Gazdaság

Az öcs is beindult: 150 milliós osztalékot tett zsebre Mészáros Lőrinc testvére

Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc az utóbbi néhány évben az ország egyik leggazdagabb embere lett. Úgy tűnik, az üzleti érzék és a közpénzes munkák iránti intenzív érdeklődés a család más tagjaira, így öccsére, Mészáros Jánosra is jellemző.

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos üzletember öccse, Mészáros János szintén vállakozó: cégeivel Fejér megyében aktív, leginkább a kereskedelem területén. A friss mérlegadatok szerint az ifjabb Mészáros három nagy cége össesen 630,5 millió forintos hasznot termelt tavaly, az üzletember 150 milliós osztalékkal gazdagodott.

A Pegazus Trade Kft.-t 1992-ben alapították, Mészáros János 2011-ben vette meg. A cég bevételei elképesztően kilőttek:

  • míg 2013-ban csak 41,9 milliós forgalmat bonyolított és veszteséggel zárt,
  • 2015-re már 188 millió forint volt a cég nettó árbevétele,
  • ami 2016-ra több mint az ötszörösére ugrott és átlépte az egymilliárdos határt.
  • 2017-ben a Pegazus Trade forgalma 2,3 milliárd forint volt,
  • ez 2018-ra 1,3 milliárd forintra csökkent.

A friss mérlegbeszámoló szerint a 204,5 milliós adózott eredményből 150 milliós osztalékot vett ki Mészáros Lőrinc testvére.

A Pegazus Trade Kft. üzleti kapcsolatban áll az állami tulajdonban lévő Magyar Közút Zrt.-vel: a cég nettó 567 millió forintért vett aszfalttömörítő gépeket Mészáros Jánostól.

Mészáros Lőrinc öccsétől vásárol a Magyar Közút, bő félmilliárdért
Nem ez az első alkalom, hogy a felcsúti nagyvállalkozó a nyerő.

Nem a Pegazus az egyetlen olyan Mészáros-vállalkozás, ami ügyesen szerzi meg az államkasszából élő szervezetek megrendeléseit. Mészáros János a Pegazus Trade Kft.-n keresztül 2017 februárjában szerezte meg az elsősorban mezőgazdasági gépek és alkatrészek kereskedésével foglalkozó Herceghalom Interat Zrt.-t. A Magyar Narancs cikke szerint az első közpénzes munkára sem kellett sokat várni: a rendőrség áprilisban már őket tette meg beszállítónak.

A Magyar Közút ezzel a céggel is üzleti kapcsolatba került, tavaly decemberben például több mint félmilliárd forintot költöttek náluk.

A Herceghalom Interat Kft. a 2017-es 1,3 milliárd forintos forgalom után tavaly már 1,9 millárdos értékesítésnek és 187,5 millió forintos tiszta haszonnak örülhetett, viszont ebből egyetlen fillér osztalékot sem vett ki a felcsúti üzletember.

Ahogyan az Agro-Felcsút Kft.-ből sem: a cég 2,6 milliárdos nettó forgalom mellett 238,5 milliós adózott eredménnyel zárt 2018-ban. Ez jelentős előrelépés, 2017-ben még csak 2,1 milliárdnyi forgalmat és 170 milliós hasznot könyvelhetett el.

Az Agro-Felcsút egyszemélyes tulajdonosa és ügyvezezetője a cég 2010-es amegalakulása óta Mészáros János. A cég 2017 novemberében egy 1,7 milliárd forintos, közpénzes megrendelést kapott a MÁV-tól. Hogy, hogy nem a Magyar Közút ezzel a Mészáros János-céggel is nagytételben üzletelt: 2017-ben 770 millióért rendeltek tőlük sószórókat. A cégnek évek óta nincsen honlapja, ellenben tavaly megvett egy százmilliós forgalmú macimézes vállalkozást.

Macimézes csomagolócéggel gyarapodott a Mészáros-klán
Csak nehogy Mészárosék beleessenek a mézesbödönbe :(

Ajánlott videó

Olvasói sztorik