Belföld

Rogán Antal feltalálótársai után nyomoz az OLAF és már a NAV is

Havi 2 millió forint mellékest tehetett hivatalosan zsebre a propagandaminiszter 2017-ben a kormányzati fizetése mellett egy találmány „hasznosítási díjából”. Rogán Antal pluszjövedelme egy olyan digitális aláírási szabadalomból származott, amelyet Csík Balázzsal és Lengyel Csabával közösen jegyzett. A miniszter partnerei a Profitrade Kft.-n keresztül komoly uniós támogatást vettek fel egy hasonló aláírás-hitelesítő rendszer kifejlesztésére. Az OLAF ezt a 256,8 milliós megállapodást és a cég három másik szerződését kezdte vizsgálni tavaly, de azóta különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával a NAV-nál is elindult a nyomozás.

Az Elios-botrány kirobbanása után számos ellenzéki politikus bombázta Polt Péter legfőbb ügyészt azzal a kéréssel, hogy adja ki az OLAF jelzései alapján indult magyar hatósági vizsgálatok pontos és részletes listáját. A Hadházy Ákos LMP-s és Legény Zsolt MSZP-s képviselőnek küldött felsorolásból – a korábbi listáktól eltérően – beazonosíthatóvá váltak a visszaélésgyanús pályázatok.

Ezekből a listákból derült ki többek között, hogy a NAV 2017-ben eljárást indított különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával az OLAF OF/2015/1028/B4 kódjelű vizsgálati indítványa alapján egy 9,77 milliárd forintos támogatási ügyben. A hatalmas tétel összesen 30 – egymással céges kapcsolódások miatt összefüggő – kutatás-fejlesztési pályázatból áll össze.

A 24.hu információi szerint az OLAF jelzése alapján indított vizsgálat látókörébe került a Profitrade 90 Kft. négy projektje is, amelyekhez a cég 2012 és 2015 között összesen 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A Profitrade 90 Kft. 2013-ban 256,8 millió forintot nyert a „MobileSign – Hiteles aláírás mobil készülék segítségével” című pályázatával, miközben a cég tulajdonosa Rogán Antallal együtt egy hasonló technológiát védetett le magának.

Rogánnak, állítása szerint, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetése mellett arra is jutott ideje, hogy egy elektronikus aláírási eljárásról szóló szabadalmi kérelmet dolgozzon ki profitrades szerzőtársaival együtt. A politikus Csík Balázs és Lengyel Csaba társaságban 2014-ben nyújtotta be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához az „Eljárás elektronikus állomány digitális aláírására”, majd 2015-ben az „Eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás” című kérelmet.

A találmányt 2016-ban házon belül rövid időre továbbadták. Mindhárman eladták jogosultságukat a Pozsgai Petra tulajdonában lévő MobilSign Kft.-nek, amelynek a neve – kis eltéréssel, MobileSign-nek írva – megjelent az uniós pályázat címében is. A MobilSign Kft.-t is Csik Balázs és Lengyel Csaba alapította, de épp a saját találmányuk megvásárlásának időszakában valamiért más tulajdonos állt a cég élére, hogy aztán 2017 novemberében ismét átadja a terepet, Csíknak és Lengyelnek.

A MobilSign Kft. 2016-ban 176 millió forintos forgalmat bonyolított le, de csak 8 milliós hasznot termelt. 2017-ben viszont vélhetően már sokkal jobb számokat produkálhattak, ha Rogán számára ki tudták fizetni a 25 milliós találmányi díját, a 2017-re vonatkozó mérlegadatok azonban még nem nyilvánosak.

Rogán a személyi átfedések, a hasonló téma és az időbeli párhuzamosság ellenére 2016-ban, amikor először nyilvánosságra került, hogy uniós pénzt nyert a társaság, tagadta, hogy abból ő is részesedett volna. A Miniszterelnöki Kabinetiroda akkori közleménye szerint Rogán Antal a szabadalmában leírt eljárás kifejlesztésére soha nem igényelt és nem is kapott EU-támogatást.

A közel egymilliárdnyi EU-s pénzt benyelő Profitrade 99 Kft. forgalmán egyébként nem nagyon látszott meg a támogatás, 2015 kivételével folyamatosan 50-150 millió közötti éves forgalmat bonyolított a cég. Csík Balázs és Lengyel Csaba nem ennek, hanem a Fidesz által komoly megrendelésekhez segített Hunguard Kft.-nek köszönhetően gazdagodhat, amelynek a tulajdonosai között vannak. A Népszabadság a bezárása előtti hónapokban derítette ki, hogy Rogán  éppen ennek a cégnek a tulajdonosaival együtt „talált fel”. Ez azért különös véletlen, mert a Fidesz a rezsiharc farvizén piacra segített egy céget a közműszolgáltatók auditálására: a Hunguardot lényegében monopolhelyzetbe hozták.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik