Gazdaság

600 ezret tett gyerekei cégébe, 2,8 milliárdot vett ki belőle Mészáros

4666-szorosan megtérült Mészáros Lőrinc gyermekeibe vetett bizalma. A cég akkorát ment, mint még soha.

Péntek este nyilvánosságra hozták a Fejér B.Á.L. Zrt. tavalyi évre vonatkozó mérlegét. Ezt az építőipari vállalkozást Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos gyerekeinek érdekeltségeként szoktuk emlegetni, az ő neveik kezdőbetűi jelennek meg benne: a B.Á.L. Mészáros Beatrixra, Homlok-Mészáros Ágnesre és ifjabb Mészáros Lőrincre utal.

A vállalkozás azonban már nem csak az ifjabb generációé, márciusban egyetlen, trükkös részvénnyel beszállt édesapjuk, a miniszterelnök barátja is. Ráadásul úgy, hogy csekély, 600 ezer forintos részesedése ellenére az osztalék fele hozzá kerül.

A tavalyi év eredményei után a Fejér B.Á.L. Zrt.-ből 5,6 milliárd forint osztalékot vesz ki a négy tulajdonos. Ez azt jelenti, hogy Mészáros Lőrinchez 2,8 milliárd forint kerül. A 600 ezer forintos befektetés tehát 4666-szorosan megtérült.

A Fejér B.Á.L. Zrt. tavaly több mint duplájára, 22,8 milliárd forintra duzzasztotta forgalmát. Ennél sokkal nagyobb arányban nőtt a cég adózott eredménye, tehát a haszon: míg 2017-ben 795 millió forintjuk maradt, tavaly már 5 milliárd 685 millió forint. Az édesapjuk tehát épp a legjobbkor szállt be a gyerekek cégébe.

Így alakult a Fejér. B.Á.L. Zrt. forgalma és haszna megalapítása óta:

A cég tavaly többek között olyan közpénzes munkákat nyert el, mint

  • az érdi sportközpont fejlesztése az Épkar Zrt.-vel közösen, 4,2 milliárd forintért,
  • a Majki Kamalduli Remeteség turisztikai célú fejlesztése II. ütem című projektet a WHB Zrt.-vel 1,9 milliárd forintért,
  • vagy az érdi önkormányzattal kötött, 14,9 milliárdos építési keretszerződés.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik