Kultúra

Fűrésznyomok láthatók több agancson, amelyekből a vadászati kiállítás kapuja készült

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A vadászati világkiállítás egyik fő attrakciójának szánták azt a kaput, amit Szőke Gábor Miklós alkotott több tonnányi szarvasagancs felhasználásával. A Totem nevet viselő alkotás a hivatalos kommüniké, valamint a kapu melletti tábla kiírása szerint is „kivétel nélkül hullajtott” agancsokból készült, így „egyetlen állatot sem kellett lelőni” hozzá. Ugyanakkor a Telex egy olvasója felhívta a lap figyelmét, hogy csontfűrész nyomai láthatók több, a kaput alkotó agancson.

A szobor valóban nagyrészt hullajtott agancsokból áll, legalábbis az alsó részén, erre jól láthatóan nagyon ügyelt a készítő. Azonban a magasabban levő részeken szép számmal lehet látni lefűrészelt agancsokat. Nyilvánvaló, hogy ezek nem természetes úton hullottak le. Hacsak nem minden állat, amiről levágták, végelgyengülésben vagy hosszan tartó, türelemmel viselt betegségben hunyt el. De még akkor sem lehetne őket hullajtott agancsnak nevezni

– idézi a cikk a turpisságot jelző olvasót. A kiállításon álló tábla egyébként arról ír, hogy két éven át gyűjtötték az erdészetek a hullajtott agancsokat, a gyűjtés kiírásában annak idején azt kérték, hogy akinek birtokában van néhány az egyébként csak engedéllyel gyűjthető agancsokból, az ajánlja fel a kiállítás céljaira, ám, mint a lap kiemeli, a kiírásban egyáltalán nem szerepelt az a kiállítás kapcsán sokat hangoztatott kitétel, hogy csak hullatott agancsot várnának:

Amennyiben ön rendelkezik gímszarvasbikától, dámbikától, vagy őzbaktól származó, jogszerűen gyűjtött, ép (nem fakult, nem törött vagy rágott), hullajtott vagy koponyáról elválasztott aganccsal, amelyet szívesen felajánlana a fent említett célra, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes tájegységi fővadásszal

– írták. A koponyáról elválasztott agancsok ugyan származhatnak régi trófeáról, elhullott vagy elejtett állatról is, ám ha ez így is van, a Totem melletti tábla állítása, miszerint „egyetlen állatot sem kellett lelőni” a szobor kedvéért, nem állja meg a helyét. A Telex megkereste a kiállítás sajtóirodáját, ám az agancsokkal kapcsolatos kérdéseikre egy hét alatt nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik