Gazdaság

Nagy a baj a Dunaferrnél, a dolgozók kétharamada csak bére egy részét kapta meg

Megint nagy a baj az ISD Dunaferr Zrt.-nél, számolt be Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helytettes kedden a dolgozóknak írt levelében. A vezető magyarázata szerint az alacsony termelési szint miatt lett kritikus a pénzügyi helyzetük, Dunaújváros és a térség legnagyobb foglalkoztatója ezért döntött úgy, hogy a dolgozók bérét és juttatásait nem egyben fizetik ki. A bért nettó 200 ezer forint/fő összegig kapják csak meg határidőre, a fennmaradó részt pedig 2020. október 22-ig – áll a levélben. A kollektív szerződésben rögzített juttatásokat pedig a pénzügyi lehetőségeinek függvényében egy későbbi időpontban fogja teljesíteni a cégcsoport. Hogy mikor kapják meg a dolgozók a különböző juttatásaikat, így az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulásokat, a törzsgárda biztosítási járadékot, arra konkrét ígéret nem volt a vezérigazgató-helyettes levelében.

Tegyük hozzá, hogy a fizetések ütemezett kifizetése sérti a Munka Törvénykönyvét, a juttatások utalásának elhalasztása pedig a kollektív szerződést.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Győri Gábor péntek reggel lapunknak elmondta, a dolgozók az első ütemben csütörtökön megkapták a fizetésüket, de csak nettó 200 000 forint/fő összegig. Viszont társadalombiztosítási ellátásaikat (táppénz, gyed, stb.) nem utalták az érintetteknek csütörtökön. A szakszervezet emiatt kérdést intézett a munkáltatóhoz, egyben intézkedést kért, hogy pénteken folyósítsák a tb-ellátásokat.

A béreket, a tb-ellátásokat, a juttatásokat egyébként legkésőbb 10-éig kell kifizetniük a cégeknek.

Nem tárgyal a szakszervezettel a Dunaferr

Mint korábban írtuk, augusztus 14-én a Dunaferr felmondta a kollektív szerződést – ezután tárgyalniuk kellett volna, de a szakszervezet tájékoztatása szerint azóta sem tárgyalt velük a cégvezetés, pedig az érdekképviselet ezt már háromszor kezdeményezte. Sőt, az országos Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közbenjárására sem volt hajlandó tárgyalni a cég a szakszervezettel. A szerződés egyébként még 2021. február 14-éig érvényben van, tehát a cégnek addig még rendben utalnia kellene az abban foglalt, évek alatt kivívott dolgozói juttatásokat.

Győri Gábor a 24.hu-t délután úgy tájékoztatta, hogy a tb-ellátásokat (táppénz, gyed, stb.) végül folyósította pénteken a cég. A fizetések 200 ezer forint feletti részét csak egy társaságnál utalták, mintegy 600 saját dolgozónak, illetve a kölcsönzött dolgozók mindegyikének. Így a munkavállalók mintegy kétharmada nem kapta meg a teljes bérét. A DTKSZ-ben (kollektív szerződés) foglalt juttatások kifizetése sem történt meg.

Demonstárcióval, élőlánccal tiltakoznak

A szakszervezet már kedden levélben jelezte a cégvezetőnek, a munkavállalókkal együtt fel vannak háborodva, hiszen a Munka Törvénykönyve szerint a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig kell kifizetni, nem 22-éig. Az egyéb juttatások átütemezésével pedig a Dunaferr cégcsoport a kollektív szerződés több pontját is sérti, és annak a kötelezettségének sem tett eleget, hogy a juttatások átütemezéséről előzetesen egyeztessen a szakszervezettel. Ezek az intézkedések véleményük szerint minden határon túlmennek, veszélyeztetik a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit, és a cég jövőjét is.

Válaszul a munkáltatói intézkedésekre először az Orosz Föderáció Nagykövetsége elé terveznek demonstrációt, majd ezt követően Dunaújvárosban élőlánc felállításával tiltakoznak a Dunaferr főbejárata és a Martinász szobor között.

A munkavállalók érdekében remélik, hogy a tiltakozásokkal elérik céljaikat.

Acélipari válságban

A Dunaferrnél már egy ideje érezteti hatását az acélipari válság, mint írtuk, tavaly októberben 350 embert akartak elküldeni, ami végül elmaradt, aztán idén májusban bejelentették, hogy ezer ember fizetését csökkentik. Júniusban pedig kiderült, hogy nem az ígéret szerint fizetik ki az egy havi fizetésnek megfelelő nyári szabadságpénzt – ezzel a cég megsértette a kollektív szerződést. Mivel a cégvezetés nem engedett, a szakszervezet ez ügyben először emailözönnel próbált az orosz nagykövetségen keresztül nyomást gyakorolni a tulajdonosokra, illetve a magyar kormány képviselőinek, személyesen a miniszterelnöknek is írtak, majd júliusban beperelték a Dunaferrt.

Kiemelt kép: Kovács Attila /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik