Gazdaság

Így lett Mészáros Lőrinc közvetítésével ingatlanmogul Tiborcz István

2019-ben még inkább a saját lábára állt a miniszterelnök veje: az üzletember útját állami segítség, állami hitel és Mészáros Lőrinc egyengette.

Hatalmas ingatlanvagyon vándorolt a miniszterelnök barátjától, Mészáros Lőrinctől a miniszterelnök vejéig, Tiborcz Istvánig. Ezen a piacon először 2017-ben került a fókuszba Orbán Ráhel férje: akkor vállalta fel, hogy ő áll az először a turai Schossberger-kastély megvásárlása miatt reflektorfénybe került BDPST Zrt. mögött, amelyben mára minősített többséget szerzett. Bár kevesebb mint három év telt el a BDPST repülőrajtja óta, a cég mára sokmilliárdos ingatlanportfólióval rendelkezik, a Forbes pedig a legértékesebb magyar vállalatok között jegyzi.

Tiborcz nem elégszik meg ezzel, nagy erőkkel duzzasztja ingatlanfejlesztő-érdekeltségeit. Útját hatalmas állami hitelek és egy olyan üzletember egyengeti, aki vagyona jelentős részét az államtól kapott munkákkal szerezte. Az egyik legnagyobb lökést az Appeninn Nyrt. kisebbségi tulajdonrészének megszerzése jelentette, ami nagyon leegyszerűsítve úgy foglalható össze, hogy Mészáros Lőrinctől vagyonelemek kerültek Tiborcz Istvánhoz.

Persze a tranzakció nem egyszerű adás-vétel volt, hiszen a NER legbefolyásosabb szereplői már jó ideje használják a Budapesti Értéktőzsdét, illetve az ott forgó befektetői pénzeket. Ezen a platformon került az Appeninn Holding először Mészárosékoz, majd tőlük a miniszterelnök családjához. Az átcsoportosításnak tűnő művelet nagyjából így nézett ki:

  • A Mészáros-féle Konzum-csoport 2017 nyarán jelentette be, hogy újabb tőzsdei céget szereznek meg, az elsősorban ingatlan-bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozó Appeninn Holding Nyrt.-t.
  • 2018-ban az Appeninn kisgömböc módjára szippantotta magába az értékes ingatlanokat: övék lett az Üllői út 48-irodaház, és 18, SPAR által bérelt irodai-kereskedelmi ingatlan, valamint az ikonikus Club Aliga a hozzá tartozó kikötővel együtt.
  • 2018 augusztusában az Appenin bejelentette, hogy a jövőben együttműködik a BDPST Grouppal. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a  Tiborcz-féle BDPST Zrt. megvette a Mészáros házaspár tulajdonában lévő Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos Appeninn-pakettjét. A holding irányítása azonban a Konzum-csoportnál maradt, ami szintén Mészáros érdekeltsége.
  • 2019 november elején a BDPST tovább növelte részesedését: ezúttal egy másik Mészáros-érdekeltségtől, az Opus Globaltól vettek újabb 9 százaléknyi Appeninn-részvényt.

A BDPST tehát egyre nagyobb falatokat harap ki az Appeninnből, míg Mészárosék tulajdonhányada egyre csökken. Jelenleg a Tiborcz-féle cég az Appeninn-birodalom legnagyobb tulajdonosa csaknem 30 százalékos részesedéssel.

Mekkora az Appeninn?

A cég 2019. első féléves jelentése szerint 39 ingatlannal rendelkezik, becsült összértékük több mint 50 milliárd forint. Legutóbbi, diadalittas közleményük szerint az utóbbi időszakban összesen több mint 15 ezer négyzetméternyi ingatlant adtak bérbe. Ingatlanportfóliójukban a már említett elemek mellett megtalálható a II. kerületi Hattyúház, a biatorbágyi Vendel Park, az Andrássy út 59. szám alatti palota több mint 90 százaléka, az Andrássy 105. irodaház és a Bég utcai Rózsaházak. 2020 elején jelentették be, hogy Balázs Attilával közösen megvették a Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. 76 százalékos üzletrészét. Ez a cég üzemelteti a Balatonfüredi Nemzetközi Vitorlásközpontot, illetve hogy megvesznek egy 6000 négyzetméteres irodaházat az óbudai Montevideo utcában.

Kép: Facebook/Orbán Viktor

Kösszpénz

2019 nem csak Tiborcz István terjeszkedése miatt volt fordulópont a holding életében. Novemberben derült ki, hogy az Appeninn lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának egyik haszonélvezője. A jegybank akciójának elvileg az a célja, hogy segítse a legalább egymilliárd forintos mérlegfőösszegű, magyarországi székhelyű vállalatok finanszírozását. A Tiborcz-féle holdingét pedig nem is kicsit segíti:

az Appeninn 20 milliárd forintért bocsátott ki kötvényeket, amelyből akár 10 milliárdnyit is lejegyezhet a Matolcsy György-féle MNB.

Ez leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a jegybank közpénzt fektetett a Tiborcz-Mészáros cégbe.

De nem csak így jut közpénz Tiborcz István egyre terebélyesebb ingatlanbirodalmába. A faltörő kosnak használt BDPST Zrt. portfoliójában több nagy értékű villa, palota és irodaház szerepel, mivel a BDPST elsősorban fejlesztéssel foglalkozik, ezeket az ingatlanokat felújítják, bővítik, funkciót adnak nekik.

A kérdés pedig az, hogy miből van pénzük minderre?

A választ elsőként az Átlátszó, majd a HVG adta meg: a turai Schossberger-kastély-rekonstrukciót menedzselő TRA Real Estates Kft. három szerződés alapján jutott 1,9 milliárd forinthoz az állami résztulajdonú Gránit Banktól. Majd újabb 550 milliót vettek fel a kastélyra, szintén a Gránit Banktól. A Downtown Development nevű Tiborcz-érdekeltség pedig 4 milliárdos hitelt kapott egy Andrássy úti palotaszint fejlesztésére a Takarékbanktól. Legutóbb mi vettük észre, hogy a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 8,4 milliárd forint kölcsönt biztosít a Tiborcz István közvetett tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt.-nek. Ez így több mint 15 milliárd forintnyi állami, illetve a NER főbankáraként emlegetett Vida József Takarékbankjától érkező hitel.

Nemcsak Appeninn-részvényeket csipked a Mészáros-vagyonból a miniszterelnök veje, novemberben a BDPST Group megvásárolta a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szállodát tulajdonló és üzemeltető Témadesign Kft.-t, ami ugyancsak egy Mészáros-érdekeltség volt. Itt is felbukkan egy kis állami segítség: az előző tulajdonos 320 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott, az üzletrészekre pedig az MFB jelzálogjogát jegyezték be idén novemberben.

Ha a nagyobb képet nézzük, azt látjuk, hogy az állami megrendeléseken gyarapodó Mészáros Lőrinctől egyre több vagyonelem kerül át Orbán Viktor vejéhez, akinek üzleti sikereit állami bankok hitelei is támogatják.

Az Appeninn jövőbeli sikereit garantálni lehet, talán ezért vett egy apró, 180 ezer forintos pakettet Pintér Sándor belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is a Tiborcz-papírokból. A miniszterelnök veje olyan jó ómennek tűnik, hogy akkor sem kell aggódni, ha a BDPST megválik egy-egy ingatlantól. A bodajki kastély például nem került túl messzire, és a jó ismerősök hatalmas közpénzes segítséggel és adókedvezménnyel újíthatják fel:

Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt
Körön belül adták kézről kézre a kastélyt, hogy végül a 3 milliárd forintos felújítási pénzt is "házon belül" tartsák.

Kiemelt kép: Burger Barna/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik