Gazdaság

Százmilliók ügyvédekre, tízmilliók a Hír TV-nek – így költ a vadászati kiállítást szervező cég

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
Nem fukarkodik a közpénzzel a vadászati kiállítás megrendezésére alapított Egy a Természettel Nonprofit Kft.: kifizetési listájukon ott találjuk a kormányközeli Hír TV-t, a NER egyik alapemberét, ahogy szoborra és filmkészítésre is nagy tételben költenek. Sőt, Mészáros Lőrinc bizalmasának szakácskönyvére is jut a közösből.

A 2021 szeptemberében startoló „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás összesen 67 milliárd forintot emészthet fel, ha a költségekbe beleszámoljuk a rendezvény fő helyszínéül szolgáló Hungexpo 50 milliárd forintos felújítását. Ha nem, a költségek akkor is csillagászatiak: a kiállítás kommunikációs és rendezvényszervezési költségei már biztosan több mint ötmilliárd forintot visznek el.

Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a kiállítást félmilliárd forint alatt megússza az ország. A helikopteres vadászatáról is ismert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2016-ban jelentette be, hogy Magyarország ötven év elteltével újra vadászati világkiállítást szervez 2021-ben. Az anyagiakról csak egy évvel később, egy kormányhatározatból derültek ki részletek: a kormány öt évre elosztva összesen 387,5 millió forintot különített el az eseményre.

  • A büdzsét 2017-ben még csak 25 millió forinttal, majd 2019-ben már kétmilliárddal toldották meg.
  • Tavaly áprilisban – már a koronavírus-járvány idején – a kormány 1,67 milliárdot, júniusban 2,1 milliárd forint pluszt biztosított a rendezvénynek.
  • Tavaly júliusban Kovács Zoltán, a kiállítás előkészületeiért felelős kormánybiztos aztán már arról beszélt, hogy akár 10 milliárd forintot is elkölthetnek a szervezésre. Az államtitkár, volt kormányszóvivő nem aprózta el a várakozásokat: az eseménysorozatra legalább egymillió látogatóval számolnak.

Mire megy a rengeteg pénz?

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. ötmillió forintot elérő vagy meghaladó szerződéseinek listája szerint nagyot szakít Győri és Sárhegyi Ügyvédi Társulás, ahogyan ábránkon is látható, a bő egyéves, határozott idejű megbízásokkal összesen 378,4 millió forinthoz jut. Ez még kiugróan magas, nettó 60 ezer forintos óradíjjal számolva is több, mint 6300 munkaóra.

A szervezőcéget hiába kérdeztük, hogy milyen szempontok alapján döntöttek az ügyvédi iroda mellett, illetve hogy a költségek láttán felmerült-e, hogy alkalmazottakkal lássák el a jogi teendőket, levelünkre nem érkezett válasz, így arra sem kaptunk magyarázatot, mi indokolja a százmilliós jogi költségeket.

A Győri és Sárhegyi Ügyvédi Társulás egyik névadója Sárhegyi Zoltán, aki a Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja volt, a fia, Sárhegyi István pedig a részben állami űrtávközlési bizniszben kapott bizonyítási lehetőséget. A fiatal üzletember édesanyja, Bártfai Beatrix úgyszintén ügyvéd, és ugyancsak milliárdos állami megrendelések gyarapítják érdekeltségeit. Győri Tibor – a másik névadó Simicska Lajos után lett a Fidesz jogtanácsosa, a G-nap előtt a főoligarchával együtt építgették a MAHIR médiabirodalmat, egy időben a Miniszterelnökség államtitkári posztját is betöltötte. Habony Árpáddal is együttműködött, a Modern Media Group Kft.-n ügyködtek együtt, amely később a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz, azaz a kormányközeli médiabirodalomhoz került. Sárhegyiék milliárdos állami megbízásairól és a NER legmagasabb köreibe nyúló kapcsolatairól bővebben itt írtunk:

Kapcsolódó
Agybizsergető összegeket kaszál egy fideszes kötődésű ügyvédi iroda
Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda gyakori közreműködője és haszonélvezője a fideszközeli ügyleteknek.

58,8 millió forint jutott az Országos Vadászati Védegylethez a Nimród című vadászújság kiadói jogaiért, 2019 augusztusa és 2021 vége között ugyanis az állami cég adja ki a vadászlapot. A Védegylet elnöke Semjén Zsolt, a lap főszerkesztője pedig Kovács Zoltán, a kiállítás kormányzati felelőse.

Milliós bérek, jól bejáratott emberek

Mi is beszámoltunk róla, hogy Vida József, a Takarékbank és TV2-tulajdonos főzős műsort indított egy akkor még Mészáros Lőrinchez, ma már a kormányközeli KESMA-hoz tartozó gasztronómiai portálon. Vida séftársa Segal Viktor, Sercegés és erdőzúgás című szakácskönyvük értékesítésére pedig nyolchónapos időszakra 15 millió forintot fizet az állami cég a Nemzeti Értéktár Zrt.-nek, aminek korábbi tulajdonosa éppen Vida egyik cége, az Arthur Bergmann Informatika Kft. volt.

Ugyancsak az említett szerződéslistán tüntetik fel a HírTV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-t, amelynél a 2020. október 10. és 2021. december 31. közötti időszakra 31 millió forintot költenek műsoridő vásárlására. Két évre 64,8 millió forintot kap a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási feladatokra, de nekik ez szinte semmi százmilliós állami megbízásaik mellett.

Bő hét hónapra 88,9 millió forintos keretszerződést kapott a Film Positive Productions Kft., amelyet korábban a 444.hu Lajos Tamáshoz, az új SZFE kuratóriumi tagjához kötött, amikor kiderült, hogy a producer hat tévéfilmes és sorozatos pályázatára kapott állami támogatást. A megbízás tárgyánál csak annyit tüntettek fel, hogy filmkészítés.

A szerződéslistán ott találjuk Szőke Gábor Miklós Dantebirodalom Kft. nevű vállalkozását, ő 240 millió forintért készít egy hatalmas, 10 tonna szarvasagancsból készülő szobrot a kiállításra. Az összeget Kocsis-Cake Oliviónak, a Párbeszéd politikusának erősítették meg, mi hiába kérdeztük a céget. A művész NER-es megrendeléseiről bővebben itt olvashat.

Nem panaszkodhatnak a cég vezetői sem:

  • az ügyvezető igazgató Szűcs Veronika, aki ugyanezt a tisztséget töltötte be a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-nél is. Hogy kikhez csorgatták a Digitális Jólét Program milliárdjait, arról a 444.hu írt cikket.
  • A stratégiai igazgató Katona Andrásnak is van tapasztalata hatalmas közpénzekkel gazdálkodó cégnél, ő 2012 és 2015 között a Magyar Turisztikai Ügynökségnél kamatoztatta tudását.
  • A felügyelőbizottság elnöke Mancsiczky László debreceni ügyvéd. A Fidesz-tag Mancsiczky a közzététel szerint nem veszi fel tiszteletdíját, nem úgy, mint Regász Alajos, akinek neve Mancsiczkyéhez hasonlóan a Kartonpack Nyrt. állami irányítás alá vonásakor került elő. A Kartonpackot a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva tavaly áprilisban állami irányítás alá vonta, és a vezetőség leváltásával sem vacakolt sokáig. A hirtelen vezetői székbe ültetettek között volt a Kósa Lajos ügyvédjeként is megnyilvánuló Mancsiczky és az MFB Zrt.-nél, majd az állami tőkebefektetésekkel foglalkozó MFB Invest Zrt.-nél tevékenykedő Regász is. Ráadásul nem csak ők fordultak meg a vadászati kiállításos cégnél a Kartonpack-körből: tavaly februárig az ugyancsak MFB-s múlttal rendelkező Uszkay-Boiskó Sándor is ott ült a felügyelőbizottságban, ő tavaly április óta a kormány döntése alapján a Kartonpack Nyrt. igazgatósági elnöke és vezérigazgatója.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-t több alkalommal is levélben kerestük meg a közzétételi listán szereplő adatok részletei után érdeklődve, de leveleinkre nem érkezett válasz.

Kiemelt kép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a 22. FeHoVa kiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2015. február 12-én. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik