elvi megjegyzést fűzött hozzá Orbán. A jobboldal azt az elvet követi, hogy az üzletet üzletemberek csinálják, a politikát politikát. A magyar baloldalon más szokások vannak, az üzlet és a politika nem válik el. Ebbe a sorba illeszkedik a Bige-féle történés, és hogy Márki-Zay Pétert is támogatta a vállalkozó.

Az egészségügyben vezénylési rend van

Így tudnak megbirkózni a feladattal Orbán szerint. Abban bízik, hogy felállnak az ünnepi ügyeletek az egészségügyben, kéri az orvosokat, hogy vállaljanak ügyeletet, nem akar határozottabb jogi eszközökhöz nyúlni. Az ügyeleti díjakra rákérdeztünk, érdemi válasz nem igazán jött.

Kínai, orosz vakcina - no

Nincs rá szükség, ezzel indokolta Orbán, miért nem rendelnek kínai vagy orosz vakcinákkal. Hanem csak Pfizerből rendelnek, 9,5 millió adagot omikron ellen. Nyugati vakcinát hoznak csak, mert az ütemezett, kiszámítható beszerzés, fogalmazott a kormányfő.

Orbán állítja, nem tudott a Völner-ügyről korábban

Csak akkor, amikor az ügyészség nyilvánosságra hozta a honlapján az ügyet. Ez a dolgok normális rendje, mert az ügyészség nincs a kormány alá rendelve, magyarázta Orbán. Völner országgyűlési képviselő is, neki kell eldöntenie, lemond-e arról vagy sem.

Hatvanpusztán mostanában nem járt

Orbán állította, mostanába nem járt Hatvanpusztán, ahol – papíron legalábbis – apjának, Orbán Győzőnek épül hatezer négyzetméteres alapterületű majorsága. Azt ajánlotta az újságíróknak a kormányfő, hogy forduljanak a tulajdonoshoz, ha kérdéseik lennének a beruházással kapcsolatban.

Választási szabályok

Választáshoz közelítve a lehető legkisebb mértékben nyúljanak bele a választási eljárási szabályokba, vagy egyáltalán ne, ez az elvük, mondta Orbán.

Pintér a titokgazda

A Pegazus-ügyről kérdezte Orbánt a hvg.hu. Orbán kitérő válaszokat adott, mondván, Pintér Sándor belügyminiszter a titokgazda, nem hozzák nyilvánosságra az iratokat. Orbán nem fogja megkérni Pintért. Megkérdeztem tőle, van-e dolgom, azt mondta, nincs – fogalmazott Orbán.

Szputnyikkal mikor lehet már utazni?

Vastag falak magasodnak előttünk, mondta arra a kérdésre, hogy a Szputnyik-vakcinával oltottak mikor tudnak majd utazni a nagyvilágban. Az orosz vakcinát nem ismerte el a WHO, pedig a gyakorlatban mindenki azt állítja, hogy hatásos.

Várjuk, hogy a hatóságok ráüssék a pecsétet a vakcinára

– mondta, és azt javasolta, a Szputnyikkal oltottak harmadiknak vegyenek fel olyan vakcinát, amit már elfogadnak.

Nincs nyomás a közmédián

A kormányzat nem egy hatóság, ami a közmédia fölött áll, ezért mindenki biztos lehet abban, hogy nem is fognak nyomást gyakorolni a közmédiára, mit tegyen és mit ne tegyen, mondta Orbán.

Szerinte ha a magyar médialátképet megnézzük, az pluralista, miközben a nyugati sajtó hegemonista.

Orbán Viktor úgy látja, a magyar sajtóban nagyon sok vélemény van, ebben különbözik a nyugati társadalmakétól.

Úgy összegzett, a magyar média 50 százaléka lehet kereszténydemokrata, konzervatív, a másik 50 százalék pedig liberális és baloldali.

Jön Gyuri bácsi, nem egyedül jön, hozza az összes haverját, mind itt lesznek

Orbán Viktor azt mondta, lehet számítani külföldi beavatkozásra a 2022-es választásokon, de szerinte fontos, hogy ezt a szót ne használják, nem tartanak senkitől.

„1100 éves állam vagyunk. Volt itt már minden, mégis mi vagyunk itt, nem azok, akik ide akartak jönni a helyünkre. A szavazóink ki fognak állni magunkért, de biztosan meg fogjuk védeni, ami Magyarországé. Jön Gyuri bácsi, nem egyedül jön, hozza az összes haverját, mind itt lesznek” – fogalmazott.

„Ez nem egy kóceráj”

Feles többséggel is megváltoztatná az alkotmányt és a kétharmados törvényeket az ellenzék, mondja a Pesti Srácok újságírója.

Orbán szerint ezt több fajta módon lehet megközelíteni, de leginkább nem szabad komolyan venni.

Visszaadom a diplomámat, ha ebből egy szó is igaz. Ez egy politikai blöff. Választás előtt megértem, hogy ilyenek felröppennek, a baloldalon nyomás is van. Magyarországon szilárd alkotmányos rend van, ez nem egy kóceráj, ez egy alkotmányos rendszer

– reagált a kormányfő.

Szilveszteri korlátozás?

Orbán naponta kapja a számokat, de most úgy látja, hogy az utóbbi napokban kedvezőbbek az állapotok. Az új variánst még nem tudják pontosan jól felmérni egyelőre. A vírust oltással lehet legyőzni, nem karanténnal. Ha szükséges a beavatkozás, meghozzák. Tervezik, hogy a védettségi igazolványt a harmadik oltás beadásához kötik majd.

Olvasói sztorik