Gazdaság

Titkolja a vadászkiállítás szervező cége, milyen tanulmányokra költöttek tízmilliókat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Majdnem három hónapba telt teljesíteni egy adatigénylést, de így sem adtak oda csomó anyagot.

Így is magas összegekbe került a vadászati világkiállítás megrendezése, de a Hvg.hu cikke szerint erre rárakódott még egy majd’ százmilliós összeg, amit rejtélyes hatástanulmányokra költött a szervező cég.

A Hvg.hu egy augusztus 11-i közérdekű adatigényléssel meg is akarta tudni az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-től, mire költöttek – a honlapra feltöltött szerződések alapján – 83 millió forintot. Kérték például azt az anyagot, amit a PWC Nonprofit Kft. készített bruttó 18 millió forintért. A többek közt célpiacok felmérése, haszonelemzés, attitűdfelmérés okán készített, ettől a cégtől és más vállalkozásoktól kért anyagok azonban még nem érkeztek be a szerkesztőségbe, ahogy az az információ sem, miért kötöttek a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel kutatási feladatokra bruttó 64,897 millió forint értékben megbízást.

A szervező cég a törvényben előírt 15 nap helyett – a veszélyhelyzetre hivatkozva –45 napos határidő-hosszabbítást kért, bár a jogszabály ezt abban az esetben engedélyezi, ha közfeladat ellátását veszélyeztetné a túl rövid határidő. Ezt korábban az Alkotmánybíróság is megerősítette, ráadásul a cég úgy szervezhette meg a vadászati kiállítást, hogy felmentést kapott a járványügyi korlátozás betartása alól.

Miután letelt az általuk kért 45 nap, kértek még 45 nap hosszabbítást, végül 31 nappal a rendezvény után teljesítették az adatigénylést.

Így végül kiderült többek közt, hogy a rendezvény hivatalos dala nettó 2,345 millió forintból készült el. A PWC- és Századvég-anyagok kiadását megtagadták egy törvény szerint, ami rögzíti, ha bármely anyag „további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja”, akkor azt nem kell kiadni. Az csak hab a tortán, hogy a PWC Nonprofit Kft.-nek nincs nyoma a cégjegyzékben bár hasonlít a PwC-re, azaz a PricewaterhouseCoopersre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik