Gazdaság

Mészáros 1,3 milliárdos csatornaberuházást nyert Bugyin

1,2 milliárd forintra becsülte az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. a Bugyi nagyközségre meghirdetett szennyvíztisztító telep és csatornahálózat fejlesztési tendert, de végül ennél 130 millió forinttal többe fog kerülni az uniós projekt.

Négyen pályáztak, közülük az M-E 2020 Konzorcium nyert, melyet a Mészáros és Mészáros Kft., illetve az EuroAszfalt Kft. alkot. A konzorciumnak nem ez az első sikeres tendere, Hevesen is ők nyertek:

A megbízás annak a 2016 márciusában indított gigantikus, 420 milliárd forintos keretközbeszerzésnek a része, amelyet az NFP hat egyenlő részre bontott. Az EU ellenőrei is felfigyeltek a gigaprojektre, először a nyerteseket négy évre bebetonozó közbeszerzés felfüggesztését kérték, majd Magyarországra jöttek ellenőrizni a pénz felhasználását.  Az auditorok tavaly arra jutottak, hogy az  ellenőrzési rendszer lényegében nem működik, és megvillant több mint 40 milliárd forint támogatás megvonásának a lehetősége.

Mészáros Lőrinc aggódhat, gondok a gigaközbeszerzésnél
Az Európai Bizottság ellenőrei itt jártak, vizsgálódtak a 420 milliárd forintos víziközműépítési projektnél, információink szerint több, súlyosnak ítélt problémára is bukkantak. Akkora szabálytalanságokat követett el a magyar fél a vélekedés szerint, hogy akár 40 milliárd körüli büntetés is lehet a vizsgálat vége.

Fotó:  Földi Imre / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik