Gazdaság

Lubickol a szennyvizes munkákban Mészáros: 4,2 milliárdért dolgoznak Hevesben

Orbán Viktor barátjának nem büdös a munka.

4,2 milliárd forintért vállalta az M-E Konzorcium a szennyvíztisztító telep építését és csatornahálózat fejlesztését  a Tarnaméra központú agglomerációban — derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentumból. A fejlesztés Tarnaméra mellett Nagyfügedet és Boconádot is érinti.

A konzorcium tagjai a közbeszerzési szempontból ikonikus, felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. valamint az Euroaszfalt Kft. A szerződést a résztvevő önkormányzatok szeptember 3-án, a Mészáros és Mészáros Kft. szeptember 6-án, az Euroaszfalt részéről pedig szeptember 13-án írták alá.

A műszaki ellenőr az Ister Mérnökiroda lesz, ők 11,9 millió forintért szerődtek a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel (NFP).

Már feltűnt a radaron

2016 márciusában gigantikus közbeszerzési eljárást indított az NFP: hat egyenlő részre bontott, összesen 420 milliárd forint értékű megbízást pályáztattak meg. Az Európai Uniótól várt támogatással 2020-ig  javarészt szennyvízcsatornákat és -tisztító telepeket kell építeni, de hulladékgazdálkodási és ivóvízminőség-javító beruházásokat is végre kell hajtani.

A 70 milliárdos blokkok nyertesei között van Mészáros Lőrinc is, a Heves megyei megbízás az Észak-Magyarországra vonatkozó rész egy projekje. Ahogy korábban megírtuk: az EU ellenőrei először a furcsa közbeszerzés felfüggesztését kérték, majd Magyarországra jöttek ellenőrizni a pénz felhasználását.  Az auditorok arra jutottak, hogy az  ellenőrzési rendszer lényegében nem működik, és megvillant több mint 40 milliárd forint támogatás megvonásának a lehetősége.

Mészáros Lőrinc aggódhat, gondok a gigaközbeszerzésnél
Az Európai Bizottság ellenőrei itt jártak, vizsgálódtak a 420 milliárd forintos víziközműépítési projektnél, információink szerint több, súlyosnak ítélt problémára is bukkantak. Akkora szabálytalanságokat követett el a magyar fél a vélekedés szerint, hogy akár 40 milliárd körüli büntetés is lehet a vizsgálat vége.

Kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik