Gazdaság

Tiborcz István üzlettársa nettó 32 milliárd forintért építené meg a szegedi kézilabdacsarnokot

Készül a kézilabda-Eb: Mészáros Lőrinc és Garancsi István már kapott megbízást, Szegeden pedig a győri milliárdos, Paár Attila látszik befutónak.

Nettó 32 milliárd forintnál olcsóbban nem vállalja senki a 2022-es férfi kézilabda-Eb-re készülő szegedi csarnok építését. Pontosabban azok a cégek nem, amelyektől ajánlatot kért az állami megrendelő.

Mindössze három építőipari vállalkozást hívott meg a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a versenyre. A vállalkozások ajánlatai 32-39 milliárd forint között szóródtak – derült ki szerdán az ajánlatok felbontásakor. Ennek alapján szinte biztosnak látszik, amit a várható költségekről írtunk, vagyis hogy 150 milliárd forintnál drágább kalandnak ígérkezik az amúgy a szlovákokkal közösen rendezett kézilabda-Eb.

Kézilabda Eb: Mészárosék és Garancsiék építhetnek, a számla 150 milliárd fölött lesz
A vizes vb olcsó kaland volt a kézilabdatornához képest, brutális lesz a rendezés ára.

A 32-39 milliárd szerényebb összeg ugyan az Eb fővárosi színhelyének szánt Üllői úti, nettó közel 79 milliárdos építmény költségénél, amelyet a miniszterelnök barátjának, Garancsi Istvánnak a cége, a Market Zrt. építhet, de sokkal több, mint amennyivel a tatabányai multifunkcionális csarnokra jelentkezett a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc családi cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. Igaz, a tatabányai csak 6000 fős lesz, erre tett nettó 18,6 milliárdos nyertes ajánlatot a Mészáros-cég (bár a BMSK közlése szerint a szerződést még nem kötötték meg vele). A szegedi csarnoknak ennél nagyobbnak kell lennie, minimum 8000 ülőhelyet kell bele tervezni.

Mint a másik két, Eb-re készülő csarnok esetében, itt is a hirdetmény nélküli közbeszerzési formulát alkalmazták, vagyis nem jelentkezhetett rá kívülről senki, csak olyan cég,  amelyik felkérést kapott a BMSK-tól. Sokat nem bíbelődtek a versenyeztetéssel, a fővárosi, 20 ezer fős megacsarnokra öt, a tatabányaira és a szegedire három-három versenyzőt választottak ki. A szegedi projektre kiszemeltek: a LAKI Épületszobrász Zrt., a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft., valamint a West Hungária Bau Kft. volt. Utóbbi dobta be a legalacsonyabb árat, bő 32 milliárdot.

Árajánlatok az első körben (nettó, milliárd forint):

  • LAKI Épületszobrász Zrt.:  38 948 206 886,
  • VEMÉV-SZER Építő – és Szerelőipari Kft.:  33 752 059 911,
  • West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft.: 32 168 217 227.

A West Hungária Bau (WHB) a miniszterelnöki vej, Tiborcz István üzlettársaként emlegetett Paár Attila, győri milliárdos érdekeltsége, gyakori nyertese közpénzes tendereknek. Tavaly már 50 milliárdos forgalomnál tartott, és Szegeden sem új versenyző. Mint az Átlátszó korábban kivesézte,   a város sportuszodáját építhette és az oknyomozó portál azt emelte ki, hogy az eredetileg tervezett 4 milliárdosra méretezett beruházás durván négyszeresére hízott.

A VEMÉV-SZER Kft. a WHB-hoz közeli, 33,7 milliárdos ajánlata alapján nincs reménytelen helyzetben. Az Opten adatbázisa szerint a tavaly bő 5 milliárd forint bevételt összehozó cég több magánszemély tulajdonában áll, az egykori Veszprém megyei  építőipari vállalatból alakult. Bár eddig nem számított a közbeszerzéseken taroló építőipari vállalkozások közé, úgy tűnik, megtalálta az együttműködés módját a kormányközeli mogulokkal. Tavaly év végén megnyerte a veszprémi uszoda építésére kiírt tendert 9,4 milliárdos ajánlattal, pedig olyan nagyágyúk indultak, mint a  WHB és a Penta Industry. A vetélytársak azonban az mfor.hu cikke szerint lényegében elálltak az útból. A munkát végül közösen nyerte a Laterex Kft.-vel, alvállalkozónak pedig bevonták többek között a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Záév Zrt.-t. Az Index más vonalat erősített korábban, a VEMÉV-SZER Kft.-t személyi szálakon Garancsi István nővérének, Garancsi Máriának a cégével, a Veszprémberrel hozta kapcsolatba.

A LAKI Épületszobrász Zrt. első ajánlatával a 39 milliárd forintot közelítő vállalási árral nem látszik esélyesnek. A cég elsősorban patinás műemléképületek felújítójaként ismert, tulajdonosa egy befektetési cégen keresztül Laki Péter és Solymár Edit, de 2017-ig ennél izgalmasabb volt a tulajdonosi kör, színesítette a Liechtensteini Fejedelemségben, Vaduzban bejegyzett Structure Establishment.

A szegedi csarnokra tett nettó 32-39 milliárd forintos ajánlatok alapján bruttó 40-50 milliárd forintos ár sejlik fel, ami a budapesti és a tatabányai épülettel együtt 164-174 milliárd forint költséget jelentene csak az infrastruktúrára. Ha az előző két közbeszerzés koreográfiáját követik, akkor azért a szegedi projekt árából még faraghatnak, a végleges árat ugyanis a következő tárgyalási fordulóban kell megtenni. A másik két csarnok esetében jócskán engedtek az elsőre belengetett vállalkozói díjból, Garancsi Marketje majdnem a felére ment le, de a tatabányai projektnél is jó 4 milliárdot engedtek az első körhöz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik