Gazdaság

A Rogán-Tiborcz érdekkör gazdagodik a posta döcögős fejlesztéséből

Rogán Antal feltalálótársainak cége, a MobilSign Kft. alvállakozóként vesz részt és kap pénzt a Magyar Posta milliárdos fejlesztéséből. Az akadozó rendszerből nemcsak ők, hanem Tiborcz István korábbi üzlettársa is gazdagodik. A NER-közeli informatikai vállalkozók útjai nem először találkoznak.

Szerdán nagy csinnadrattával jelentette be a Magyar Posta, hogy szeptembertől teljes fordulatszámon üzemel az az elektronikus rendszer, amire az állami társaság az Európai Uniótól 2,4 milliárd forintot kapott, saját zsebből pedig 1,9 milliárd forintot áldozott. A rendszer lényege, hogy – miként sok más országban már évek óta – Magyarországon is az interneten lehet majd követni a feladott levelek útját.

A bejelentés örömteli, de kissé árnyalja a képet, hogy a többi között a Microsoft korrupciós botránya miatt megkésett és szükségszerű fejlesztésen egy olyan kör gazdagodik, ami közvetlenül összeköthető Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és egy kicsit nagyobb ugrással Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével is.

Egy hete írtuk meg, hogy a Magyar Posta számos kézbesítőjének okozott már kellemetlen pillanatokat a kezükbe nyomott PDA (ipari mobiltelefon), amelyen a küldemények kézbesítését dokumentálják. A posta szerint a gond nem a készülékekkel, hanem a szoftveres háttérrel volt.

Azzal a szoftveres rendszerrel, amiért egy vagyont fizetett a Magyar Posta. A cég a rendszer fejlesztésére, tesztelésére, támogatására és a szükséges eszközök leszállítására 3,2 milliárd forintos szerződést írt alá a Sagemcom Magyarország Zrt.-vel 2017 októberében. A Sagemcom ügyvezetője az a Dubi Zoltán, akinek TSDM Holding Kft. nevű, jelenleg végelszámolás alatt lévő cégében Tiborcz István is érdekelt volt a Green Investments & Solutions Kft.-n keresztül. (Ez ugyanaz a cég, amelyen keresztül a miniszterelnök veje az OLAF-ig érő botrányban főszereplő Elios-ban birtokolt üzletrészt.)

A birtokunkba jutott szerződés szerint (amit .pdf-ben itt talál) a Sagemcom három alvállalkozót vont be a munkába:

  • Rendszertervezésre és szoftverfejlesztésre a Naviscon Zrt.-t, ennek egyik tulajdonosa, Kiss Márta résztulajdonos a kasszaszervizes kartellben résztvevő Montel Informatikai Kft.-ben. Ez volt az a cég, amely 30 millió forintért zárta le az MTVA szervertermét, miután több ellenzéki képviselői bement az állami tévébe, hogy adják le a Európai Ügyészségről szóló hirdetésüket.
  • Eszközök telepítésére a szintén Dubi Zoltán vezetésével, a Sagemcommal azonos tulajdonos által működő Trel Hálózatépítő Kft.-t.
  • Ugyancsak rendszertervezésre és szoftverfejlesztésre pedig a MobilSign Kft.-t, amely Rogán Antal találmányával híresült el 2016-ban. Ekkor derült ki, hogy a miniszter közös, elektronikus aláírási szabadalmat jegyez a vállalkozás két akkori tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával. Azóta a miniszter vagyonnyilatkozatában is rendre feltűnnek tízmilliós összegek, 2017-ben és 2018-ban összesen 67 millió forint ütötte a miniszter markát találmányhasznosítási díj címén.

Rogán Antal feltalálótársai már az Európai Csalásellenes Hivatal, az OLAF radarjára is felkerültek. A miniszter partnerei a Profitrade Kft.-n keresztül komoly uniós támogatást vettek fel egy, a Rogánnal közösen jegyzett digitális rendszerhez hasonló aláírás-hitelesítő kifejlesztésére. Az OLAF ezt a 256,8 milliós megállapodást és a cég három másik szerződését kezdte vizsgálni tavaly.

Rogán Antal feltalálótársai után nyomoz az OLAF és már a NAV is
A miniszter 25 milliós fizetéskiegészítést köszönhet a digitális találmányának.

Nem a postai fejlesztés az első eset, hogy Rogán és Tiborcz István körei összeérnek. A Sagemcom tavaly attól a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kapott 1,9 milliárd forintos megbízást, amelyre sajtóhírek szerint komoly hatással bír Orbán Ráhel, Tiborcz turisztikai végzettséggel rendelkező felesége, a kormányfő lánya.

A folytatás is garantált, legalábbis a Magyar Posta bejelentése szerint a következő két-három évben nagyszabású digitális átalakuláson esik át az állami cég, és a kormányzat informatikai célú pénzköltéseit felügyelő csúcsszervet, a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-t Rogán Antal alá csatornázták.

Kiemelt kép:  Czeglédi Zsolt /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik