Gazdaság
Fotó: Marjai János / 24.hu

Lubickol a szennyvizes munkákban Mészáros: 4,2 milliárdért dolgoznak Hevesben

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 09. 14. 12:41

Orbán Viktor barátjának nem büdös a munka.
Korábban a témában:

4,2 milliárd forintért vállalta az M-E Konzorcium a szennyvíztisztító telep építését és csatornahálózat fejlesztését  a Tarnaméra központú agglomerációban — derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentumból. A fejlesztés Tarnaméra mellett Nagyfügedet és Boconádot is érinti.

A konzorcium tagjai a közbeszerzési szempontból ikonikus, felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. valamint az Euroaszfalt Kft. A szerződést a résztvevő önkormányzatok szeptember 3-án, a Mészáros és Mészáros Kft. szeptember 6-án, az Euroaszfalt részéről pedig szeptember 13-án írták alá.

A műszaki ellenőr az Ister Mérnökiroda lesz, ők 11,9 millió forintért szerődtek a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel (NFP).

Már feltűnt a radaron

2016 márciusában gigantikus közbeszerzési eljárást indított az NFP: hat egyenlő részre bontott, összesen 420 milliárd forint értékű megbízást pályáztattak meg. Az Európai Uniótól várt támogatással 2020-ig  javarészt szennyvízcsatornákat és -tisztító telepeket kell építeni, de hulladékgazdálkodási és ivóvízminőség-javító beruházásokat is végre kell hajtani.

A 70 milliárdos blokkok nyertesei között van Mészáros Lőrinc is, a Heves megyei megbízás az Észak-Magyarországra vonatkozó rész egy projekje. Ahogy korábban megírtuk: az EU ellenőrei először a furcsa közbeszerzés felfüggesztését kérték, majd Magyarországra jöttek ellenőrizni a pénz felhasználását.  Az auditorok arra jutottak, hogy az  ellenőrzési rendszer lényegében nem működik, és megvillant több mint 40 milliárd forint támogatás megvonásának a lehetősége.

Mészáros Lőrinc aggódhat, gondok a gigaközbeszerzésnél
Az Európai Bizottság ellenőrei itt jártak, vizsgálódtak a 420 milliárd forintos víziközműépítési projektnél, információink szerint több, súlyosnak ítélt problémára is bukkantak. Akkora szabálytalanságokat követett el a magyar fél a vélekedés szerint, hogy akár 40 milliárd körüli büntetés is lehet a vizsgálat vége.
Kovács-Angel Marianna korábbi cikkei

Kép: Marjai János/24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.