Gazdaság

Mészáros most 3,2 milliárdos munkát nyert el a gigatenderből

Újabb nettó 3,2 milliárd forintos csatornaberuházást mondhat magáénak az M-E 2020 Konzorcium, amelyben Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos is érdekelt. Ajánlatukkal lenyomták a Penta Kft.-t a Switelsky Kft.-t és a Hódút Kft.-t.

A konzorcium ezúttal Mezőtárkányban, Mezőszemerén, Egerfarmoson és Egerlövőn fog csatornahálózatot kiépíteni, és rájuk bízzák a szennyvíztisztítást is. Alvállalkozójuk lesz az A-Híd Zrt. és a Keviterv Plusz Kft.

Azt már 2016-ban lehetett tudni, hogy az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. által kiírt, minden idők legnagyobb magyar közbeszerzéseként emlegetett, négy évre szóló, összesen 420 milliárd forintos keretösszegű szennyvíz-pályázaton Mészáros Lőrinc cége is nyert. Akkor az észak-magyarországi régió 70 milliárdos blokkjában lett befutó a konzorcium, mely a Mészáros és Mészáros Kft. valamint az EuroAszfalt Kft. kettőse.

Hogy végül mennyit csípnek meg a többi cég orra elől Mészárosék, azt még nem tudni. Mindenesetre bezsákolták már például Vácot (4,4 milliárd forintért), Tarnamérát, Nagyfügedet és Boconádot (4,2 milliárd forintért), Bugyit (1,2 milliárd forintért) és Szentendrét (1,78 milliárd forint helyett 4,76 milliárd forintért).

Az EU ellenőrei is felfigyeltek a gigaprojektre, először a nyerteseket négy évre bebetonozó közbeszerzés felfüggesztését kérték, majd 2017-ben Magyarországra jöttek a brüsszeli revizorok és megállapították, hogy érvénytelen ajánlattal is lehetett nyerni, az  ellenőrzési rendszer lényegében nem működik, és felmerült, hogy több mint 40 milliárd forint támogatást megvonhatnak.

Mészáros Lőrinc aggódhat, gondok a gigaközbeszerzésnél
Az Európai Bizottság ellenőrei itt jártak, vizsgálódtak a 420 milliárd forintos víziközműépítési projektnél, információink szerint több, súlyosnak ítélt problémára is bukkantak. Akkora szabálytalanságokat követett el a magyar fél a vélekedés szerint, hogy akár 40 milliárd körüli büntetés is lehet a vizsgálat vége.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kovács Sándor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik