Gazdaság

Megint részletekben fizet bért a Dunaferr, a felét lehet, hogy csak karácsony után utalja

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Az októberi és novemberi halasztott bérfizetés után decemberben sem fogják egyben megkapni a bérüket a Dunaferr dolgozói.

Ismét levélben kéri a dolgozók türelmét az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Tankhlievich Evgeny, megint részletekben lesz csak fizetés, ahogy az előző két hónapban:

  • A 2020 december 10-ig esedékes bérből csak azok kapják meg a teljes összeget, akiknek kevesebb, mint nettó 200 ezer forint jár. Akik e felett keresnek, azok a fizetésük felére számíthatnak 10-éig, de minimum 200 ezer forintra. A tb-ellátásokat azonban (táppénz, gyed, gyed extra) ahogy máskor is, teljes egészében kifizeti a cég.
  • A fennmaradó járandóságokat legkésőbb december 28-ig ígéri kifizetni a cégvezető.
  • Rendezik a novemberben esedékes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulásokat, a nyugdíjpénztárit azonban csak 15 100 forintig, a fennmaradó részt és a törzsgárda biztosítási járadék kifizetését pedig valamikor később teljesítik csak, lehetőségeiktől függően.
  • A 2020. évi pulykapénzt valamikor jövőre fogják csak kifizetni.

Kényszerhelyzetben vannak, a vírusból fakadó válság tovább súlyosbodott, valamint két kiemelkedő partnerük nem együttműködő – indokolta az intézkedést a cégvezető. Megemlíti, hogy leánycégükben, a kereskedő Dutrade Zrt.-ben jelentős összegű eredménytartalék halmozódott fel, melyet osztalék formájában ki lehetne fizetni, ami több havi bérre lenne elegendő. Az osztalékfizetési eljárást már szeptemberben megindították, hogy az ISD Dunaferr – ahogy fogalmazott – hozzájuthasson az őt illető összeghez. Ezen kívül gondot okoz nekik az is, hogy a kokszszállítást korlátozta partnerük, akit felszólítottak a szerződés szerinti szállításra, és kárigényt is benyújtottak vele szemben. A háttérben a vasmű irányításáért a tulajdonosi csoportok közötti harc sejlik fel, erről részletesen a Portfolió számolt be.

Úgy tűnik tehát, nem túloztunk, amikor novemberben azt írtuk, a Dunaferrnél rendszer lehet belőle, hogy részletekben fizetnek bért:

Kapcsolódó

Már októberben is hasonló volt a forgatókönyv:

Kapcsolódó
Nagy a baj a Dunaferrnél, a dolgozók kétharamada csak bére egy részét kapta meg
Demonstráció és élőlánc - egyelőre így tiltakoznak a dolgozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik