Gazdaság

Csányi Sándor üzlettársa ráhajtott a balatoni kikötőre

Nagy György azután vette át a tihanyi kikötő irányítását, hogy a cég állami támogatást nyert. Korábban egy Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cég a füredi kikötő fejlesztésére kapott pénzt.

Nemcsak Mészáros Lőrinc és Tiborcz István korábbi közös érdekeltsége kapott állami támogatást balatoni kikötőfejlesztésre, hanem Csányi Sándorhoz közeli cégnek is jutott 550 millió forint a balatonfüredi Uni Hotel kikötőjének fejlesztésére – írtuk április elején. Akkor még úgy tűnt, hogy az OTP-vezér köre beéri ennyivel, a pályázat kihirdetése után egy hónappal azonban Csányi Sándor üzlettársa átvette a tihanyi kikötő irányítását.

Pedig áprilisban még arról számoltunk be, hogy egy balatoni vállalkozó cége fejlesztheti az állami tulajdonban lévő Tihanyi Yacht Clubot. Ám a tihanyi Malackrumpli bisztró tulajdonosa, Járosi Tamás a Magyar Turisztikai Ügynökség 195 millió forintos kikötőfejlesztési támogatása után nagyjából egy hónappal otthagyta a kikötőt üzemeltető céget. Helyette Csányi üzlettársa, a 36. leggazdagabb magyar (a Szakonyi Péter által összeállított 100 leggazdagabb magyar listája szerint), Nagy György HO-ME 2000 Kft.-je lett a Peninsula Resort Zrt. tulajdonosa.

Válság van, és nem bírtuk tempóval, ezért döntöttem így. Kaptam egy ajánlatot, amit elfogadtam. Vállaltunk más projekteket is, a jövőben ezekre koncentrálunk majd

– indokolta Járosi a kiszállását a 24.hu-nak.

Járosi formálisan májusban távozott a Peninsula Zrt.-ből, Nagy Györgyék azonban már korábban megjelentek a tihanyi fejlesztések környékén. Erre lehet következtetni abból, hogy a milliárdos vállalkozó egyik cége, a REPÉT Kft. tavaly decemberben leszerződött a Tihany Yacht Club szálloda felújítására. A munka nettó 475 millió forint, a közbeszerzést egyedüli ajánlattevőként vitte el érdekeltsége.

Nagy György

A leggazdagabb magyar vállalkozók között jegyzik, Wallis-alapítóként vált ismertté, de ennél ma már fontosabb ismérve, hogy cégbirodalmuk össze-összeér Csányi Sándor OTP-vezérrel. A HO-ME 2000 Kft. Nagy csúcsvagyonkezelője, amely a multimilliárdos érdekeltségeit fogja össze. 2018 végén csaknem két tucatnyi társaság szerepelt a listán, az adózott profit pedig 10 milliárd forint felett volt. Mindenevő nagyvállalkozók közé sorolják, miután az energetikától (MET, Prímagáz) a logisztikán (Csepeli Szabadkikötő) keresztül a pr-ig (Café-csoport) számos üzletágban felbukkant. Csányival rendre közösen üzletel, például a mohácsi vágóhídban egy időben üzlettársak voltak, sőt egyedüli részvényes is volt a HO-ME 2000, mígnem az teljes egészében a Csányi-birodalom része lett. Az is megesett, hogy közös üzletüket Mészáros Lőrincnek adták el.

Nagy György, ahogy a toplistás milliárdosoknál nem ritka, a magyar futballba is beszállt nemrég. A Vasas Futball Kft.-ben 79 százalékos részesedést szerzett. Tavaly pedig még a Los Angeles Times is írt róla, miután a város elitnegyedében, Bel-Airben megvásárolt 6,1 millió dollárért egy luxusvillát.

Nem sokkal később Csányi Sándor üzlettársa meg is vette a Peninsulát, majd miután a kikötőüzemeltetőbe beszállt vállalkozása, a HO-ME 2000, Nagy György új ügyvezetőt nevezett ki, május eleje óta Harnos László vezeti a céget. Harnos a közbeszerzésről azt mondta lapunknak, hogy a szálloda felújítása nem kerül közpénzbe, a projektet egészében a Peninsula Resort Zrt. finanszírozza.

Harnos Linkedin profilja alapján dolgozott már Csányi Sándornak és Mészáros Lőrincnek is. Bad Kleinkirchheimben a Hotel OTP Birkenhofot igazgatta, klubmenedzsere volt a legnagyobb taglétszámú magyar golfközpontnak, a Pannonia Golf & Country Clubnak, amelynek üzemeltetője tavaly került a Csányi család kezéből Mészáros Lőrinc érdekeltségébe.

Mészáros Lőrinc megvette Csányiék alcsútdobozi golfklubját
A Pannónia Golf és Country Club az elmúlt években idegen szigetként ékelődött be Orbánék és Mészárosék birtokai közé, ennek mostantól vége.

Jut még kikötőkre

A tervek szerint 4 milliárd forintot adott volna az állam a balatoni kikötők bővítésére vagy építésére, de végül ennél több mint 800 millióval nagyobb összeget áldoztak hét balatoni kikötőre. A pályázat legnagyobb nyertese Balatonfüred, ahol három kikötőt fejleszthetnek állami támogatásból. A cél a balatoni elektromos hajózás fejlesztése, a kiírás szerint olyan hálózatot kell megépíteni, „amely az elektromos hajók számára is megteremti a lehetőséget a Balaton teljes körű bejárására”.

A Kisfaludy-program részeként további 500 millió forintot is szétosztanak a meglévő kikötők fejlesztésére. Ez viszont csupán aprópénz az első körhöz képest, a kiírás szerint a felhívás keretösszege 500 millió forint, amiből 10-20 kikötőt akarnak támogatni, így a maximális támogatás összege 30 millió forint lesz.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik