Gazdaság

Tízmilliókat szánt állatpreparátumokra és 1372 milliót kommunikált el tavaly a vadászati kiállítást szervező cég

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Bár csak idén szeptemberben startol el az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, a rendezvény mögött álló cég tavaly sem sajnálta a közpénzt a reklámra: beszámolójuk szerint 2020-ban 1 milliárd 372 millió forintot költöttek kommunikációra és megjelenésre. A cég tavaly csaknem 7 milliárd forint támogatást kapott, összesen 5 milliárd 248 millió forintot költött el, azaz durván minden negyedik forint reklámra ment el.

Hogy nagyrészt kihez, az nem nagy meglepetés: a kormány sokmilliárdos plakátkampányait is vivő Balásy Gyula érdekeltségeihez. A beszámoló szerint tavaly 30,7 millió forintot számoltak el a kiállításra készülő állatpreparátumokra, ezt alátámasztja a cég közzétételi listája is: 2019 áprilisa és 2021 áprilisa között összesen 49,5 millió forintnyi megbízást adtak Horváth Helga preparátornak.

Mennyi pénz jutott Balásy Gyulához?

2019 májusában nettó 1027 millió forintos keretszerződést kötöttek a vadászati kiállítás és a kapcsolódó rendezvénysorozat előkészítésével összefüggő kommunikációs feladatokra. Keretmegállapodásról lévén szó, pontosan nem lehetett megmondani, hogy mennyi pénz került Balásyhoz, de mára ez is tisztább: e megbízásból 2020 december végéig összesen 1033 millió forintnyi megrendelést kapott, tehát a teljes keretet kimerítették. Még tavaly októberben el is kezdték költeni a második kommunikációs milliárdot, ugyancsak egy Balásyval kötött keretszerződés alapján. Ennek teljesítéséről ugyan még nincsenek adatok, de nagyobb részt ez a két megbízás fedheti le a 2020-as 1372 milliós kommunikációs büdzsét.

Az állami kiállításszervezőnél megugrottak a bérköltségek és a létszám is: míg 2019-ben az átlagos állományi létszán 15 fő volt, a múlt év utolsó napján már 49 embert foglalkoztattak. A mérleg említést tesz három felügyelőbizottsági tagról is, egyiküket, Kovács Zoltán feleségének egykori üzlettársát éppen nemrégiben mutattuk be. Orbán Viktor 2018 végén nevezte ki a 2021-es vadászati világkiállítás kormánybiztosává az egykori kormányszóvivőt, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt. A kiállítás lebonyolításáért felelős cégben már alapításkor felügyelőbizottsági helyet és havi bruttó 250 ezer forintos apanázst kapott Kovács Róbert, a fideszes politikus feleségének akkori üzlettársa. Mára a korábban ugyancsak fideszes politikusként jegyzett Szikora Linda teljesen átvette a céget Kovács Róberttől, erről bővebben itt olvashat.

A felügyelőbizottságra tavaly a járulékokkal együtt összesen 13,3 millió forintot költöttek, az ügyvezetés 49,3 millió forintot vitt el.

A cég feladatait szakmai partnerszervezetekkel valósítja meg, nekik összesen 2 milliárd 96 millió forint támogatást juttattak (54 szervezetnek, 71 támogatási szerződés keretében). Hogy pontosan ki, mennyi pénzt kapott, arra vonatkozó információt a társaság honlapján nem találtunk, tőlük pedig hiába kértünk segítséget, nem érkezett válasz megkeresésünkre. A társaság mérlegéből annyi silabizálható ki, hogy

  • 28 támogatási szerződés keretében összesen 226 millió forint támogatást kapott az Országos Magyar Vadászkamara és megyei szervezetei.
  • 15 támogatási szerződést kötöttek erdőgazdaságokkal, összesen 102,2 millió forint értékben.
  • Egyetlen nemzeti park kapott pénzt tőlük, 6,6 millió forintot.
  • 27 támogatási szerződés jött létre egyéb szervezetekkel (múzeumok, szakmai egyesületek, egyéb szervezetek). Az általuk felhasznált támogatás összesen 1 milliárd 761 millió forint.
  • A beszámoló szerint a szervezetek a támogatásból mintegy száz eseményt, rendezvényt valósítottak meg, tételes felsorolást a költségekkel azonban nem találtunk. Kiemelik viszont azt a 480 millió forintos támogatást, amelyet az idei Négyesfogathajtó és Lovastorna Európa-bajokság akadálypályájának megépítésére kaptak. Az Eb-t a Lovassport Szövetséggel együtt valósítja meg az állami cég.

A cég tavaly 6 milliárd 960 millió forint közpénzes támogatást kapott (ebből 480 millió forintot a már említett Négyesfogathajtó Eb előkészítésére), ebből 1 milliárd 711 millió forintot az idén használnak fel. Mozgásterük azonban ennél jóval nagyobb, hiszen májusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint 6 milliárd forintot adott a kiállítás és felvezető eseményeinek szervezésére. A RTL Klub számításai szerint csak ez az összeg több mint amennyit a külföldi vadászok egy évben Magyarországon hagynak. Ennek ellenére a helikopteres rénszarvasvadászatáról is ismert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a kiállítás jó befektetés. Kovács Zoltán pedig egyenesen egymillió látogatót vár.

Hogy a kiállítás kinek lesz jó üzlet, az a rendezvény után kiderül, az viszont biztos, hogy az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kifizetési listáján Balásy Gyula cégei mellett ott találjuk a kormányközeli Hír TV-t, a NER kedvenc szobrászát, aki egy agancskaput készít 240 millió forintért, de akadt forrás Mészáros Lőrinc bizalmasának szakácskönyvére is.

Kapcsolódó
Százmilliók ügyvédekre, tízmilliók a Hír TV-nek – így költ a vadászati kiállítást szervező cég
A Takarékbank-vezér szakácskönyvére, egy SZFE-s kuratóriumi taghoz köthető cégnek és kormányközeli kutatóknak is jut a milliárdos büdzséből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik