Gazdaság

A Dunaferr bepereli a szakszervezetet, 5,7 milliárd forintos károkozás miatt

Róka László / MTI
Róka László / MTI

5,7 milliárd forint veszteséget okoztak a Dunaferrnek a szakszervezetek a gyár állapotáról és vezetéséről szóló nyilatkozatai, ezért perelni fog a vasmű – derült ki a dunaújvárosi cég hétfői sajtótájékoztatóján, amelyet a cég ügyvédje, Nagy Péter tartott. A fő téma a hét végi gyárfoglalási kísérlet volt, amelyhez Mikó István vezetésével több száz őrző védő érkezett a helyszínre – mint lapunknak fogalmazott –, hogy a tulajdonos jogait, a vagyont megvédje. A tulajdonlás elég bonyolult, a Dunaferr-részvények 99,6 százaléka a ciprusi bejegyzésű Steelhold Ltd.-é, utóbbiban a többség, 50 százalék plusz 2 szavazat az orosz állami banké, a Vnyesekonombanké, 25 százalék mínusz két szavazat pedig az ukrán illetőségű Szergej Tarutáé, illetve Oleg Mkrtchané.

Nagy Péter azt állította, hogy az ukrán illetőségű Szergej Taruta, a Dunaferrt közvetlenül tulajdonló Steelhold Ltd. egyik kisebbségi tulajdonosa maga mellé állított néhány embert a helyi Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetségből. Szerinte a szakszervezetek sajtóban megjelent nyilatkozatai lejáratták a Dunaferrt, megingott a beszállítók bizalma a cég vezetésében, és nyilatkozatok hatására a partnerek előrefizetést kértek. Ezzel Nagy Péter állítása szerint 4-5 milliárd forintot vontak ki a napi működésből.

Az említett szakszervezeti vezetőket még decemberben elbocsátották. Nyilatkozataikat most összegyűjtötték, és készítik az anyagot a szakszervezet ellen – mondta Nagy Péter.

A szakszervezet alelnöke, Győri Gábor lapunknak azt mondta, nem új keletű dologról van szó. Már nem először fenyegeti meg a cég őket azzal, hogy pert indítanak ellenük, milliárdos károkozásért. Eddig azonban nem léptek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik