Gazdaság

Megint gyengült a forint, nagy erők támadják

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggelre.

  • Az euró 365,57 forintra erősödött a szerda kora esti 364,94 forintról.
  • A frank jegyzése 338,60 forintról 339,72 forintra emelkedett,
  • a dollár pedig 312,39 forintról 313,63 forintra drágult.

Az euró gyengült a dollárral szemben, szerda kora este 1,1682 dolláron, csütörtökön reggel 1,1654 dolláron állt – írta az MTI.

Az utóbbi egy hónapban megint számottevően emelkedett a külföldi szereplők forint elleni pozíciója, amit jól tükröz az árfolyam is – magyarázza a Portfolio.hu. A szakportál szerint lassan a tavasszal látott történelmi mélypont (370 forintos euró) felé sodródik a magyar deviza, melyet a hazai tényezők mellett egyre inkább sújt a romló nemzetközi hangulat is, így egyelőre nem látni, mitől tudna talpra állni egyhamar a forint.

Hozzátették, az utóbbi hetek árfolyammozgása után már sejthető volt, hogy ismét nőtt a forint elleni short pozíciók állománya, hiszen egy hónap alatt több mint 3,5 százalékkal gyengült a magyar deviza az euróval szemben. Ezzel ráadásul jelentősen alulteljesítő volt a forint, hiszen a legközelebbi vetélytársnak számító lengyel zloty 1,8 százalékkal, a cseh korona pedig 3,2 százalékkal gyengült.

Mostanra viszont már nem egyszerűen a forint gyengüléséről van szó, az utóbbi hetekben egy általánosabb feltörekvő piaci gyengülés is elindult, ami a magyar devizát eleve gyenge szinten találta. Az év elejéhez képest a forint már több mint 10 százalékos gyengülésben van, miközben a zloty 5,6 százalékkal, a korona pedig 5,8 százalékkal értékelődött le.

A szakportál szerint a következő tényezők összessége lökte történelmi mélypont közelébe a forintot:

  • Júliusban váratlanul megugrott az infláció, majd az augusztusi 3,9 százalékos érték gyakorlatilag elérte a jegybanki célsáv (3 plusz-mínusz egy százalék) tetejét. Ennek alapján „normális esetben” már a szigorításon kellene gondolkodnia a Monetáris Tanácsnak.
  • Most azonban nincs „normális eset”, hiszen a gazdaság a második negyedévben 13,6 százalékkal esett vissza, ami meghaladta a várakozásokat. Emiatt pedig a költségvetés mellett a monetáris politika oldaláról is további gazdaságélénkítés lenne indokolt.
  • Ehhez a két belföldi tényezőhöz csatlakozott a nemzetközi kockázatkerülés és a dollár erősödése. Az amerikai deviza szeptember elején 1,20-ig gyengült az euróval szemben, majd onnan fordult. Ez pedig hagyományosan rossz hír a feltörekvő piaci devizák számára, a forint pedig az egyik legalacsonyabb reálkamattal rendelkezik jelenleg, ami még sérülékenyebbé teszi.

Az MNB ugyan igyekezett nyugtatni a keddi kamatdöntés után, de úgy tűnik, ez nem volt elég a befektetőknek, hiszen szerdán tovább gyengült a forint.

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik