Gazdaság

Fűnapoztatót kap 189 millió forintért a Bozsik Stadion

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Az utolsó simításokat végezhetik a Bozsik Arénán, de még mindig százmilliókat költenek a Honvéd újjáépített stadionjára: a Bozsik gyepe 189,2 millió forintért (149 millió forint + áfa) kap napoztató rendszert. Bár a közbeszerzési dokumentumokban mindössze az általános „fotovoltaikus lámparendszer” megnevezést használják és egyetlen szót sem ejtenek a gyepről vagy a fűnövesztésről, valójában nem hagyományos világításról, hanem fűnapoztatásról van szó.

A Groupama Arénában például így néz ki a gyep napoztatása:

Egy ilyen rendszert kap a Bozsik is: a közbeszerzést kiíró Nemzeti Sportközpontok olyan „Hibrid Lighting Rig” rendszerre kért ajánlatokat, amely legalább 2041 négyzetmétert fed le, hibrid üzemmóddal működik, nyommentes gyepgumival és könnyített alumínium tartószerkezettel rendelkezik. A nyertes a budapesti E-Sports Management Kft. lett, amely honlapja szerint már több stadionból is kapott megrendeléseket:

Jelenleg a fókuszban elsősorban a stadionfejlesztések állnak. Részt vettünk a Groupama Aréna fejlesztésében, jelenleg a Puskás Stadion, Kaposvári Stadion, DVTK Stadion, Bozsik Stadion, Sóstói Videoton Stadion fejlesztésében működünk közre.

A gyep biztosan nagy becsben lesz tartva, ugyanis 28,4 millió (22,4 millió + áfa) forintért pályatakaró fóliarendszert is kap a Bozsik, ezt a megbízást a fóti Agrolánc Kereskedelmi Kft. nyerte el. Pályakarbantartó eszközökre sem sajnálják a pénzt, ezeket a Csányi Sándor, Magyarország második leggazdagabb emberének, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének cége, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató Kft. szállítja 100,3 millió ( 79 millió + áfa) forintért.

5 helyett 17 milliárd lett, maradhat?

2014-ben jelentették be, hogy egy évvel később elkezdődik a Bozsik-stadion rekonstrukciója, amely 2016-ra véget ér. Minimálisan sem sikerült tartani az ígéreteket, időben és anyagilag sem: bár a stadion helyén épülő komplexumra eredetileg 5 milliárd forintot szántak, több, mint kétszer ennyiért találtak kivitelezőket. A Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. és a West Hungária Bau Kft. (WHB) kormányközeli kettőse 11,7 milliárd forintért vállalta el a megbízást, előbbi tulajdonosa Orbán Viktorral egy páholyból nézett meccset, utóbbié pedig jelenleg is üzleti kapcsolatban áll Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével. Paár Attiláról legutóbb a Pénzügyminisztérium épületének 55,4 milliárd forintos újabb beruházási ütemével kapcsolatban írtunk:

Kapcsolódó
54,4 milliárdért Tiborcz üzlettársáék folytathatják a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium felújítását
A Pénzügyminisztérium a munkák végeztével, 2023 végén költözhet a Várba.

Tavaly áprilisban, már jócskán a koronavírus-járvány időszakában a kormány újabb egymilliárd forintot csoportosított át a Bozsik beruházására, amit szeptemberben újabb egymilliárd forinttal fejeltek meg. Az Átlátszó számításai szerint a stadion költségei elérhetik a 17 milliárd forintot. Januárban a kivitelező WHB Célegyenesben a Bozsik Stadion címmel töltött fel videót a YouTube-ra, és azóta már tesztmeccset is rendeztek az arénában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik