Gazdaság

Bige-ügy: az ügyészség 800 milliós vesztegetést gyanít, 5-10 év börtönt lengetett be

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Bige László letartóztatását indítványozza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. Közleményükben nem nevezik meg Magyarország egyik leggazdagabb emberét, csak egy nyíregyházi vállalkozót említenek, mint aki több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét.

A bűncselekmény büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés, és az ügyészség szerint tartani lehet attól, hogy a külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyanúsított szabadlábon megszökne, elrejtőzne a hatóságok elől. Fennáll annak is a veszélye, hogy befolyásolná a vele munkakapcsolatban álló személyeket vallomásuk megtételében, indokolták a letartóztatás indítványozását.

A közlemény hivatkozik arra, hogy a gyanúsított ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján már hasonló, vesztegetés elfogadásának bűntette miatt büntetőeljárás folyik. Erről májusban írtunk, abban az ügyben 135 millió forintos vesztegetésről és ugyancsak börtönbüntetésről volt szó, igaz, azzal, hogy felfüggesztett büntetéssel is megúszhatja a műtrágyakirály, ha elfogadja azt.

Az újabb, ezúttal 800 milliós ügyről azt írja az ügyészség, hogy a megalapozott gyanú szerint a gyanúsított egyik cége 2018 előtt, éveken át nagy mennyiségben állított elő a mezőgazdaságban felhasználható terméket, ezek egy részét utasítására valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cég szintén a vállalkozó érdekeltségébe tartozott. A kereskedők ezt követően piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették a terméket a végfelhasználóknak. Az egyik kereskedő cég vezetőjével megállapodott abban, hogy valótlanul selejtesnek minősített terméket fog neki eladni, aki azt továbbértékesíti a végfelhasználóknak, azonban az így keletkezett vételár egy bizonyos részét készpénzben visszaadja.

Összesen több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt vett át így a gyanúsított az üzletfelétől az évek alatt,

részletezi az ügyészség az ügyletet.

A multimilliárdos Bige Lászlót kedden reggel vették őrizetbe, gyanúsítottként hallgatták ki különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A Nitrogénművek Zrt. közleményéből annyi derült ki, hogy egy korábbi ügy miatt vették elő Bige Lászlót. Három éve, 2017. november 16-án tartottak házkutatást a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. székhelyén, valamint a cégcsoport egy másik tagja, a nagykereskedelemmel foglalkozó NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén is. A vádakat alaptalannak nevezték, az intézkedések célját pedig abban látják, hogy a Nitrogénművek elnökét, Bige Lászlót megfélemlítsék, a jó hírnevét csorbítsák.

Bige László Magyarország egyik leggazdagabb embere, Szakonyi Péter gazdag listáján legutóbb a tizedik volt, 112 milliárd forintra becsült vagyonnal. Cégcsoportjának fő vállalkozása az ammónia és műtrágyagyártásban érdekelt Nitrogénművek Zrt. a Forbes toplistáján a legértékesebb cégek között a 13. helyen áll.

Az ügyészség tavaly májusban is kérte Bige előzetesbe helyezését, de akkor más ügyről volt szó. Akkor Bigét kihallgatás után két napig fogták benn, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanújáról nyilatkoztak, és a műtrágyakirályt nyíregyházi otthonából egy többfős rendőri osztag vitte be. Az előzetes letartóztatás elrendelését azonban akkor a Nyíregyházi Járásbíróság nem látta indokoltnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik