Gazdaság

Hogyan kerül egy bűnügyi zár alatt lévő szálloda Mészáros Lőrinchez, aztán Tiborczhoz?

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Miközben a NER nagyjai adják-veszik a mátraházi szállodát, az ingatlan évek óta rendőrségi és bírósági kényszerintékedés alatt van. Bár a Quaestor-ügy tárgyalása még hosszú ideig eltarthat, a Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél feltűnő egykori rendőr, Csík Zoltán lapunknak azt mondta, az egykor a bedőlt brókercéghez tartozó hotelnek nem volt köze bűncselekményekhez, ezért szerinte nem születhet olyan döntés, hogy elkobozzák azt. Mindenesetre Mészárosék megszerezték az ingatlant, állami támogatást kaptak a felújításra, majd túladnak rajta: az új tulajdonos Tiborcz István érdekeltsége.

Az utóbbi időben jelentősen bővítette szállodaportfolióját a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group. Orbán Viktor vejének cégcsoportja szeptemberben és októberben öt újabb egységet szerzett meg: egy spanyolországi négycsillagos szálloda, két ausztriai síhotel és egy budapesti belvárosi szálló megvásárlása után bejelentették, hogy a BDPST Hotel Management Kft. novembertől átvette a Mátraházán található 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra működtetését, és megvásárolta a szállodát tulajdonló céget is.

A Kékes lábánál található, wellness részleggel rendelkező 114 szobás hotel eddig Mészáros Lőrinc birodalmához tartozott, így Tiborczéknak mind az üzemeltetésről, mind az adásvételről a felcsúti milliárdos cégeivel kellett egyezkedniük. A két osztrák síhotel után ez rövid időn belül a harmadik szálloda, amelyik Mészárostól a miniszterelnök vejéhez kerül. A Lifestyle üzemeltetése az elmúlt években a Hunguest szállodalánchoz tartozott, ami tavaly egy 820 millió forintos támogatáshoz is hozzásegítette a hotelt, miután a Magyar Turisztikai Ügynökség 17,7 milliárd forintnyi vissza nem térítendő állami forrást osztott ki a Mészáros-érdekeltségű szálláshelyeknek.

A mátraházi hotelről azonban kevesen tudják, hogy miközben a költségvetés támogatja a felújítását, és a NER jeles személyiségei között cserél gazdát, évek óta bűnügyi zár alatt van.

A szálloda ugyanis a Quaestor érdekeltsége volt, és 2015-ben, amikor a Tarsoly Csaba által irányított brókercég hatalmas botrány közepette becsődölt, annak ingatlanjait zár alá vette a rendőrség.

A rendszerváltás előtt épült létesítmény eredetileg Bérc Hotel néven működött, mígnem a 2000-es években bezárták. A Quaestor-csoport 2011-ben átépítette, és Lifestyle Hotel néven nyitotta újra. A költséges rekonstrukció felemésztett egy 400 millió forintos uniós támogatást, és akkoriban került az ingatlanra az Unicredit Bank 14,7 millió eurós, azaz nagyjából 4,5 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzáloga is. A nyitás után a szálloda üzemeltetője és közvetlen tulajdonosa a Quaestor Invest Kft. leányvállalata, a Bérc Hotel Ingatlanhasznosító Kft. lett.

Krizsán Csaba / MTI Tarsoly Csaba, a QUAESTOR-csoport elnök-vezérigazgatója

Az ingatlanok esetében a bűnügyi zár elrendelése olyan eszköz a hatóságok kezében, mellyel felfüggeszthetik a birtokos bűncselekményekben közvetlenül vagy akár csak áttételesen érintett vagyontárgya feletti rendelkezési jogát. A zárlattal a Quaestor-ügy indulásakor megakadályozhatták például, hogy a rengeteg kisbefektetőt megkárosító brókercég maga adja el az ingatlanokat, anélkül, hogy a károsultak követeléseit kielégítené.

A Lifestyle Hotel bűnügyi zár alá vételét 2015 tavaszán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) vagyon-visszaszerzési hivatala rendelte el, majd néhány hónap múlva a Budai Központi Kerületi Bíróság is megerősítette, és vagyonelkobzás biztosítása céljából egy egymilliárd forintos terhet is bejegyztetett az ingatlanra. A korlátozó rendelkezéseket az épület tulajdoni lapján az elmúlt hat évben több bejegyzésben megerősítették. Legutóbb idén júniusban jelezték, hogy a zárlat hatályban van, és feloldása attól függ, hogy a rendőrségi vizsgálat vagy a bírósági eljárás milyen eredménnyel ér véget.

Az épület 2018-ban mégis kikerült a quaestoros Bérc Hotel Kft. tulajdonából: egy Mészáros Lőrinc-közeli cég szerezte meg.

Arról, hogy mi történt, és a bűnügyi zárlat ellenére forgalomképes-e az ingatlan, a KR NNI vagyon-visszaszerzési hivatalától és a Quaestor-pert lefolytató Fővárosi Törvényszéktől próbáltunk informálódni, de nem jutottunk közelebb a megoldáshoz.

Az ORFK kommunikációs osztályától azt a választ kaptuk, hogy a KR NNI már 2015 decemberében befejezte a vagyon-visszaszerzési eljárást, és azt az alapüggyel együtt, vádemelési javaslattal továbbküldte az ügyészségnek. Azt írták, hogy „a vádemelési javaslat megtételekor a kényszerintézkedés hatályban volt, azonban az ezt követő időszakban az azzal kapcsolatos rendelkezési jog kikerült a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal hatásköre alól”. A rendőrség magyarázata szerint a 2021-es bejegyzésben azért szerepelhet mégis a KR NNI illetékes hivatala, mert „a tulajdoni lapon az eredeti adatok mindaddig változatlanok maradnak – függetlenül attól, hogy ki folytatja az eljárást –, amíg azon valamely hatóság nem változtat”.

Részletesebb információt a bíróságtól sem kaptunk. Az biztos, hogy a Quaestor-ügy egyhamar nem zárul le, hiszen a Fővárosi Törvényszék szóvivője egy hónapja azt közölte: a per annyira terjedelmes, hogy megjósolhatatlan, mikor lesz vége. Az elhúzódó eljárás miatt a mátraházi ingatlannal kapcsolatos adatok sem lesznek nyilvánosak. A törvényszék ugyanis érdeklődésünkre közölte, hogy „a büntetőügyekben elrendelt zár alá vételek az ügyek iratainak részét képezik, ezért azok tartalmáról harmadik félnek nem adhatunk tájékoztatást”.

Tény, hogy alig ült el a 2015-ös botrány, a hotel körül máris beindult a mozgolódás. Az első változásra a Quaestor-károsultak hívták fel a figyelmet: 2016-ban lapunkat több érintett is megkereste azzal, hogy az akkor még Quaestor-tulajdonban lévő hotelnél üzemeltetőváltás történt. A fejlemények aggodalommal töltötték el a károsultakat, ugyanis azt remélték, hogy a mátraházi hotel piacképes, és nyereségesen működtethető lehet, ezért az értékesítéséből jó eséllyel juthat a hoppon maradt károsultaknak. Azt nem tudhatták, hogy a színfalak mögött már meg is történtek a tulajdonosváltáshoz vezető kezdeti lépések.

Marjai János / MTI Quaestor-károsultak demonstrációja a törvényszék épületénél, mielőtt a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba meghallgatásával elkezdődött az ellene és társai ellen indított büntetőügy bizonyítási eljárása 2016. október 13-án

2016 tavaszán, amikor még el sem rendelték a Quaestor-cég, a Bérc Hotel Kft. végelszámolását, a hotel irányítása az Event-Immo Kft.-n keresztül (a felcsúti milliárdos több érdekeltségében vezető tisztséget betöltő Csík Zoltán révén) Mészáros Lőrinc közelébe került. Ez a cég lett a Lifestyle Hotel új üzemeltetője, amit a menedzsment akkor azzal magyarázott, hogy a korábbi üzemeltető már nem tudott megfelelő színvonalú szakmai munkát végezni, az új csapat viszont jelentős szakirányú tudással és tapasztalattal rendelkezik.

A váltást azonban sokkal inkább magyarázhatja az, hogy a háttérben már zajlottak a befolyásszerzési manőverek. Az UniCredit Bank, amely a Bérc Hotel Kft. fő hitelezője volt, a 24.hu kérdésére azt írta:

az ügyféllel szembeni követelését 2015. december 3-án értékesítette.

Vagyis a pénzintézet még a csőd évében megszabadult a 4,5 milliárdos jelzálogtól, amely egyébként tulajdoni lapra bejegyzett vételi jogot is biztosított számára a hotelre.

A bank további információt nem adott az ügylettel kapcsolatban. Mint írták, a hitelszerződések tartalmát és körülményeit banktitokként, a követelésvásárlókkal kötött megállapodásokat üzleti titokként védi a törvény. Az ingatlan tulajdoni lapján rögzített további bejegyzésekből azonban látható, hogy jelzálogot, illetve az abból fennmaradt tartozást első körben a Hórusz Faktorház Zrt. vette meg. A budakeszi Balczó családhoz tartozó faktorcég több Mészáros-közeli ügyletben is feltűnt. A hotelszerző hadműveletben lényegében ugyanaz lehetett a feladata, mint amikor Mészárosék a felszámolás alá került cégekből szemezgetve gyarapították a felcsúti birodalmat. A faktorcégek rendelkeznek engedéllyel a követelések megvásárlására, ezért van szükség a szolgálataikra, az Átlátszó korábbi cikkében részletezte a technikát, és hogy miért kulcsfontosságú megszerezni a fő hitelező pozícióját.

A banktól származó jogok ezután a Wellnesshotel Építő Kft. nevére kerültek. Ez a vállalkozás az üzemeltetést megszerző Event-Immóhoz hasonlóan a Mészáros-emberként ismert Csík Zoltán tulajdonában állt, így nem meglepő a történet folytatása. A Wellnesshotel Kft. előbb a Mészáros és Mészáros Kft., majd a szintén Mészáros-tulajdon Talentis Group Zrt. fennhatósága alá került, az üzemeltető Event-Immót pedig felváltotta a Hunguest.

Ebben az ügyben semmilyen mutatvány sem volt, ahogy a házat sem a tetőtől kezdik el építeni, itt is lépésről lépésre az alapoktól végig kellett járni a törvényes eljárás minden lépését

– mondta a 24.hu-nak a rendőri múlttal rendelkező, így a hotelt érintő bűnügyi zár jogi hátterét is jól ismerő Csík Zoltán, aki annyit elárult, elemezték a helyzetet, és arra jutottak, hogy az ingatlannak nem volt köze bűncselekményekhez, a Bérc Hotel Kft. nem folyt bele az anyacég pénzügyeibe, ezért nem születhet olyan döntés, hogy elkobozzák azt. Így, miután megvásárolták a banki jelzálogot, már csak a végelszámolót kellett meggyőzni arról, hogy az uralkodó hitelező szeretné üzemeltetni vállalkozást, mert így megvédheti a jelzáloga értékét. Arról, hogy végül mennyiért sikerült megszerezni a hotelt, Csík nem nyilatkozott.

Mike Ferenc, a Quaestor Invest és a Bérc Hotel Kft. felszámolóbiztosa megkeresésünkre azt közölte, hogy a mátrai hotel körüli események „túl vannak azon a látótéren, amit ő követni tudott”. Ádám Zoltán végrehajtó ugyanakkor hajlandó volt általánosságban beszélni a történtekről, mert – mint mondta – a részletek úgyis nyilvánosak és kiolvashatóak a földhivatali nyilvántartásból. Szerinte „volt egy adós, aki a hotelingatlannak volt a tulajdonosa, az adós ellen végrehajtást kezdeményeztek, ezért ki kellett írni az árverést”, amit aztán ő bonyolított le. A végrehajtó arra nem emlékezett, hogy a bűnügyi zárlat érvényben volt-e, de azt mondta, abban biztos, hogy az ingatlanon nem voltak olyan kötöttségek, amelyek akadályai lehettek volna az árverésnek. A Wellnesshotel Kft. a tulajdoni lap szerint 6,2 millió euró és járulékai végrehajtását kérte, és 2018 szeptemberében, kétévnyi manőverezés után bejegyezték: a Wellnesshotel Építő Kft. megszerezte a Lifestyle Hotel tulajdonjogát.

Lehotka László / MTVA Kilátás a Lifestyle Hotel Mátra étterméből

A dolgok azonban csupán három évig voltak nyugvóponton. A tulajdonjog idén nyáron a Wellnesshotel Építő Kft.-től céges szétválással átkerült egy frissen alapított vállalkozáshoz. A Project-LHM Kft. is Mészáros-érdekeltségként jött létre, tulajdonosa a Talentis Group Zrt. volt, ám a BDPST Group bejelentése alapján minden valószínűség szerint ez a cég viheti át a Lifestyle Hotel Mátrát Tiborcz István érdekeltségeihez. A hotel tulajdonjogának külön erre a célra létrehozott cégbe való áthelyezése vélhetően már a BDPST Groupnak való eladás előkészítő lépése volt, az adásvételnek azonban az Igazságügyi Minisztérium cégadatbázisában még nem volt nyoma cikkünk írásakor.

Frissítünk!

Ügyészség: esetleges vagyonelkobzás esetén a végrehajtásnak nincs akadálya

A Fővárosi Főügyészség cikkünk megjelenése után az alábbiakat közölte lapunkkal:

 

A Fővárosi Főügyészség még a nyomozás során, vagyonelkobzás biztosítása céljából indítványozta a szóban forgó szállodára is kiterjedő zár alá vétel elrendelését, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság még 2015-ben elrendelt, a bűnügyi zárlat ténye az ingatlannyilvántartásba bejegyzésre került. Az új tulajdonos 2018-ban árverési vétel jogcímen szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát, amely az ingatlannyilvántartásba szintén bejegyzésre került. Az új tulajdonos ezt követően kérelmet terjesztett elő a zár alá vétel feloldására, amit azonban a Fővárosi Törvényszék – a Fővárosi Főügyészség erre irányuló indítványaival egyezően – elutasított. A bíróság a döntésében egyebek mellett utalt arra, hogy az ingatlan az ingatlannyilvántartásban feljegyzett bűnügyi zárlat tényétől függetlenül végrehajtás alá vonható. A bűnügyi zárlat tehát nem képezi akadályát árverés foganatosításának sem. A zár alá vétel ténye ettől függetlenül a tulajdoni lapon ezután is változatlanul szerepel. Az ingatlannyilvántartásban feltüntetett zár alá vétel ténye ezáltal ismert a tulajdonjogot később, jogszerűen megszerző további személyek előtt is. Ez azt jelenti, hogy marasztaló ítélet és esetleges vagyonelkobzás esetén a végrehajtásnak nincs akadálya

Ajánlott videó

Olvasói sztorik