Gazdaság

Pert nyert a szakszervezet a Dunaferr ellen

Igazat adott a bíróság a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség keresetének, a nyári szabadságos bér kifizetése ügyében.

A Dunaferrben évek óta fizetnek a dolgozóknak nyáron úgynevezett szabadságos bért, egyhavi alapbérnek megfelelő összegben. A korábbi években június 10-éig fizették ki a szabadságos bért, az idei bérmegállapodásban viszont a munkáltató kapott egy hónap haladékot, így július 10-éig kellett volna megérkeznie juttatásnak. A dunaújvárosi vasmű menedzsmentje azonban júniusban úgy döntött, hogy csak három részletben fizeti ki a dolgozóknak járó pénzt. Ezzel a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint a cég megsértette a kollektív szerződést, ezért beperelték a Dunaferrt.

A Székesfehérvári Törvényszék Munkaügyi Bírósága kedden tárgyalta keresetüket, mindkét érintett félnek felajánlva a peren kívüli egyezséget. Ezt a szakszervezet közleménye szerint az alperes (munkáltató) képviselője elutasította.

A bíróság a felek álláspontjának ismeretében ítéletében megállapította, hogy az alperes (munkáltató) teljes mértékben megfizette ugyan a szabadságos bért, de azt részletekben teljesítette, és nem a kollektív szerződésben maghatározott időpontig. Ítéletében kimondta, hogy ezzela munkáltató megsértette a kollektív szerződés ide vonatkozó pontját.

A bíróság elmarasztalta a munkáltatót, és a késedelmi kamat, továbbá a teljes perköltség megfizetésére kötelezte.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik