Gazdaság
Új labdarúgó-edzőközpont Székesfehérváron

Mészáros Lőrinc most Csányi-cégeket nézett ki magának

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 12. 20. 11:39

Korábban a témában:

Ismét kinyílt a pénzeszsák, Mészáros Lőrinc Csányi-cégeket vehet, ha a GVH is jóváhagyja a vásárlásokat. A célpont ezúttal az ország egyik legkorszerűbb biomassza és hulladékkezelő rendszere, a Geosol, amely a Mátrai Erőmű ipari parkjában működik.

Mészáros már korábban bevásárolt a Mátrai Erőműbe, most hozzájutott az értékes biomassza feldolgozóhoz is:

Mészáros Lőrinc bevásárolta magát a Mátrai Erőműbe
Az érdekeltségébe tartozó magántőkealap egy cseh holdinggal alapított közös vállalatot.

Az eladók közvetlen módon, illetve leányvállalataikon keresztül a Bonitás 2002 Zrt., a Veolia Víz Zrt., illetve a Westbay Kft. A Bonitás egyedüli részvényese a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor, a Westbay Nagy György tulajdona. Csányi és Nagy szoros üzleti kapcsolatban állnak egymással. Nagy legutóbb a Westbay-en keresztül növelte tulajdoni részesedését a MET gázkereskedőben, amivel a legnagyobb magánszemély tulajdonos lett.

A Geosolt Mészárosék egyik kockázati tőkealapja vásárolja meg egy cége közbeiktatásával. További tulajdonába kerülnek a Geosol anyavállalatai is, az Arcata Holding Kft. és a Salinas Kft.

A vételár természetesen üzleti titok, azt nem közölték a felek. A Geosol 2016 évi nettó árbevétele 4,2 milliárd forint volt, a társaság eredménye megközelítette az 1 milliárd forintot.

A Geosol 84 főállású alkalmazottat foglalkoztató vállalat hosszú távú szerződések alapján, közvetlen feladórendszeren keresztül évente 500 ezer tonna biomasszát szállít az erőmű számára. A társaság stratégiai célja, hogy a következő években Magyarország legnagyobb alternatív tüzelőanyag előállító és kereskedő cégévé váljon, amely képes kiszolgálni a hazai és közép-kelet-európai lignittüzelésű erőműveket alternatív tüzelőanyagokkal.

(BÉT)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Megint lezárták a körutat

A Margit híd felé mennek a tüntetők.

Élő videó: Megint lezárták a körutat