Gazdaság

Kovács Zoltán feleségének üzlettársa milliókat kapott a vadászati kiállítást szervező cégtől

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Kovács Róbert csak néhány hete szállt ki a Kovács Zoltán feleségével közös cégükből, miközben 2019 februárja óta felügyelőbizottsági tag a vadászati világkiállítás lebonyolítására létrejött állami kft.-ben. A rendezvényért kormánybiztosként épp a kommunikációs államtitkár felel.

Orbán Viktor 2018 végén nevezte ki a 2021-es vadászati világkiállítás kormánybiztosává Kovács Zoltán egykori kormányszóvivőt, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt. Néhány hónap múlva az állam tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. céget alapított a vadászati világkiállítás lebonyolítására: az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-t 563 millió forintos alaptőkével hozták létre.

A cég létesítő okirata alapján a felügyelőbizottságban már ekkor, 2019 februárjában pozíciót és havi bruttó 250 ezer forintos apanázst kapott Kovács Róbert, aki az Opten szerint

kinevezésekor már csaknem egy éve a vadászati kiállításért felelős kormánybiztos Kovács Zoltán feleségének, Szikora Lindának az üzlettársa volt a Kartal-Ép Kft.-ben.

Szerettük volna megtudni az MNV Zrt.-től, hogy milyen szempontok, referenciák alapján választották ki az Egy a Természettel Nonprofit Kft. vezetőit, fb-tagjait, de nem kaptunk érdemi választ, csak annyit közöltek, hogy „a döntés-előkészítés során nem merült fel jogszabályon alapuló összeférhetetlenség a megválasztani javasolt tisztségviselők tekintetében.”

Együtt üzletelnek, együtt vadásznak

A kartali céget Kovács Róbert alapította 2017 februárjában, a korábban fideszes politikusként is jegyzett Szikora Linda 2018 áprilisában szállt be – rögtön ügyvezetőként –, majd idén áprilisban teljesen átvette a Kartal-Ép Kft.-t. A vállalkozás ekkor – Kovács Róbert távozásával – új nevet, székhelyet, és az addigi vezetékes távközlés helyett új főtevékenységet kapott: a Násfa-Hunyor Kft. (az Instagram-oldala szerint Kovács Zoltán két kutyáját hívják így) már Óbudán működik, fő tevékenysége az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de tevékenységi körei közé felvették a kommunikációt is. A vállalkozás eddig nem mondható túl sikeresnek: alapítása óta mindössze 1,5 millió forint bevételt sikerült összehoznia – igaz, a cég tavalyi adatait még nem látjuk.

Kovács Zoltán nem csak a felesége révén ismerheti Kovács Róbertet. Ezen a 2019-es videón – amelyet még felügyelőbizottsági kinevezése előtt készítettek egy jótékonysági bálon – Kovács Róbert mint a kartali Virágospusztai Vadásztársaság elnöke, Kovács Zoltán a társaság alelnökeként nyilatkozik. A fideszes politikus a Régió Plusz Televíziónak arról beszélt: 2016-ban az új vadászati törvény szellemében alakult meg a vadásztársaság, amely 4000 hektáron működik, ennek nagyobb része mezőgazdasági terület. Vadászati jogot húsz évre kaptak.

Nemrég számoltunk be róla, hogyan költi a pénzt az egyre dráguló vadászati kiállítást levezénylő Egy a Természettel Kft.: százmilliók mennek egy fideszes kötődésű ügyvédi irodának, jut közpénz a kormányközeli Hír TV-nek és a leginkább a TV2 és a Takarékbank tulajdonosaként ismert Vida József szakácskönyvére is. Ekkor írtunk arról is, hogy az fb-tagok erős átfedésben vannak a veszélyhelyzetre hivatkozva tavaly áprilisban állami kézbe adott debreceni Kartonpack Nyrt. új vezetőségével.

  • Az elnök a Fidesz-tag Mancsiczky László debreceni ügyvéd, aki nem veszi fel tiszteletdíját. Mancsiczky Kósa Lajos Fidesz-alelnök ügyvédjeként is megnyilvánult, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottsági tagja. Tavaly a debreceni Kartonpack Nyrt. igazgatósági tagja lett.
  • Regász Alajos az MFB Zrt.-nél, majd az állami tőkebefektetésekkel foglalkozó MFB Invest Zrt.-nél tevékenykedett. Szintén igazgatósági tagi megbízást kapott a debreceni dobozipari cégnél.
  • Tavaly februárig az ugyancsak MFB-s múlttal rendelkező Uszkay-Boiskó Sándor is ott ült a vadászati kiállítást szervező cég felügyelőbizottságban, ő tavaly április óta a kormány döntése alapján a Kartonpack Nyrt. igazgatósági elnöke és vezérigazgatója.

Hogy kartonpackos munkájukról milyen bizonyítványt lehetne kiállítani, arról a Telex cikke árulkodik, az állami kézbe vett Kartonpack Nyrt. folyamatosan megszegi a tőzsdei szabályokat, emiatt már bírságot is kapott, ugyanis nem tartanak közgyűlést, nem adnak ki időszaki riportokat, és az elmúlt két évről nincs elfogadott beszámolójuk.

Kovács Zoltán politikai karrierje egyébként Debrecenben indult, sőt az Opten szerint bejelentett címe még mindig Hajdú-Bihar megyében van, bt.-s érdekeltsége is itt működik. Az államtitkár tavaly november óta duplán kormánybiztos, ekkor döntöttek úgy, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kormányzati feladatainak szakmai koordinációjával is ő foglalkozik a jövőben. Ezt a rendezvényt ugyancsak az Egy a természettel Nonprofit Kft.-re bízták. A várható költségekről itt írtunk:

Kapcsolódó
Újabb milliárdok mennek a vadászati kiállítás meg az eucharisztikus kongresszus szervezésére
A járványhelyzet ellenére továbbra is szívesen oszt pénzt a kormány a számára kedves eseményekre. Milliárdok jutnak Áder János fenntarthatósági expójára is.

Kérdéseinket elküldtük Kovács Zoltán államtitkárnak, cégén keresztül Szikora Lindának, korábbi cégénél megadott email címére Kovács Róbertnek, illetve az Egy a Természettel Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik