Közélet

Állami óriáshitel segíti Orbán Viktor vejének luxushotel-fejlesztését

Jelentős összegű állami kölcsönhöz jut a Tiborcz István közvetett tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt., amely egy belvárosi ötcsillagos szálloda fejlesztésén dolgozik – tudta meg a 24.hu.

A december elején aláírt hitelszerződés értelmében az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez tartozó társaságnak a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) biztosít 8,4 milliárd forint kölcsönt.

Az esztergomi székhelyű Dorottya Investment Zrt. szavazati jogainak többségét a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. birtokolja, amely a leggazdagabb magyarok közé az idén betört Tiborcz István minősített többségi befolyása alatt áll. Kisebbségi tulajdonosa a Lexan Holding Zrt., amelyet korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. éléről tavaly leköszönt Szivek Norbert érdekköréhez kötöttek.

A Dorottya Investment Zrt. a Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat alakítja át ötcsillagos luxusszállodává. A cég 2016-ban szerezte meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, történelmileg elkülönülő, műemléki besorolású ingatlanból áll össze. A legismertebb közülük az 1910-es években épült Mahart-székház, és odatartozik a Vörösmarty tér felőli részen az 1938-ban épült Futura-irodaház, valamint az Apáczai Csere János utcai oldalon az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár épülete is, amely több átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját.

A Dorottya Investment Zrt.-t az elmúlt években a részben Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Takarékbank hitelezte. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása szerint részletekben több milliárd forint kölcsönt vettek fel. Az adatok alapján ezek az ügyletek jelenleg is hatályos bejegyzésként szerepelnek a nyilvántartásban, tehát nem vagy csak részben egyenlítették ki ezeket a hiteleket.

Ezek szerint a Mészárosék és az állami MFB közösen finanszírozzák Tiborcz ingatlanbizniszét. Azt, hogy az MFB 8,4 milliárdos hitele mellett korábbi takarékbankos kölcsönök is terhelik, az bizonyítja, hogy az MFB és a Takarékbank között biztosítékmegosztási megállapodás jött létre. Vagyis a Dorottya Investment Zrt. javait megosztva terhelte meg a két pénzintézet.

Ha Tiborcz a környéken van, megnyílik az államközeli bankok zsebe
Nem kell szakmai tapasztalat, se tőke, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank átvette Orbán veje és Szivek Norbert belvárosi ingatlanprojektjének hitelezését.

A friss hitelfelvétel részleteiről érdeklődtünk a Magyar Fejlesztési Banknál, illetve a BDPST Groupnál. Az állami bankot hiába kerestük, két hét alatt sem kaptunk válaszokat, Tiborcz István cége viszont elismerte a banki ügylet tényét, bár részleteket nem árult el. Azt írták:

A Dorottya Investment Zrt.  2019. december 2-án írt alá hitelszerződést az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel 8 424 048 398, azaz nyolcmilliárd-négyszázhuszonnégymillió-negyvennyolcezer-háromszázkilencvennyolc forint összegben. A  hitelt a Dorottya Investment Zrt. a Budapest belvárosában folyamatban lévő komplex nagyberuházásának finanszírozására fordítja.

A 8,4 milliárdos hitelösszeg még Tiborcz István dimenziójában is nagynak mondható. Az Átlátszó tavalyi összesítésében még arról írt, hogy a BDPST Group, vagyis a Tiborcz-féle ingatlanérdekeltségek összes hitele megközelítette a tízmilliárd forintot.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik