Gazdaság

Rogán felesége Sarka Kata párjával beszállt a teniszbizniszbe

A városmajori teniszközpont új üzemeltetője Bessenyei István, a Rogán család főbérlője, a felügyelőbizottságban az edzőnek tanuló miniszterfeleség személyesen is feltűnik.

Nemrég a fitneszüzletben bukkant fel a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal felesége, Rogán-Gaál Cecília, legújabban pedig az első számú fővárosi teniszklubban jelent meg fontos pozícióban – tudta meg a 24.hu. A Városmajorban működő Budai Tenisz Centrumról van szó, a miniszterfeleség pedig – aki Facebook-oldalának tanúsága szerint teniszedzői tanulmányokat folytatott a Testnevelési Egyetemen – a bérlő-üzemeltető cégben, az Excellent Game Mozgásakadémia és Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-ben lett a felügyelőbizottság tagja. Az ellenőrző testületben Rogán-Gaál mellett helyet kapott az olimpiai bajnok úszónő, Risztov Éva és a teniszklub egyik edzője, Kaszás Benjamin is.

A teniszcégben a tulajdonos is változott nemrég: Bessenyei Istvánt jegyezték be az üzletrészek többségi tulajdonosaként. Bessenyei a kormány kedvenc őrző-védő vállalkozásában, a Valton Sec Kft.-ben érdekelt, és emellett párjával, Sarka Katával Rogánék legközelebbi üzleti köréhez tartozik. Sarka azonban nemcsak Rogán-Gaál Cecília barátnője és üzlettársa, nemrég kiderült, hogy a miniszter felesége Bessenyei 3000 négyzetméteres XII. kerületi, Felhő utcai luxusvilláját bérli (a 444.hu szerint meglehet, hogy a Rogán család közösen használja az ingatlant a luxemburgi címmel is rendelkező Bessenyeivel és Sarkával).

A városmajori teniszközpont bérlő-üzemeltető vállalkozó párosa eddig a hazai teniszéletben egyaránt jól ismert vállalkozó, Hamar Gábor és az egykor Európa-bajnok kalapácsvető, Gécsek Tibor volt. Őket váltotta ki Bessenyei István, akinek ajánlata információnk szerint visszautasíthatatlanul gáláns volt. Úgy tudjuk, Bessenyei teljes egészében kivásárolta a két üzletembert, az Excellent Game Kft.-ből, noha cikkünk írásakor Gécsek Tibor még kisebbségi tulajdonosként szerepelt az újonnan, 180 millió forinttal alapított Tenisz Projekt Kft.-n keresztül, de információink szerint ez csak átmeneti állapot. Mindez azért is érdekes, mert a korábbi atléta lánya, Gécsek Fanni a hazai tenisz nagy ígérete, alig 18 éves, de sorozatban a második évben lett magyar bajnok párosban, és az MTK versenyzőjeként ő is a Városmajorban készül. A Budai Tenisz Centrum ugyanis az MTK tulajdona.

Lapunknak már néhány hete jelezték, hogy a körvonalazódó ügylet mögött valójában Rogán-Gaál Cecília áll, akit sűrűn láttak megfordulni a teniszcentrumban. A miniszter felesége valaha Balatonbogláron versenyszerűen teniszezett, első osztályú játékos volt, és a hírek szerint ezúttal is elsősorban a sportág iránti rajongása miatt aktivizálta magát.

Rogán-Gaál Cecília teniszfelszerelést reklámoz a városmajori pályán készült fotón:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

liamaar (@liamaar_activewear) által megosztott bejegyzés, Ápr 22., 2019, időpont: 9:25 (PDT időzóna szerint)

A klub összlétszáma egyébként 250 fő, és a Városmajorban az országban egyedülálló módon található olyan keménypálya-borítás, mint amilyenen például év első Grand Slam versenyét, az Australian Opent is rendezik, így nem csoda, ha első számú női és férfi játékosunk, Babos Tímea és Fucsovics Márton is ott edz, amikor éppen Magyarországon tartózkodik.

A kék-fehér klub a Hamar-Gécsek párossal közösen két éve újította fel minden igényt kielégítően az ingatlant és a pályákat, majd húszéves bérleti és üzemeltetési szerződést kötött a két üzletember által jegyzett céggel. Hamarék ezt adták el most Bessenyeinek, az ár pedig az ebben összpontosuló vagyonnak az ellenértéke, amit Hamarék beletettek az üzemeltetés érdekében. Az Excellent Game mérlegbeszámolójához fűzött mellékletből kiderül, hogy nemcsak magánerőből korszerűsödött a létesítmény, nyoma van 337 millió forint állami támogatásnak is, amiből „energiahatékony, modern aluvázas sátorstruktúrákra” költöttek. Ha leegyszerűsítjük: az épület és a pályák az MTK-é, míg minden eszköz, ami a teniszezéshez és az üzemeltetéshez szükséges, Hamaréké volt eddig.

Az MTK életében a Hamar-Bessenyei cserével nem sok minden változik, nem kell új bérlőt, üzemeltetőt keressenek. Ami a napi munkát illeti, úgy tudni, a továbbiakban szakmai igazgatóként a márciusig Fucsovics Márton edzőjeként tevékenykedő, egykor a világranglista első száz helyezettje közé tartozó, a sportági szövetséggel a múlt évben súlyos konfliktusokat vállaló Sávolt Attila irányítja majd a teniszfellegvárat.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ki kicsoda a teniszjátszmában?

A városmajori teniszbiznisz a NER-en belüli adás-vételnek minősíthető, hiszen a kivásárolt vállalkozók közül Hamar Gábor az a fiatal NER-lovag, aki Mészáros Lőrinc mellé szegődött a felcsúti milliárdos márciusi moszkvai útjára. Fotóriporterünk lencsevégre is kapta, amikor kiszállt a 17 milliárdos Bombardier magángépből, amelynek fedélzetén Orbán Viktor miniszterelnök is utazott már a MOL Vidi futballmeccseire.

Fiatal NER-lovaggal repült Moszkvába Mészáros Lőrinc
Hamar Gáborról eddig kevesebbet lehetett hallani, de jó körökben forog.

Hamarról akkor megírtuk, hogy jó kapcsolatokat ápol a miniszterelnök veje, Tiborcz István köreivel, de kötődik Mészáros Lőrinchez is, ami ászértékű kombinációnak számít a mai Magyarországon. Édesanyja, Hamar Attila Albertné a felcsúti sportügyletek kulcsfigurája, a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány gazdasági igazgatója. Hamar Gábor pedig egyike annak a hat magánszemélynek, aki a klub honlapján is feltüntetve támogatja a felcsúti focicsapatot.

A harmincas évei második felében járó vállalkozó ennél is magasabbra tört a teniszvilágban, nemcsak befektetett, de a botrányoktól megtépázott Magyar Tenisz Szövetséggel is felvette a harcot, bejelentkezett az elnökségi tagságra. Az év elején a fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos elnökletével működő sportági vezetéssel szemben egy 20 pontos szakmai programot hirdetett. A korábban a kormánnyal is számos ügyben összekülönböző szövetségi élcsapat helyzete azonban valamelyest stabilizálódott, ráadásul a korábban a Davis Kupa-szereplést lemondó Fucsovics is visszatért a válogatottba, miután szakított Sávolt Attilával. Ezzel együtt úgy hírlik, hogy Hamar ambíciói azóta sem koptak meg, de az is tény, hogy a mostani tranzakcióval, sportági és politikai kötődése miatt Rogán-Gaál Cecília is tényezővé válhat.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A teniszbizniszbe most beszálló Bessenyei őrző-védő cégénél, a Valton Sec Kft.-nél rengeteg állami megbízás és pénz landolt az utóbbi években, tavaly már 7,3 milliárd forintnyi bevételt hozott össze, és a tulajdonosok 450 millió forint osztalékot vettek ki belőle. De a Valton Sec révén már nyitott a sportrendezvény-szervezés felé is Bessenyei.

Ami a Budai Tenisz Centrum pénzügyi hátterét illeti, egész sor támogatója akadt, olyan nagyágyúk, mint a Strabag útépítő és az állami Szerencsejáték Zrt., de köztük van a FitBalance fitneszrendezvény-szervező is. A FitBalance több mint egy évtizedes múltú vállalkozás, amely jó időben lovagolta meg az egészséges életmód divatját. Nemrég számoltunk be róla, hogy a céghez hirtelen dőlni kezdett a szponzorpénz olyan állami cégektől, mint a Szerencsejáték Zrt., az MVM és az Antenna Hungária. Ezt megelőzően tulajdonosi átrendeződés történt: beszállt a Nakama&Partners Kft., amely Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata közös cége. A vállalkozás a miniszterfeleség részvétele óta megtáltosodott, 2017-ben, megtízszerezve az előző évi bevételt, 517 millió forintos forgalmat könyvelhetett el, amiből szinte minden második forint tiszta nyereség volt. Tavaly már egymilliárd forint fölött volt a forgalom, és a nyereség is csaknem duplájára, 438 millió forintra hízott. Ha ebből indulunk ki, a Budai Tenisz Centrum előtt is ígéretes jövő előtt áll.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik