Hónapokon keresztül az volt a gond a vendéglátóiparban, hogy nem fogadhattak vendégeket, most meg az, hogy bár lehet, de több helyen annyira nem találnak munkaerőt, vagy nem tudják kitermelni a korábbinál jóval magasabb bérigényt, hogy inkább lehúzzák a rolót, nem nyitnak ki – ezt mesélték a veol.hu-nak Balaton környéki vendéglátósok.
Az egyik nyilatkozó meg tudta tartani dolgozóit a második és harmadik hullám idején is, így most ő könnyebb helyzetben van, hogy újra lehet indulni és sok a vendég. Annyira, hogy a hétvégi és a hétköznapi forgalmuk is jóval nagyobb annál, mint amire a tulajdonos számított, így konyhai kisegítő állást hirdetett meg, de alig van jelentkező. Sok kollégájától, vendéglátóstól, tulajdonostól hallja, hogy gondot jelent a szakemberfelvétel. Hiány van belőlük – olvasható az összeállításban. Nemcsak az étteremtulajdonosok vannak gondban, hanem a kisebb egységek, lángososok, büfések is.
Akadnak olyan felszolgálók, akik alkalmanként, például olyan esküvőre, amit az étterem külső helyszínre kitelepülve lát el, beugranak segíteni egy-egy estére. Ám már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Közülük többen a kereskedelemben helyezkedtek el. Azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik, nem tudják, mit hozhat még a fertőzésveszély az ősszel, jövőre.
„Úgy sikerült megoldanom a munkaerő-felvételt, hogy február óta hirdettem az állásokat és mostanra, június közepére betölthettem az üres helyeket, megvan a szükséges létszámunk” – mesélte egy másik étteremtulajdonos.
Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni
– egy harmadik vendéglátós pedig ezt mondta a veol.hu-nak.