Gazdaság

A magyar lakosság 82 százaléka él az Európai Unió leghátrányosabb helyzetű régióiban

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu

Jóváhagyta az Európai Bizottság a Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat – írta az MTI.

Az Európai Bizottság csütörtökön kiadott tájékoztatása alapján úgy tűnik, hogy az ország teljes lakosságának 82,09 százaléka él az Európai Unió leghátrányosabb helyzetű régióinak valamelyikében. Ezek azok a helyek, ahol az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) nem éri el az uniós átlag 75 százalékát.

Az Európai Bizottság 2021 áprilisában elfogadott, majd 2022 januárjában hatályba lépő, regionális állami támogatásokról szóló felülvizsgált iránymutatás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy támogassák a legkedvezőtlenebb helyzetű európai régiókat a felzárkózásban. így a tagállamok csökkenteni tudják a gazdasági, a jövedelemi és munkanélküliséggel kapcsolatos súlyos egyenlőtlenségeket.

A nagyvállalkozásokra vonatkozó maximális EU-s támogatási intenzitás az érintett térségek egy főre jutó GDP-jétől függ. Pest, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld régiókban a nagyvállalkozások esetében 50 százalék a maximális támogatási intenzitás, míg a valamivel fejlettebb Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régiókban ugyanez az érték 30 százalékos.

Ezekben a térségekben a maximális támogatási intenzitások 10 százalékkal növelhetők a középvállalkozások beruházásai, 20 százalékkal pedig a kisvállalkozások beruházásai esetében, ha az érintett vállalkozások induló beruházásainak elszámolható költsége nem haladja meg az 50 millió eurót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik