Gazdaság

A kazah hátterű Safin GmbH a Dunaferr új befektetője

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, komoly nehézipari cégekkel, erős kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel – derült ki a vállalat vezető jogászának hétfői sajtótájékoztatóján.

Nagy Péter az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy a befektető „szeptember óta működteti a céget”, beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni. Megjegyezte, hogy a szerződés végleges formája még kidolgozás alatt áll.

A jogász arról is beszélt, hogy a Safin által biztosított alapanyagokból a Dunaferr késztermékeket gyárt, majd a befektetővel együttműködve értékesíti azokat és a “megmunkálási megállapodás alapján” a befolyó bevételből a részesedés arányos a két fél hozzájárulása függvényében.

Az e-cégjegyzék szerint a bejegyzés alatt álló Safin Donau Acélipari Zrt. / Safin Dunaferr Acélipari Zrt. alaptőkéje 50 millió forint, fő részvényese az ausztriai székhelyű Safin Handelsges G.m.b.H.

A Dunaferrnél már hónapok óta vannak problémák, adósságai vannak a cégnek, a termelés alapjáraton ketyeg, a cégvezetés mandátuma lejárt, illetve nincs meg a kellő számú vezető tisztségviselő, a dolgozók részletekben kaptak fizetést, a szakszervezeti vezetőket lapátra tették, felmondták a kollektív szerződést. Szombaton rendőri beavatkozásra volt szükség:

Kapcsolódó
Biztonságiaknak tűnő emberek próbálnak bejutni a Dunaferr gyárába, óriási a rendőri készültség
Budapestről érkezett a csoport, a pletykák ukrán agresszorokról beszélnek.

A Dunaferr közleménye szerint ukrán agresszorok próbálták átvenni a cég vezetését. Nagy Péter a sajtótájékoztatón részletesen, bizonyítékokkal alátámasztva bemutatta, hogy az ukrán akció hogyan használt fel hamis okiratokat és hogy a folyamatba már bekapcsolódott az orosz Vnyesekonombank, mert megelégelte az ukránok akcióját – írta a Portfolio.hu tudósítása. (A dokumentumokról fotót nem lehetett készíteni, arra hivatkozva, hogy folyamatban van a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozása.)

A sajtótájékoztatót a menedzsment felkérésére tartotta a jogász azért, mert a cég szerint a negatív sajtóhírek az elmúlt hónapokban jelentős bizalomvesztést okoztak partnereiknél, több mint 6 milliárd forintos kárt okozva. Nagy Péter szerint ez közvetlenül tőkehiányban mutatkozik meg. A beszállítók nem 60 napos fizetési határidővel szállítottak, hanem előre kérték a teljesítés összegét, a támogatásokat, hiteleket elzárták a partnerek, ami nehezítette a vasmű helyzetét, ezért nem tudja kihasználni a társaság az acélipari konjunktúrát. A szakportál tudósítása szerint Nagy Péter elismerte, hogy az acélpiac jelenleg is dübörög. Elmondása szerint vevőik könyörögnek, hogy értékesítsen számukra a Dunaferr, azonban a nehézségek miatt csak 30 százalékon tud termelni a gyár.

Kiemelt kép: Nagy Péter, az ISD Dunaferr Zrt. vezető jogásza a Dunaferr igazgatósági épületében tartott sajtótájékoztatón 2021. április 19-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik