Gazdaság

Itt az adóbevallási hajrá, mutatjuk, mire figyeljen

Faludi Imre / MTVA
Faludi Imre / MTVA

Az adóbevallási tervezetet évek óta elkészíti nekünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amit online megnézhetünk, és május 20-ig módosíthatunk. A NAV eSZJA-portálján elérhetőek a bevallási tervezetek. Akik rendelkeznek KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapuval), azok számítógépen, okostelefonon vagy tableten megnézhetik, kiegészíthetik tervezetüket, majd jóváhagyva beküldhetik azt.

Az szja-bevallási tervezetet a NAV szerint mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezetének kivételével – május 20-án automatikusan bevallássá válik. Az áfás magánszemélyeknek, a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak önállóan kell bevallást benyújtaniuk, de ehhez felhasználhatják a NAV által készített adóbevallási tervezetet.

Amit tartalmaz a tervezet

A tervezetben benne vannak azok a jövedelmek, amikről év közben bevallást küldött a munkáltató/kifizető. Megtaláljuk benne, hogy mennyi szja-előleget vont le a kifizető (vagy kifizetők), valamint hogy van-e fizetendő adónk, vagy visszaigénylésünk. Az ekhósok jövedelmeiről is van adata a NAV-nak.

A tervezet kitér arra, hogy az adózó jogosult-e a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére (nétak). Tartalmazza, hogy mennyi 20 százalékos adókedvezményre vagyunk jogosultak az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági számlára és nyugdíjbiztosításra érkezett befizetések alapján. Nem árt azért ezeket is leellenőrizni.

Vannak ugyanakkor olyan tételek, amelyek nem, vagy csak részben jelennek meg a bevallásban. Ezeket az adózónak kell pótolnia, módosítania.

A kedvezményekkel muszáj az adózónak foglalkoznia

Mindenképpen érdemes átnézni, hogy minden adókedvezményt érvényesített-e az adózó, ami járhat neki. Például ha a négy- vagy többgyermekes anya év közben nem kérte az adómentességet, vagy nem attól a hónaptól kezdődően nyilatkozott a kedvezmény igénybevételétől, amikortól jár neki, akkor az adóbevallását érdemes módosítania, hogy visszaigényelhesse a levont adóelőlegeket. Ugyanez a helyzet az ifjú házasok adókedvezményével, a családi adó- és járulékkedvezménnyel, valamint a meghatározott betegségekhez, fogyatékossághoz, rokkantsághoz kötődő személyi kedvezménnyel. Újdonságok, tudnivalók címszó alatt olvashatjuk, hogy már online is meg lehet tenni a NAV-nál év közben az adóelőleg-nyilatkozatot a kedvezményekkel kapcsolatban, és azokat az adóhatóság továbbítja a munkáltatónak.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentességénél tudni kell, hogy az nem minden összevont adóalapba tartozó jövedelemre érvényesíthető. Előfordulhat ezért olyan eset, hogy az anya az szja-mentesség mellett családi adókedvezményt is igénybe vehet, például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmére (amire nem érvényesítheti a négy- vagy többgyermekes adómentességet). Ha az anyának csak olyan jövedelme van, ami alapján szja-mentességet érvényesíthet, attól még a családi járulékkedvezményként veheti igénybe. A NAV segítségként Kedvezmények példatára 2020 címmel összefoglalót készített, amelyben a kedvezmények igénybe vételén túl számolási példák segítik az eligazodást.

Ha pedig valakinek több önkéntes pénztárba volt befizetése (mondjuk nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is), akkor az adózónak kell nyilatkoznia, melyik pénztárba utalja a NAV az adóvisszatérítést.

Ezekről a jövedelmekről is vallani kell

Akinek tavaly fizető-vendéglátásból, ingatlan-bérbeadásból volt bevétele, az sem szerepel a tervezetben, de a bevallásban be kell állítanunk ezt a jövedelmet is. Fizetővendéglátásban évente szobánként 38 400 forint az adó, és a bevételt nem kell feltűntetni. A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, a másik 10 százalékos költséghányad alkalmazása. A jövedelem megállapítással kapcsolatos bővebb tájékoztató elérhető a NAV honlapján, a 10. számú információs füzetben.

Akik tavaly ingatlan, vagy ingóságot adtak el, azoknak szintén most kell számot adniuk az ebből származó jövedelmükről. Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem után befizetendő adó kiszámításához a NAV kalkulátorral és a 9. számú információs füzettel nyújt segítséget.

Nincs a NAV-nak adata arról sem, ha valakinek tiltott online sportfogadásból volt jövedelme, viszont adózni kell utána, és az adóbevallásban fel kell tüntetni a nyereményt. A NAV csak a Magyarországon szerzett jövedelmekről értesít, ezért ha valaki külföldről (is) szerzett jövedelmet, akkor ki kell egészítenie az adóbevallását.

Az adó 1+1 százalékáról szintén az adózónak kell rendelkeznie, azt nem teheti meg helyette a NAV.

Ha átvezetést szeretne az adózó az adónemek között, arról neki kell intézkednie, illetve ha legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést szeretne maximum 500 ezer forint fizetendő adóra (szja és szocho). Akinek adóvisszaigénylése van, az pedig megadhatja, hogy a lakcímére, vagy a bankszámlájára kéri-e a pénzt.

Részletese információk találhatóak fentiekkel kapcsolatban az Információk a bevallásról menüpontban a Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról fül alatt.

A NAV felhívja rá a figyelmet, hogy akik a webes szja-kitöltő programot használják és kiegészítik, pontosítják a tervezetüket, először mentsék el a módosítást, és csak azután küldjék el a kiegészített tervezetet a NAV-hoz. Akik pedig papíron adják be bevallásukat – akár személyesen az ügyfélszolgálaton, akár postán – azoknak alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik