Közélet
Budapest, 2012. november 7.
A kivitelező Market Építő Zrt. logója és honlapcíme egy paravánon, amely az építési területet elzárja az épülő Budapest Music Centernél (BMC), a IX. kerület Mátyás utca és Imre utca sarkán álló, lakóházból átalakított épületnél 2012. november 7-én. A mintegy 2,5 milliárd forintos magánberuházáshoz a kormányzat 500 millió forinttal járul hozzá a rendkívüli kormányzati  intézkedésekre szolgáló keretből. A Market Építő Zrt. várhatóan jövő év márciusára fejezi be a munkát.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kisöprik saját padlásukat a NER építőipari moguljai

A NER kötelékébe sorolt üzletemberekhez tartozó építőipari cégek közül többnek rekordéve volt a tavalyi.  A legnagyobb építőipari cégek (a top 9-et gyűjtöttük össze a NER világából a frissen beadott beszámolók alapján) közel 59 milliárd forintnyi adózott profitot termelek, és ebből az összegből csupán egyetlen milliárd forinot hagytak bent a tulajdonosok, miközben majd 58 milliárd forintot osztalékként kivesznek a vállalataikból. Egy évvel korábban még az elért nyereség egyharmadát bent hagyták a cégeikben.

Most olyan, mintha minden fillért biztonságban akarnának tudni.

 

A profit hazavitelét a tavaly nyáron újra a NER kötelékébe visszatért Közgépnél maxolták ki. (Simicska Lajostól Mészáros Lőrinc üzlettársához, Szíjj Lászlóhoz került a vállalat.) Mivel az Orbán Viktorral való összeveszés után kikerült a pikszisből a Közgép, és az előző uniós ciklus projekjei is kifutottak, 2017 és 2018-ban alig állt pénz a házhoz, az adózott profit pedig szinte teljesen elolvadt, tavaly alig 30 millió forintot tett ki, a NER-birodalomban való visszacsatlakozás után a korábban a cégben hagyott nyereséget most egyszerre bezsebeli az új tulajdonos.

A számokból még az tűnik ki, milyen brutális haszonkulcsot biztosít a NER-hez való tartozás. A kilenc legnagyobb cég 529 milliárd forintos forgalma mellé társul az 59 milliárdos adózott nyereség, vagyis átlagosan bő 10 százalékos árbevétel-arányos nyereséget lehet szakítani ilyen hatalmas volumen mellett.

A jövő pedig még fényesebbnek néz ki. Óriási projekteken dolgoznak ezek a cégek, eléga már 200 milliárd forintosra hízott Puskás stadionra, a debreceni új BMW-gyárra gondolni, vagy arra emlékezni, hogy a Mészáros Lőrinc-féle, száznál is több vállalatot magába foglaló birodalom két ékkövének milyen megbízásai vannak. A vasútépítésen jeleskedő R-Kord Kft.-nek már most bő 100, a gátak, víztározók, hulladékkezelő és -gyűjtő rendszerek építésben, csatornázásban, útépítési munkákban is aktív Mészáros és Mészáros Kft.-nek 220 milliárd forintnyi megbízása van.

Ezektől aligha független, hogy a családok évében Orbán Viktor apjának, idősebb Orbán Győzőnek a cégei (amelyek közül vannak, amelyek a nagy építőipari beruházásokban vesznek részt alvállalkozóként), több mint 2 milliárd forintot fialtak.

Budapest, 2018. május 10.
Orbán Viktor édesanyja, Orbán Győzőné és édesapja, Orbán Győző 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Győző cégei több mint 2 milliárdot fialtak a Családok Évében
Legalább 1,3 milliárd forintnyi osztalékkal gazdagodott a miniszterelnök apja, akinek Mészáros közpénzes munkáiból is jutott.

Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cégei is felfutóban vannak:

Murony, 2014. december 17.
Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője, Vantara Gyula fideszes országgyűlési képviselő, Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese, Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára és Homlok Zsolt, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatója átvágják a szalagot a Gyomaendrőd és Békéscsaba közötti korszerűsített vasúti pályát a muronyi vasútállomáson 2014. december 17-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor
4143 milliós hasznot termeltek Mészáros vejének cégei
Már tavaly megvolt az első milliárdja.

Egyesével pedig így néz ki az érintett cégek tavalyi éve.

Duna Aszfalt:

A magyar építőiparban soha nem látott egy éven belüli árbevétel-növekedést produkált a Duna Aszfalt a tavalyi évben – számolt be a G7, ugyanis Szíjj László cége 129 milliárd forintra tett szert 2018-ban. Ezzel a saját, 124,5 milliárdos rekordját döntötte meg. Ilyesmire még a Közgép sem volt képes annak idején.

A Duna Aszfalt ilyen szép forgalom mellett az adózott eredményre se lehet panasza, az 18,6 milliárd forint lett, így jogosan jutalmazzák a részvényeseket 13 milliárd forintos osztalékkal.

Közgép:

Image: 73349629, A Lehet M·s a Politika (LMP) Èlıl·nccal demonstr·l a KˆzgÈp fıbej·rata elıtt. A kÈpviselık Ès aktivist·k az oligarch·k Ès a Simicska Lajos nevÈhez kˆthetı cÈgcsoport igazs·gtalan elınyben rÈszesÌtÈse ellen t¸ntetnek., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Kisöprik a Közgép padlását, 8 milliárdos osztalékot vesznek ki
A kormányközelbe visszatért építőipari cég már csak árnyéka egykori önmagának, de még van benne pénz.

Magyar Építő:

Image: 73881101, Puskás Ferenc születésnapja után egy nappal Fürjes Balázs kormánybiztos nyitotta meg azt az általa csak „munkaértekezletnek” nevezett bejárást, amelyen a sajtó munkatársai is megnézhették, hogyan áll az új Puskás Ferenc Stadion építése., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Megtriplázta a nyereségét a Puskás Stadiont kivitelező Magyar Építő
Oligarcha-recept: a bevételnél csak a profit nőhet jobban.

Market Zrt.:

Székesfehérvár, 2012. július 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke (b) és Garancsi István, a Videoton tulajdonosa (b2) figyeli a játékot a labdarúgó Európa Liga-selejtező második fordulójának visszavágójában játszott Videoton FC - Slovan Bratislava mérkőzésen a székesfehérvári Sóstói Stadion 2012. július 26-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbánt reptette, 138 milliárdos forgalmat csinált a cége
Garancsi István és Orbán Viktor kötélbarátok, de gazdasági kapcsolatuk nincsen.

Mészáros és Mészáros Kft.:

Image: 73885026, Az új országgyûlési ciklus az ünnepélyes keretek között megtartott alakuló üléssel és a képviselõk eskütételével vette kezdetét., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Rekordbevétel, rekordprofit, rekordosztalék a Mészáros és Mészárosnál
Az utolsó fillér nyereséget is kiszedik a cégből.

R-Kord Kft.:

Olaszliszka, 2017. december 29.
M41-es dízelmozdony vontat egy személyvonatot a villamosítás alatt álló Szerencs-Sátoraljaújhely vasútvonalon Olaszliszkánál 2017. december 29-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Hatalmasat szakított a Mészáros-birodalom egyik ékköve
A vasútépítő cégében rekordközeli forgalom, 5 milliárd forintot ki is vesznek a nyereségből.

V-Híd:

2018-ban olyan jól futott a szekér a V-Híd Zrt.-nek, hogy nagyjából 13 milliárd forintot vett ki Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix cégéből. A vasútépítéssel foglalkozó vállalkozás mérlegét az Mfor nézte meg, és azt találták, hogy a V-Híd tavaly 46 milliárd forintos árbevételt termelt, 5,3 milliárd forintos nyereség mellett.

Nem csoda, ha ilyen teljesítmény mellett a cég kölcsön tudott adni 5,79 milliárd forintot a tulajdonosoknak, azaz az Mészáros-házaspárnak, és még 7 milliárd forint osztalékot is fizettek.

WHB:

A megszokottnál szerényebb tempóban növekedett a győri vállalkozó, Paár Attila érdekeltségében álló West Hungária Bau Kft. 50 milliárd forint árbevétele alig 9 milliárddal gyarapodott szemben a Mészáros cégek duplázásával. Jobban nőtt a forgalomnál a profitja, adózás után 7,33 milliárd forintot könyvelt és ez 2,3 milliárddal több a 2017-es eredménynél. A nyereségből 4 milliárd forintot vesznek ki osztalék formájában, nem söprik le a padlást olyan pánikszerűen, mint a Mészáros-cégeknél. Igaz, a pénzkivétnek korlátot szabnak a finanszírozó bankok előírásai, a taggyűlésen elhangzottak szerint az MKB Zrt. és az Unicredit Zrt., eszerint például a az osztalék nem lehet több az az adózott eredmény 50, illetve 60 százalékánál.

Paár Attila, 43 milliárd forint becsült vagyonnal a 29. a milliárdosok listáján, és a miniszterelnöki vej, Tiborcz István üzlettársaként is szokták emlegetni. Üzletel is vele, neki adta el az Andrássy úti Weiss-villát, amiből Tiborcz butikhotelt épít.

Fő cége egyre másra kapja az állami megrendeléseket, olyan nagy közpénzes munkákban vesznek részt, mint a Bozsik Stadiont 11,7 milliárd forintos építkezése vagy az Operaház 15,5 milliárdos rekonstrukciója. Nemrég jött a hír, hogy 1,8 milliárd forintos beruházással lakatosüzemet építenek Pakson, amelyet a kormány 900 millióval támogat.

ZÁÉV:

Az idén januárban, a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt.-vel szerezte meg a stadionépítésekkel ismertté vált ZÁÉV Zrt.-t tuladonló Pannonspeed Pro Kft.-t Mészáros Lőrinc. A vállalkozást már korábban a felcsúti milliárdos környékén emlegettek, ezzel azonban teljesen hivatalossá vált a kapcsolat. A cég pénteken nyilvánosságra hozott mérlegbeszámolója szerint 2018-ban a ZÁÉV megduplázta forgalmát és 71,9 milliárdos nettó értékesítéssel, valamint a 5,6 milliárdos adózott eredménnyel zárt. A cégből a teljes nyereséget kiveszik és még az eredménytartalékhoz is hozzányúlnak: 8 milliárdos osztalékot fizet a ZÁÉV tulajdonosainak.

Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: MTI /Máthé Zoltán

Ajánlott videó mutasd mind

Image: 73424114, Heller Ńgnes filozůfus NŠdas Pťter Ūrů 70. szŁletťsnapjŠn a Sanoma budapesti kŲzpontjŠban, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Kornis Mihály: Szeretlek, Heller Ági

A pénteken elhunyt, világszerte elismert filozófus kilencvenedik születésnapjára írt szöveggel emlékezünk Heller Ágnesre. Az író szerint a nagy magyar gondolkodó megvehetetlen és megalázhatatlan volt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Image: 73907887, BarnŠk LŠszlů szŪnťsz ťs Horgas ŃdŠm koreogrŠfus., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.